En Muhteşem Türk Süper Kahramanlar

Yerli Süper Kahramanlar


Hollywood'un süper kahramanlarını dünya üzerinde her yere empoze ettiği günümüzde. Onlarınkine pek benzemese de tüm dünya tanımasa da Yeşilçam'ın da süper kahramanları var. At üstünde günlerde yorulmadan acıkmadan yol gidebilen, tek bir yumrukla bir orduyu devirebilen, vücuduna 15 tane ok saplansa bile yine de ölmeyen süper kahramanlar bunlar. İşte Yeşilçam'ın çokğu 'kült' statüsüne geçmiş yeri doldurulamaz süper kahramanları.



İlk önce içimizdeki süper kahramanlara bakalım




** - TEMEL
Karadenizlilerin kişileştirilmiş formu olup, daha çok mizahi anlamıyla ve fıkra kahramanı olarak kullanılmaktadır. Günümüz fıkralarında kulanılan Temel karakterinin atasının Karagöz oyunundaki Laz olduğu iddia edilmektedir. Temel, Karadenizlinin keskin pratik zekası, hiperaktif karakteri, safça samimiyeti, olayları alışılmadık bakış açısıyla yorumlaması kendine özgü mizah anlayışına sahip fıkraların esin kaynağı olmuştur . Osmanlı döneminde yaratılan diğer mizah kahramanları unutulurken Laz etnisitesini temsil eden Temel'in modern Türk folkloru içerisidne yaşaması Karadenizlilerin orta sınıf kentli elitle ve metropollere göçen diğer etnisitelerle kültürel çatışma sonucu güçlendiğine dikkat çekilmiştir . Laz veya Karadeniz fıkraları da denilen fıkraların 3 bölümden oluşan bir kalıptan oluştuğunu bu kalıba uymayan fıkraların kahramanlarının Temel, Fadime, Dursun, İdris, Yunus vs. gibi isimler yakıştırılarak anlatılsa bile başka kültürlerden uyarlanıp Türkçeye çevrilen aptal fıkraları olduğunu iddia etmiştir. Temel fıkraları günümüzde orijinal kaynağından uzaklaşmış olup kent kültürü tarafından yaratılan mizah endüstrisinin kapsamına girmiştir.



** - KELOĞLAN
Keloğlan, Türk masal kahramanı. Türk ve Altay mitolijisinde, halk kültüründe ve masallarda adı geçen saçsız kahramandır. Bazı lehçelerde Kaloğlan olarak da bilinir.Çoğu zaman güldürü öğeleri taşır. Kurnazlığı ve bahtı temsil eder. Zor durumlardan aklı ve şansı sayesinde kurtulur. Taşşa ile bağlantılıdır. Kalçapır (Kelce Batur) olarak geçtiği şiveler vardır. Helce biçimiyle de söylendiği olur. Pek çok Türk dilinde “Kal” sözcüğü kel demektir. Azericede “Keçel” (ç ve l değişimi ile) olarak bilinir. Keloğlanın Altay masallarındaki eski biçimi olan Kelçe; çokbilmiş, kurnaz ve talihlidir. Ukala ve alaycı olarak da görünür. Keloğlan, Anadolu Türk masalları arasında önemli bir yere sahiptir. Annesi ile yaşayan Keloğlan, yoksul bir delikanlıdır. Geçinmek için birçok işe girip çıkar. Sakar ve saftır, ancak yeri geldiğinde hazırcevap olması ve karşılaştığı sorunlara akılcı, pratik çözümler bulmayı bilir. Bu özellikleriyle de, her masalın sonunda mutlaka muradına eren bir kahramandır.

