Bilgisayar ve Mobil Cihazlarda Virüsler Ve Güvenlik !

Bilgisayar Virüsleri Nelerdir , Nasıl Korunmalıdır ?


" En iyi antivirüs yedek almaktır."
Sanal dünya büyüdükçe içerisindeki faydalı bilgiler gibi zararlı yazılımların sayısında da artma olmaya devam ediyor.
Bir çok insanın adını bile bilmediği bu yazılımlara genel olarak pc virüsü diye bildiğimiz bu kodlara ana başlık olarak şu şekilde sınıflandırabiliriz.


• Virüsler
• İnternet Solucanları (Worm)
• Truva Atları (Trojan)
• Arka Kapıdan Sisteme Sızan Araçlar (Backdoor)
• Gizli Numara Çeviriciler (Dialer)
• Casus Yazılımlar (Spyware)
• Reklam Yazılımlan (Adware)
• Tarayıcı Hack Araçları (Hijacker)
• Kötü Niyetli Yazılımlar (Malware) (BotNet) ...

Neden bilgisayar virüsleri var?



• Zeki insanların bunu yapabilmesi, "yapıyorlar çünkü bunu yapabiliyorlar"
• Sizin şifrelerinizi kişisel verilerinizi ve tercihlerinizi öğrenmek için
• Antivirüs firmaları para kazansın diye
• Bilgisayarınızı slave yapmak için
• Para yada ün için
• Kişisel amaçları için
• Sanal dünyada güç kazanabilmek için...


Peki nedir bu bilgisayar virüsleri, nasıl bir şeydir?



Bilgisayar virüsleri birer yazılımdır ve bilgisayara istenilen işleri yaptıran yada yapması gereken işlemleri durduran , değiştiren kodlardır.
Bilgisayarda kod yazabilecek seviyede ortalama kullanıcı bile bir not defterini açarak böyle bir program hazırlayabilir.
Normal bir kullanıcı ise seçtiği yada başkasının yüklediği bir antivirüs programının kendisini her şeyden koruduğunu zanneder. Ve asıl tehlikede burada başlar ! 
Yapılan araştırmalar en çok virüs içeren yazılımların çocukları hedef aldığını ve en çok virüs bulunduran sitelerin çocuk oyunları içeren sitelerde olduğunu gösteriyor.

Kırılmış Antiviruslerdeki Tehlike Nedir ?


İnsanlar genel olarak sanal olgulara para vermek istemez. Buda programları bedava kullanma isteğine dönüşür. İşte tam bu aşamada asıl tehlike başlar. İnsanların bu zaafını, daha zeki insanlar değerlendirir. Sıradan bir kullanıcı adını bildiği ve kendi lisanında bir antivirüs yüklemeyi tercih eder. Googleye girer aratır ve kırık bir antivirüs yükler işte bu aşamada kendi eliyle teslim olur, yada işi bildiğini zannettiği birine bilgisayarına iyi bir antivirüs yüklemesini ister. İstisnalar hariç yine aynı kapı olan kırık antivirüs yüklenerek pc nin giriş kapısı ardına kadar açılır.
Zaten milyonluk şirketlerin ürettiği bir yazılımı kıran bir üstat içerisine kendi isteği kodları çoçuk oyunu gibi eklemesi çok kolaydır. Kullanıcı kendi elleriyle bilgisayarını teslim etmiştir ve bunu engelleyecek olan programın zaten kendisi bu işi yapmaktadır ve bilgisayarı artık slave olmuştur. Birisi bu gidişata dur demeden bu slavelik devam eder.
Kısaca siz bilgisayarınıza kesinlikle kırılmış bir antivirüs yüklemeyin! Bu programları kıranların dünya barışına katkı sağlamak için yaptığını sanarak kendinizi kandırmayın. ( *Bu söylediklerim sadece kırık antivirüsler için geçerlidir, istisnalar ve diğer programların kırılması farklı amaçlar içerebilir.)

Ben zaten bilgisayarda önemli bir şey yapmıyorum, öyle bakıp çıkıyorum...



Bilgisayarınızda hiç bir şey yapmasanız da , hiç bir şifre kullanmasanız da virüs kapmış bir bir bilgisayarda

• İnternet bağlantı hızınız yavaşlar ve boşa zaman kaybedersiniz, internet kotanız boş yere tükenir.
• Bilgisayarınız yavaşlar ve boşa elektirik faturası ödersiniz
• Bilgisayarınız aşırı ısınmaya bağlı sorunlar çıkartır
• Bilgisayarınızı siz fark etmeden uzaktan işlemler yaptırabilirler (yani pcniz zombi olur) ve siz farkında olmadan istemediğiniz eylemlere katılıp başkalarına zarar veren etkinlerde bulunabilirsiniz.
• Olası bir durumda bilgisayarınız çöker ve boş yere format atar yada başkasına format parası ödersiz...
• Kişisel bilgileriniz başkalarının eline geçer.

