Türkiye 'nin İsmi Hindi Değildir...



Amerika’da yaşayan Bilal Bedük, Burak Bedük ve Yusuf Yıldız isimli 3 Türk genci, İngilizce’de “Turkey” olarak kullanılan ismimizi “Turkiye” olarak değiştirmek için harekete geçtiler.

Amerika’nın Teksas eyaletinde yaşayan 3 Türk genci, “hindi değil, Turkiye!” ismini verdikleri projeyle bu değişimi gerçekleştirmek üzere herkesi projenin internet sitesi www.hindidegilTurkiye.com internet sitesine çağırıyor.

Projenin kurucularından Bilal Bedük “hindi değil, Turkiye!” projesini başlatma nedenlerini şu şekilde sıraladı: “İngilizce’de Türkiye isminin karşılığı olan “turkey” kelimesi aynı zamanda eti yenen bir kümes hayvanına verilen isim, hindi. Hindiden ayrı olarak bu isim kelimesi kelimesine şu anlamlara geliyor: “dandik, ezik kişi; saf, aptal, beceriksiz kimse; kötü, başarısız bir iş.” Eş anlamlılar sözlüğündeki karşılıkları da kuş beyinli, dangalak, salak, budala, şapşal, gerizekalı, kafasız gibi küfür ve hakaret ifadeleri. Zaten çocukluğumuzdan beri hindi esprilerinden dolayı bu isim bizleri rahatsız ediyordu. Amerika’ya gelip burada “turkey” isminden dolayı yapılan seviyesiz esprilere şahit olduk ve aynı durumdan rahatsız olan bir çok kişiyle karşılaştık. Ayrıca onlarca ödül almış, bir kaç kez en iyi dizi seçilmiş Amerikan dizilerinde ve ünlü şov programlarında bile bu tür esprilere rastlamaya başlayınca “hindi değil, Turkiye!” projesini yapmaya karar verdik.”

Projenin bir diğer kurucusu Burak Bedük, herkesi bu değişimi gerçekleştirmek üzere "hindi değil, Turkiye!" projesinin bir parçası olmaya davet ederken İngilizce’deki ismimizi nasıl Turkiye olarak değiştireceklerini şöyle özetledi:

“1. adım: Tüm Türkiye olarak bugünden itibaren İngilizce konuşurken ve yazarken Turkiye deyip, Turkiye yazıp, Turkiye dedirteceğiz. 
2. adım: Facebook, Twitter, Google+, Linkedin gibi sosyal paylaşım siteleri ve e-postalar yardımıyla çevremizdeki tüm insanları konuyla ilgili bilgilendireceğiz. Özellikle Facebook, Twiitter ve e-postalarla sitedeki videoları ve sloganları paylaşarak, projenin herkes tarafından duyulmasını sağlayacağız. 
3. adım: 25 Nisan’dan itibaren günde sadece 1 dakikamızı ayırarak www.hindidegilTurkiye.com ‘daki “Bugün Ne Yapıyoruz?” sayfasında bulunan yazıları yine aynı sayfada belirtilen ilgili kişi, kurum ve kuruluşların e-posta adreslerine göndereceğiz. İlk e-postalar 25 Nisan’da Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanımıza gönderilecek.”

Projenin sahiplerinden Yusuf Yıldız da şunları söyledi:

“Bu proje bir Toplumsal girişimcilik projesi. Dolayısıyla bu değişikliği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hep birlikte gerçekleştirmemiz gerekiyor. Öncelikle herkesin birey olarak İngilizce’de “Turkiye” ismini kullanmaya başlaması projenin en önemli adımı. Bununla beraber bu projeyi etrafımızdaki herkese duyurarak katılımı artırmak gerekiyor. En son noktada da 25 Nisan tarihinde göndermeye başlayacağımız e-postalarla öncelikle Türkiye’deki önemli resmi ve özel kurumlara ve sonrasında da yabancı kişi ve kuruluşlara bu değişikliğin resmi olarak gerçekleştirilmesiyle ilgili taleplerimizi ulaştıracağız. 100 gün boyunca devam edeceğimiz ve günde herkesin sadece 1 dakikasını harcayacağı e-posta gönderimlerine katılım oldukça önemli. Mesela şöyle söyleyeyim; 500 bin veya 1 milyon ayrı kişiden, ismimizin İngilizce’de “Turkiye” olarak kullanılmasını talep eden e-postaların aynı gün içinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’ya, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne, İngiltere Başbakanı’na gönderildiğini düşünün. Dikkate alınmaması, değerlendirilmemesi mümkün olur mu?

Bilal Bedük, projenin bütün masraflarını kendi imkanlarıyla karşıladıklarını ve bu projeyle ilgili maddi ve manevi hiç bir çıkar amacı gütmediklerini belirterek şunları ekledi: “Siteye herhangi bir reklam koymadık. Youtube, Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerindeki reklamlarla da hiç bir ilgimiz yok. Projeye destek olacak insanlardan e-posta adreslerini bile istemiyoruz. Tek amacımız Türkiye’ye verilen bu ismi “Turkiye” olarak değiştirmek.”

Projenin hem Türkçe, hem İngilizce iki ayrı internet sitesi var. İngilizce siteye 25 Nisan’dan itibaren www.Turkiyenotturkey.com adresinden ulaşılabilinecek.

(toplumsal hafıza)

DESTEKLİYORUZ... WEBSEYYAHI

Yorumlar