Ben bir garip Keloğlanım
Eşeğimin yok palanı
Varım yoğum doğruluktur
Hiç de sevmem ben yalanı
Bir kocakarı anam var
Birkaç tavuk bir de inek
Her gün konar kel kafama
Evsiz kalmış birkaç sinek
Olmam kimseye kul köle
Halkın kulağı diliyim
Namertlere avuç açmam
Sivri akıllı biriyim
Keloğlanım budur özüm
Haram malda yoktur gözüm
Garip hakkını yiyene
Elbet vardır bir çift sözüm


** - KARAGÖZ VE HACİVAT

Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkar'dır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Anlatılanlar rivayete dayanır, zira gerçekten yaşamış olsalar bile büyük ihtimalle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek kadar önemli bulunmamışlardır. Halkbilimciler Karagöz'ün bazı oyunlarda Çingene olduğunu kendi ağzıyla itiraf etmesi, Bulgar gaydası çalması ve Evliya Çelebi'nin tanıklığına dayanarak Bizans imparatoru Konstantin'in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğunu ileri sürmektedir. Bir diğer rivayet ise Hacı İvaz Ağa ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.


** - NASREDDİN HOCA
Nasreddin Hoca (d. 1208 - ö. 1284), Orta Çağ döneminde Akşehir ve Konya'da, Selçuklu veya Osmanlı Devleti döneminde var olduğuna inanılan mizah figürü. Nasreddin Hoca, komik hikayeleri ve fıkralarıyla hatırlanan ve aynı zamanda popülist bir filozof olan bilgeydi.Akşehir'de büyük din adamı ve değerli zat "El-Mevla Hazret Şeyh Hoca Nasreddin"'in kabri vardır. Kendisi Akşehirlidir. Gazi Hüdavendigar'a yetişip, Yıldırım Han zamanında şöhret bulmuştur. Fazilet sahibi olup, hazırcevap, keramet sahibi, filozof, din ve dünya işlerini birlikte ve eksiksiz yürüten büyük bir zat idi. Timurlenk ile bir toplantıda bulunmuştur. Timur Han, O'nun şerefli sohbetlerinden hoşlanırdı. Bu sebeple, o büyük bilginin hatırı için Akşehir'i yağma ettirmemiştir. Büyük hocanın sözleri ve latifeleri, bütün lisanlarda atasözü olarak söylenir.(...) Yıldırım Han'ın vefatından sonra, Çelebi Sultan Mehmed zamanında dünyadan göç etmiştir. Akşehir dışındaki kubbeli türbesine defnolunmuştur. Dört tarafı parmaklıkla çevrilidir. Allah rahmet eylesin.

Ve daha niceleri....



Şimdide Yeşilçamın süper kahramanlarına...

10 - GAZMAN

Gazman, Reyting Hamdi programında görülen kendine has süper kahraman tiplemesidir. Gaz çıkararak uçma yeteneğine sahiptir. Vatandaşlar zor durumda kalırsa Gazmanı telefonla arar ve uçarak olay yerine gelir.Programda, Hamdi Alkan tarafından canlandırılmaktadır. Gazmandan yola çıkan komedi parodileri içermekteydi.





9- SELMA TOLON

Yeniçeri (İngilizce orjinal adı: Janissary) Türk kökenli, Amerikan Adalet Liginde yer almış "Selma Tolon" adlı kadın süper kahraman. Asıl mesleğı doktorluk olan Yeniçeri'nin, başlıca silahları Merlin'in Sonsuzluk Kitabı (the Book of Eternity) ve Kanuni Sultan Süleyman'a ait bir pala (scimitar) 'dır. Kırmızı ve beyaz ay-yıldızlı bir kostümü vardır. Yüzünü peçe ile gizler.Amerika'da Stanford Üniversitesinde tıp eğitimini tamamlayan Selma, ülkesi Türkiye'ye dönerek Kızılay'da doktor olarak hizmet eder. Türkiye'de 1999 yılında gerçekleşen bir deprem sonucu afet bölgesine yardım için gittiğinde Kanuni'nin Etrigan adlı iblis tarafından yenilmesinden sonra Merlin tarafından saklanan sihirli eşyaları bulur ve bu şekilde güçlerine kavuşur.
Yeniçeri, Anka Kazım isimli generalin bu Etrigan isimli iblisle iş birliği yapması sonucu Amerikan Adalet Ligi kahramanlarıyla, onu durdurmaya çalışır. Kazanılan zafer sonrasında ise yapılan bu lige katılma teklifini nazikçe red ederek, ülkesinde hizmet etmek istediği söyler.