Ben iphone kullanıyorum, linux da virüs olmuyor, ipad ler daha güvenli, android daha güvenli, mac lere format bile atmaya gerek yok, biz otuz yıldır pc kullanıyoruz, ben bu işlerden anlarım...


Buna sadece gülerler :D

Mobil cihazlarda ( cep telefonu , tablet pc ... ) virüs tehlikesi var mı ?


Bilgisayarlar için geçerli tüm tehditler hatta sıradan kullanıcı için daha fazla tehlike mobil cihazlar için geçerlidir. Örneğin cep telefonunuzdaki tüm telefon numaralarını alabilir, yada yaptığınız konuşmaların kaydını tutabilir, çektiğiniz fotoğrafları ele geçirebilir, sizin hattınızdan konuşma yapıp mesaj atabilirler.
Şimdi olmuş bir olaydan örnek verelim. Bir akıllı telefona, kullanıcısı şifre yöneticisi programı yüklemiş ve şifrelerini ve bilgilerini buraya kaydetmiş. Cep telefonuna yerleşen bir virüs bu şifreleri öğrenip mail hesabına girmiş ve kişinin tüm bilgilerini elde edip mesajlarını başka numaraya yönlendirmiş, hiç kullanmadığı internet bankacılığını açtırıp işlemler yapmış, cep telefonu elindeymiş gibi her yeri arayıp mesaj atabilmiş...


Peki ne yapmalıyız?


Hiç bir şey sizin güvenliğinizi %100 garanti ederek koruyamaz. Ama önlem almak olası tehlikelerin savunmasına yardımcı olur. Bunlardan ilk yapılması gereken 2. adım şifresi denilen annelik kızlık soyadı, şifre resetleme kodu gibi güvenlik sorgularını yani bir durum olduğunda sizin güvenliğinizi sağlayan ikinci aşama bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın ve sanal ortama kayıt etmeyin. Unuturum diyorsanız , bir kağıda yazın ve saklayın.

• İmkanınız varsa orijinal yazılım kullanın.
•  Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın
• Kullandığınız sistemlerin güncellemelerini zamanında yapın.
• Ücretsiz yada açık kaynak kodlu güvenlik  programları kullanın (örneğin şu ücretsiz antivirüsleri kullanabilirsiniz.)

http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
http://www.avast.com/tr-tr/free-antivirus-download
http://free.avg.com/tr-tr/ana-sayfa
http://www.malwarebytes.org/
http://www.microsoft.com/Security_Essentials/
http://www.cloudantivirus.com/tr/
http://www.threatfire.com/
http://housecall.trendmicro.com/index.html
http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php 
http://personalfirewall.comodo.com/
https://www.webkenti.net/
vb.

• Kırılmış programlar yerine ücretli programların deneme sürümlerini kullanıp zamanı bitince bilgisayarınızdan kaldırıp artıkları temizleyip yeniden kullanabilirsiniz
• Birkaç antiviürüs seçip deneme sürümleri arasında geçiş yapabilirsiniz Zamanı dolunca zaten yeni versiyonu çıkmış olur tekrar başa dönüp aynı şekilde kullanabilirsiniz...
• Eğer bilgisayarınızda kırılmış bir antivirüs varsa büyük ihtimal tam anlamıyla pcnizden kalkmayacak ve temizlenmeyecek, arkasında artık bırakacaktır. Bunun için antivirüs kaldırma aracı kullanarak daha güvenli bir program kaldırma yöntemi deneyebilirsiniz.
http://www.appremover.com/
vb.

Viruses And Security On Computers And Mobile Devices!

Yorumlar

  1. Adsız28.8.13

    Aydınlattığınız için teşekkürler. Ancak anlatılanları idrak edebilecek insanlar bu konuda daha çok korunabilecekler.Antivirüs yazılımlarıda, bu virüsleri yazanların çıkardıkları bir yazılım değilmi?. Antivirüs proğramıda, anlattığınız gibi (kırık şifreli anti virüs proğramları gibi)casus bir yazılım taşıyamazmı?. Bunu engelleyen herhangi bir oluşum varmı?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanıtlanabilmiş bir şey ama antivirüscülerin bilerek virüs yaydığına dair söylentiler hep vardı. Virüs oluşumları konusu hep yeraltında kalmış olsada üniversitelerde bununla ilgili çalışmalar uzun zamandır var.
      Son kullanıcı olarak salında iki seçenek var birincisi kendi işletim sistemini yazmak linux türevleri gibi. İkincisi sorun olabilecek bilgiyi teknolojiden uzak tutmak. Burada bahsetmedim ama bilişim uzmanları bilirki software dışında kullandığınız ram dan cpu ya kadar donanım bileşenlerinin bile arka kapısı var

      Sil
  2. Adsız2.1.23

    Viruses And Security On Computers And Mobile Devices!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