Clair Cameron Patterson

Dünyayı Kurtaran Adam "Clair Cameron Patterson" Kimdir ?


Clair Cameron Patterson (2 Haziran 1922 - 5 Aralık 1995) jeokimyacı bilim adamı. ABD doğumlu bilim adamı. Chicago Üniversitesinde doktorasını yaptıktan sonra tüm profesyonel kariyerini geçirdiği California Institute of Technology de çalıştı.

Tarihin tozlu sayfalarından bir halk kahramanı Clair Cameron Patterson 'ı değerini bilen insan sayısı hakettiğinin milyonda birinden azdır. Mesela şuan yaşadığımız dünyanın yaşını hesaplayan bir bilim adamıdır. Ama yaşayan insan nesli için en önemli buluşu kurşunun insan sağlığına olan zararları üzerinedir.

1965 yılında petrol yakıtına eklenen katkı maddesi olan kurşunun tüm dünyayı felakete götürdüğünü söylemiş. Bunu yaparkende petrol şirketlerini karşısına almış. Hatta yaptığı çalışmaların para desteğini petrol şirketlerinden geldiğini ve bu durumun sonuçlarını göze alarak mücadele vermiş, yine doğrudan vazgeçmemiş yaşadığı zamanın ışığı olmuş koca yürekli bir insanoğlu.

(Kısa bir açıklama petrol şirketleri yakıtlara neden kurşun eklemekte ısrar ettiler ? Tabiki süte su katmakla aynı mantıkta.) Neyse Petrol şirketleri tüm gücüyle Clair Cameron Patterson 'i bitirmeye çalışmışlar ama Patterson 1978 de kurşunun insan vücudu ve dünya için nasıl bir felaket olduğunu kabul ettirmiş.

Kısaca Clair Cameron Patterson zamanında kurşun kirliliğine karşı dur demeseydi, dünya üzerindeki tüm canlıların yok olma derecesinde bir felakete gideceği sonradan yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır.

İyi ki doğdun Clair Cameron Patterson

Yorumlar