8 - DÜNYAYI KURTARAN ADAMIN OĞLU


Dünyayı bilinmeyen güçlere karşı savunmak için uzay araçlarıyla yola çıkan iki kişinin macerasını konu alan fantastik yapımın ikincisi, 24 yıl aradan sonra yeniden seyirciyle buluştu. Yönetmenliğini Kartal Tibet'in üstlendiği filmin senaryosunda bu kez Murat Boyacoğlu'nun imzası vardı.









7- SİTRİT FAYDIR (STREET FIGHTER) HAKAN


Atari dünyasının meşur ettiği yerli kahramanımız Hakan, Super Street Fighter 4 oyun programındaki dövüş karakterleri arasında en büyük cüsseye sahip olan Hakan karakteri, Türk bir pehlivandan esinlenerek yaratıldı. Rengi turuncu olan Hakan'ın burma bıyıkları mavi olan saçları ile birleşiyor. Oldukça cüsseli yapıya sahip olan Hakan, pehlivan olmasından ötürü, oldukça ’kaygan’ bir dövüş tarzı geliştirmiş. Dövüş sırasında vücudunu sık sık yağlayan Hakan, yer yer çayır güreşi hareketleri de kullanarak rakipleriyle dövüşüyor.
Ağır olmasına karşın yağlı ve kaygan vücudu sayesinde gayet mobil ve çevik olabilen Hakan karakteri, göbeğinin üstünde kayarak düşmana girişiyor, ani dönüşler yapabiliyor, ayakları üzerinde kayabiliyor, rakibini yağlı kolları arasında sıkıp yukarı fırlatıyor, yağlı bedeni etrafında çok hızlı bir şekilde çevirerek, etkisiz hale getiriyor.

6- TORPİL

Her görünümde olabilen "torpil" Türk gencinin en süper kahramanıdır. Kimi zaman dayı, amca kimi zaman tanıdık yada bizim köylü olarak karşımıza çıkar. Açamayacağı kapı çözemeyeceği düğüm yoktur. Torpili olanların altı kuru keyfi yerindedir. Bulunduğu ortamlarda ayrıcalık sahibidir.
"Bu ülkede ne kadar kahraman varsa o kadarda hain var!"




5 - MALKOÇOĞLU


Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı Malkoçoğlu da Yeşilçam'ın süper kahramanlarından biri olarak tarihe geçti. İlk 6 filmde başrolünde Cüneyt Arkın, son film olan Malkoçoğlu Kurt Bey'de ise, Serdar Gökhan tarafından canlandırılan 7 filmden oluşan, ünlü Osmanlı akıncısı Malkoçoğlu ve onun görevlerini anlatan tarihi, dramatik Türk filmi serisidir.1966-1972 yılları arasında sırasıyla; Malkoçoğlu (film) (1966) Malkoçoğlu Krallara Karşı (1967) Malkoçoğlu Kara Korsan (1968) Malkoçoğlu Cem Sultan (1969) Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor (1969) Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri (1971) Malkoçoğlu Kurt Bey (1972)

