Google Code Kullanımı

Maalesef Google Code Kapandı


Google Code hizmetini kullanabilmek için, bir Google hesabına ihtiyacınız olacak. Hesap yaratma kısmını halledebileceğinizi umuyorum. Benzer şekilde, bu belgeyi okuyorsanız sürüm takip sistemi kullanmanın faydalarını bildiğinizi ve Google'ın sunduğu barındırma hizmetinde ZIP dosyası yerine projenin kendisini bir bütün olarak tutmanın yararının farkında olduğunuzu varsayıyorum.



http://code.google.com adresine girin ve Project Hosting bağlantısına tıklayın. Bu sizi Google'ın ücretsiz proje barındırma servisine yönlendirecek.




İkinci sayfada Project Hosting on Google Code'u seçin ve Google'da barındırılan projeler sayfasına geçin.



Burada, mevcut projeler arasında arama yapabilir ya da kendi projenizi başlatabilirsiniz. Create a new project bağlantısına tıklayın.



Uzun bir yolculuktan sonra, nihayet proje yaratma sayfasındasınız. Proje bilgilerini girin ve Version control system olarak Subversion'u seçin. Form bilgileri geçerliyse Create project düğmesine tıklayın.



Tebrikler, artık projeniz Google Code kanatları altında.



Bundan sonra, dileyen herkes istediği Subversion (SVN) istemcisi ile projeyi takip edebilir ve siz izin verirseniz katkıda bulunabilir.

Konsolda, svn komutu ile bu iş şöyle yapılabilir:svn checkout https://pardus-packages.googlecode.com/svn/trunk/ pardus-packages




Proje deposunda değişiklik yaparken (ekleme, taşıma, silme, ...) bir SVN parolasına ihtiyacınız olacak. Bu parolayı kişisel Google Code sayfanızda (projenin sayfasından farklı) bulabilirsiniz. Kişisel sayfanıza, proje sayfasındakiMembers listesinde adınızı tıklayarak ya da http://code.google.com/u/<ismini> adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.



Kişisel sayfanızda, Settings bölümüne girerek SVN yazma işlemlerinde kullanacağınız parolayı görebilir ya da yenisini oluşturabilirsiniz. Güvenlik için, kendi parolamı maskeledim:



Daha önce bilgisayarınıza 1. revizyonu indirdiğiniz proje dizinine girip bir README (okubeni) dosyası oluşturun. Ben bu işlem için echo komutunu kullandım, siz dilediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz.

Proje dizinindeki dosya ve dizinlerin durumunu svn status komutuyla öğrenebilirsiniz. Henüz oluşturduğunuz dosyalar takip edilmediği için başında ? işareti ile gösterilecektir.echo "This is my playground for my Pardus Linux source packages." > README svn status


Dosyayı SVN deposuna göndermek için, takibe almanız gerekiyor. Bunun için svn add komutunu dosya adıyla beraber kullanın. Sonraki işlem ise, değişiklikleri depoya gönderecek olan svn commit komutu:svn add README svn commit --message "First commit" --username <isminiz>


Bu işlemde sizden, daha önce kişisel sayfanızda gördüğünüz parola istenecek. Dilerseniz, parolanın kayıt edilmesini ve daha sonra sorulmamasını sağlayabilirsiniz. Lakin, bu parola diskte şifrelenmemiş olarak saklanacağı için güvenlik riski yaratabilir.



Tekrar, tebrikler. Depoda ilk değişikliği yaptınız. Proje sayfasındaki Source bölümünden, depoyu izleyebilirsiniz. Aynı şekilde, projenin takipçileri de bu sayfayı kullanabilir.



Aynı sayfadaki Browse bölünmünde, web tabanlı bir istemci ile kod deposunu gezebilirsiniz.



Son olarak, depoya gönderilen değişikliklerin tam bir listesini, Changes bölümünde bulabilirsiniz.



Şimdi kodlama zamanı. Kolay gelsin.


Konuk Yazar: Bahadır Kandemir

Güncelleme: Maalesef Google Code kapandı.

Yorumlar