Dünyadaki En Değerli Şey Nedir ?


Para ile satın alabileceğiniz dünyanın en pahalı şeyi nedir ?

Çağlar boyunca bu soru değişik biçimlerde sorulmuş ve hangi zamanda ve mekanda yaşadıkları fark etmeksizin alimler, filozoflar, düşünürler... bu soruya hep aynı cevabı vermişlerdir.

Paranın satın alabileceği en değerli şey nedir ?

Yada evrende ki satın alınabilinecek maddi karşılığı olan en pahalı şey nedir ? Bu soruyu çevrenizdeki büyük resmi anlayamayan herhangi birisine sorarsanız muhtemelen; para, altın, elmas... yada Rodyum, Kaliforniyum... biraz daha ergen tayfa kuyruklu yıldızın tozu... biraz entelektüelse antimadde gibi cevaplar almanız olasıdır.

Peki gerçekten sınırsız paramız olsa, şu fâni dünyadaki en değerli şeyi almak istesek karşılığı ne olurdu ?

Dünya var olduğundan beri hiç değer kaybetmeyen ve değeri zamanla birlikte artan şey bilgi'dir.
Dolayısıyla tahmin ettiğiniz gibi cevap, para ile satın alabileceğiniz en değerli 1. şey BİLGİ 'dir.

Bilgi : Suje ile obje arasındaki ilişkiden doğan her türlü üründür. Felsefede; bilginin doğası, kökenleri ve boyutları ile ilgilenen dala epistemoloji adı verilir.


Dünyadaki En Değerli İkinci Şey Nedir ?

Evrendeki her şey enerjiden meydana gelmektedir. Aslında madde diye tanımladığımız şey , gerçekte enerjinin yavaşlamış ve yoğunlaşmış halidir. (E=mc²)

Para ile satın alabileceğiniz en değerli 2. şey ENERJİ 'dir.




Enerji : Doğrudan doğruya gözlemlenemeyen fakat kendi konumundan hesaplanabilen her sistemin geniş ve korunmuş bir özelliğidir.


Bilerji Nedir ?

Bilgi + Enerji = Bilerji (Türkçe 'mize yeni bir kelimede benden :)

Bilginin yanına enerjiyi de ekleyebilirseniz,  dünyavi tek korkunuz bu bilgi ve enerjiyi kaybetmek olur.


Bilerji Nasıl Bir Şeydir ?

İnternet kendinden önceki tüm icatların toplamından bile daha fazla oranda dünyayı değiştirdi. Peki internet ne taşıyor ? Evet sadece bilgi ! Peki internetin çalışması için ne lazım tabi ki enerji !

Dershaneye gittiğinizde ne satın alırsınız, yada okula gittiğinizde yanınızda ne kalır elbette bilgi. Bir işe girdiğinizde size niye para verirler tabi ki bilginiz ve harcadığınız enerji karşılığında para alırsınız.

Örneğin bakırı altına çevirecek bilgin olsaydı ne olurdu, yada yaşlanmayı yavaşlatan formülü bilseydin, dünyadaki bütün şifreleri bilseydin ne olurdu...

Bu bağlamda konuyu daha anlaşılır yapmak ve somutlaştırmak gerekirse mesela şu anki zamanda dünyanın en büyük şirketleri sizce ne satıyorlar, örneğin Google size ne veriyorda bu kadar hızlı büyüdü... Facebook milyarlarca dolar yatırımı size bedavaya hizmet vermek için mi harcıyor... veya Microsoft en büyük harcama kalemi olan bilgi depolama ünitelerine neden bu kadar çok para harcıyor... ülkeler en gizli kasalarında ne saklıyor...... Çünkü bilgiye hakim olanın dünyaya hakim olacağını biliyorlar.

Agnotoloji Nedir ?

Bilgisizliğin ne olduğunu araştıran bilim dalıdır. Bir sebep veya maddi çıkar için halkı eksik veya yanlış bilgili şekilde bırakmak olarak olarak açıklanır. Siyasilerin ve medyanın; cahil halkı yönlendirmek, ne düşünmesi ve nasıl hareket etmesini istediği şekilde gerçekleri değil de kendi istediği kadarını istediği şekilde bilmesini sağlamaya çalışması en bilinen agnotoloji örneğidir.

Obskürantizm (Bilmesinlercilik) Nedir ?

Evrendeki en değerli şeyin bilgi olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bir de bunun tersini kabul etmenizi isteyen düşünce Obskurantizm var.
Bilmesinlercilik (Obskürantizm) : Hakikatin toplumun bazı sınıf ve kesimlerince bilinmesinin kasıtlı olarak önlenmesidir. Genellikle muhafazakar eğilimli kanaat önderleri ve politikacılar tarafından savunulur. Bilmesinlerci tavrın temelinde yönetenlerin kullandıkları öğretilerin, hakikatle tutarsızlıklarının olması ve bilginin yayılmasıyla yıpranacaklarına ilişkin kaygı yatar. Kısaca "Cahil kal ki, kolay sömürülesin." düşüncesidir. Bilmesinlercilik amacı bilgi tekelliği oluşturmaktır. Günümüzde ki ana akım medyanın en büyük amacı Obskürantizmdir.

Ezoterizm Nedir ?

Ezoterizm; bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstad tarafından sadece ehil olanlara metotlu bir şekilde öğretilmesidir.

Ayrıca :

"Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sıhhat Gibi" Dedikten sonra bu gelip geçici yalanın içinde paranın satın alamayacakları da var tabi ki; Sağlık, mutluluk, hayalgücü, zeka, aile, huzur, adalet,  iyi bir iş, iyi bir eş...

Dünyadaki En Değersiz Şey Nedir ?

+ Olasılık belirleme(algılama) yeteneğini düşük olan insan.

*Bonus : Hayatın anlamı nedir ?

AŞK...


What is the most valuable thing in the world?



Yorumlar

  1. Adsız10.5.17

    Nasreddin Hoca bir gün dostları kendisine:

    - Hocam, dünyada en değerli şey nedir? diye sorarlar. O da:

    - Nasîhattır (Bilgidir). Herkese nasip olmaz, cevabını verir. Dostları bir müddet düşündükten sonra:

    - Peki dünyada en değersiz şey nedir? diye sorarlar.

    Hoca bu sefer de:

    - Yine nasîhattır, cevabını verir. Ahali bu cevaba da şaşırırlar:

    - Peki ama Hocam? Bir şey aynı zamanda hem değerli hem değersiz olur mu? dediklerinde Hoca:

    -Evet, olur. Çünkü nasîhat, tutulursa en değerli; fakat tutulmazsa en değersiz şeydir, cevabını verir.

    YanıtlaSil
  2. Doğru kimsenin aklına gelmez sanırım bilgi bonus da çok iyiydi teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye de bilmiyorum ama ABD de her mühendislik eğitiminde olasılık algılama ve bilgi değeri derslerde anlatılır.

      Sil
  3. Adsız3.1.23

    What is the most valuable thing in the world?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