Yeni Blogcuların Dikkat Etmesi Gereken Ayrıntılar



Bloglar İçin Başlangıç Rehberi


Blogculuk kavramı ve önemi gün geçtikçe değerini artırmakta ve insanların blogculara gösterdiği güven intibakıda  bu paralelde ilerlemekte. Özellikle kullanım kolaylığı ve bilgiyi aktarmadaki etkinliği , temel anlamda ücretsiz ve her lisana cevap vermesi nedeni ile birçok kişi tarafından ilk tercih konumunda.



Blog dünyasına yeni katılan her kişinin dikkat edilmesi gereken bazı önemli ayrıntılar dikkat etmek gerekir. Bu hususlara göre blogumuzu şekillendirmeden önce blog açma nedenini ve hedefini belirlemeniz gerekmektedir.

Başlangıçta kişisel bloglar açılırken üç temel gruba ayrılırlar.

1.) Blogu kendisi açanlar : Bu tip bloglar için ziyaretçi gelip gelmemesi , arama motorlarında üst sıralarda olup olmamasının herhangi bir önemi yoktur. Sadece kendisi için yazdıklarını ve sevdikleri şeyleri biriktirdikleri bir dijital alan olarak blog platformunu kullanmaktadırlar.Bu gruba dahil olan bloglar kendisi için yazdığından tasarımından içeriğe kadar olan ayrıntılrı adminin nasıl istiyorsa öyle olması sorun olmaz.

2.) Blogu sadece ticari amaçla para kazanmak için açanlar : Bu bloglar için önemli olan para kazanmak olduğundan site tasarımından yazı içeriğinin ne olacağına kadar her şeyi reklam yayını geliri üzerine kuruludur. Arama motorları ve diğer yerlerden ziyaretçi gelmesi ve reklama yöneltilmesi öncelik taşır. Bu grup blogların her şeyi reklam yapısı üzerine kurulu olduğundan ayrıntıları reklam eğilimleri belirler.

3.) Blogu genel kullanım amacıyla açanlar. Bu bloglar için reklam geliri olursa iyi olur, olmasa da çok sorun olmayan bloglardır. Arama motorlarında üst sıralarda olmak , kemik ziyaretçi , takip edilmek ve faydalı olmak, kendi doğrularını aktarmak ve değer görmenin önemli olduğu yapılardır. Bu grup blogların dikkat etmesi gereken ayrıntılara ve nelere dikkat edilmesi gerektiği önem arz eder. "Başarılardaki farkları ayrıntılar belirler."

Özellikle yeni blog açıp acemi blogcuların en çok yaptığı genel hatalar ve bu nedenlerden blog ömürlerinin kısa olmasının sebeplerine beraber bir analizde bulunalım.


*Süreklilik : Bir çok yeni açılan blogun sorunu süreklilik gösterememesidir. ilk açıldığında hızla 10-15 yayın yapılıp sonra 5-6 ay tek bir yayın yapılmaması blogu çölleştirir. Bu blogcuların genel mazereti yazacak bir  şey bulamıyorum olur. "Küp nekadar dolu ise okadar boşalır."

*Birden hızlıca ilgi beklemek : Yeni açılan bloglar , yaptıkları yayınların hemen ilgi görmesini hızlıca okuyucu kitlesi oluşturmasını beklemeleri yanlıştır. Blogculuk sabır, kalite, güven ve devamlılık sonucunda başarıya ulaşır.


* Hedefsizlik : Niçin blog açtığını ve sonuçta kendisinin neler beklediğini bilmeyen bir yazarın blogu kısa ömürlü olacaktır.

*Tasarım hataları : Yeni blog açanların bazıları bloglarını gereksiz ve amaçsız bir çok widget ile doldururlar. Bu anlamsız ve gereksizdir. Site açılış hızını azaltır, seo için olumsuz ve ziyaretçi için istenmeyen bir durumdur. Özellikle iki tip tasarım yanlışı ziyaretçiyi bir an önce blogunuzu terk etmesine neden olur bunlardan birincisi aniden başlayan sesler ikincisi popup tarzı istenmeden açılan pencerelerdir. Diğer hatalar ise okuma ve görsel açıdan gözü yoran çok küçük px harf kullanmak, arka fon uyumsuzluğu gibi tasarım yanlışlarıdır.

*Kopyala yapıştır : Çok fazla alıntı yapan blogların ziyaretçileride alıntılı olur ve siteye karşı güven duymazlar. içerik kalitesi ziyaretçi kalitesini belirler.

*Dilbilgisi : Blog sahiplerinin çok dikkat etmesi gereken bir konudur. Özellikle özensiz yazılan yazılar ziyaretçiye okuduğundan emin olamayıp başka sitelere bakmayı algılatır. Güzel Türkçe kullanımı başlık ile içeriğin uyumu , üslup ve hitabet gücü önemlidir. Blog yazarlığı belirli formüllere dayandırılabilse bile mutlak başarı yazarının kalemine bağlıdır! İyi bir yazar olmanın yolu hiç kuşkusuz önce “iyi bir okur” olmaktan geçer.

*Bilgisizlik : Yazdığınız bir yazının ardından gelen sorulara cevap verebilecek kadar bilgi sahibi olunmalıdır. Bir sorusuna tatminkar yanıt alamayan ziyaretçi bloga karşı soğukluk yaşar. 

*Genellik : Her konudan bir şeyler az az olsun hatası blog ziyaretçi sayısını artırmaz tam tersi düşürür. blogunuzun kökü ve gövdesini oluşturan temel alanlar olmalı. Her konuda yazabiliriniz ama bunlar sadece yaprakları oluşturmalı.

*Sanal hit : Blog ortaklığı, yorum kardeşliği, sanal hit, bot ziyaretçi gibi faydasız zaman kaybı oluşumlardan uzak durulmalıdır.

*Farklılık : Sıradanlık sıkıcıdır. Eğer farklılığınızı blogunuza yansıtamıyorsanız önemsiz bir blog gibi algılanmanıza yol açar.

*Fayda sağlama : Blog yayınlarınızın okuyucuya bir faydası olmalı ki bir sonraki yayınlarınızın takip edilmesi sağlanmalıdır.

*Analitik kullanım : Burada en basit yöntem kendi kullanım alışkanlıklarınızı baside indirgeyerek blogunuza aktarma prensibidir. Örneğin Bir bloga yorum yaparken yorum için Captcha onayı girmek hoşunuza gitmiyorsa blogunuza eklemeyin, bir sitede etiket bulutuna hiç tıklamadıysanız blogunuza eklemeyin, arşiv sayfalarına bakmak faydalı geliyorsa blogunuza ekleyin gibi yapısal oluşumları sade ve işlevsel düşünün.

Bu makalemi okuduğunuz için sizlere teşekkür ederim, umarım blogculara bir katkımız olmuştur. Eğer sizinde eklemek istedikleriniz varsa yorum bölümü sizlerin görüşlerine de açık.


Daha iyi bloglar için, bloğuna değer kat...
 

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