4 - BATTAL GAZİ


Bu kahramanın sinema seyircisiyle tanışması ilk olarak Sami Ayanoğlu'nun yönettiği Battal Gazi Geliyor ile 1955 yılında gerçekleşti. Bundan 11 yıl sonra Batta Gazi'yi Atilla Gürses'in canlandırdığı ikinci film geldi.
Seri, 1971’de Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Battal Gazi Destanı’ ile sürdü. Atıf Yılmaz'ın yönettiği bu filmde Battal Gazi'yi Cüneyt Arkın canlandırdı. Arkın, 1972’de ‘Battal Gazi’nin İntikamı’, 1973’te ‘Battal Gazi Geliyor’, 1974’te ‘Battal Gazi’nin Oğlu’ adlı yapımlarda rol aldı.
Filmlerinde sık sık Bizanslıların eline düşen, ancak insanüstü gayretiyle her seferinde kurtulan ve intikamını alan Battal Gazi, bir vuruşta ya da 1 okla 20 Bizanslıyı öldürmesi, kendisine gerçek kimliğini bilmediği için vurmak isteyen oğlunun ‘elinin taş kesilmesi’ gibi film sahneleriyle sinema tarihine geçti.

3 - KARA MURAT


Rahmi Turan'ın yarattığı bu süper kahraman ilk olarak 1972’de ‘Fatih’in Fedaisi Kara Murat’ ve ‘İstanbul Kabadayısı Kara Murat’ adlı filmlerle sinema seyircisiyle tanıştı. 1973’te ‘Kara Murat Fatih’in Fermanı’, 1974’te ‘Kara Murat Kardeş Kanı’ ve ‘Kara Murat Ölüm Emri’, 1975’te ‘Kara Murat Kara Şövalyeye Karşı’, 1976’da ‘Kara Murat Şeyh Gaffar’a Karşı’ ile ‘Kara Murat, La Belva Dell’Anatolia’, 1977’de ‘Kara Murat Denizler Hakimi’ ile 1978’de ‘Kara Murat Devler Savaşıyor’ adlı filmlerle sürdü.
Kalbine üç ok girmesine rağmen düşmanı vuran, at üzerinde giderken düşmanlarına ok yağdıran, bir kılıç darbesiyle düşmanı dağıtan, surlardan atlayan bu süper kahraman 1977 yapımı ‘Denizler Hakimi’nde hasılat rekorları kıran ‘Karayip Korsanları’ filminin benzeri bir maceraya atıldı.
Kaptan-ı Derya Yunus Paşa’yı (Turgut Özatay) topladığı vergi ve ganimetlerle İstanbul’a dönerken soyan ve Türk köylerine baskın yapıp halkı öldüren Kara Korsan’a karşı görevlendirilen Kara Murat, düşman gemilerinin tamamını yakarak macerasını başarıyla tamamladı.


2 - DÜNYAYI KURTARAN ADAM


‘Türk Star Wars’ı olarak nitelendirilen ‘Dünyayı Kurtaran Adam’, 1982’de çevrildi. Çetin İnanç'ın yönettiği film, dünya sinema tarihine de geçti. Kimi zaman en kötüler listesinde kimi zaman en komikler listesinde. Ama her halükarda sinemanın ilk kült filmi olmayı başardı. Cüneyt Arkın senaryosunu yazdığı filmde ana karakteri de canlandırdı.








1 - TARKAN


Çizgi ustası Sezgin Burak tarafından 1967’de yaratılan bu kahraman ilk olarak 1969 yılında sinema seyircisiyle tanıştı. Bu gözüpek kahramanı Ünal Şahin ve Hasan Demirtaş beyazperdede canlandırdı.
Ama daha sonra Kartal Tibet ile özdeşleşti. Tibet ‘Tarkan’, ‘Tarkan Gümüş Eyer’, ‘Tarkan Altın Madalyon’, ‘Tarkan Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı’ filmlerinde rol aldı.
Ailesi o daha bebekken katledilen ve kurtlar tarafından yetiştirilen Tarkan, yanından ayırmadığı kurdu ile maceradan maceraya koşturdu. Tek başına bir ordu gibi mücadele veren, Batı Hun hakanı Atilla’nın gözde savaşçısı Tarkan’ın maceraları, Kuzey ve Orta Avrupa’da cereyan ediyordu.
"Atıl Kurt..."


*BONUS - SÜPERTÜRK

Most Amazing Turkish Super Heroes

Yorumlar