Blog, Blogspot, Blogger Nedir ?

Blog , Blogspot , Blogger Nedir ?


Bizim gibi "internet insanları" için normal olan olguların , pc ye ilgisi olmayan yada yeni tanışan insanlara yabancı gelmesi ve etkin internet kullanımı için bazı noktaları sade bir lisanla açıklamak istedim.


Blog : Blog (Türkçe: ağ günlüğü, günce) veya Weblog (Türkçe: Ağ kütüğü) , kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir.
Örneğin : http://webseyyahi.blogspot.com/

İngilizcedeki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.

Blog yazan kişilere Bloger denir.
Örneğin : WebKenti


Domain : Sitenin adıdır.
Örneğin : WebKenti http://www.webkenti.net
Subdomain : Sitenin ikinci ismidir.
Örneğin : blogspot.com
Site uzantısı : Sitenin soyadır.
Örneğin : .com , .net ...
Host : Sitenin barındığı ev. Host sağlıcılarda bu evin sahipleridir.
Örneğin : Google

Blogspot adresler güvenli midir?
Evet en az normal domain kullanan siteler kadar güvenlidir çünkü Google 'nin sunduğu bir hizmettir , bir yanıltmaca durumunda Google blogu hemen kapatır.

Sadece blogspot 'ta nasıl arama yapılır ?
Google arama çubuğuna

site:blogspot.com aranacak kelime

Neden sadece blogspot 'ta arama yapayım ?
Çünkü genellikle üyelik istemez, karşılığında sizden bir şey beklemez ve bloggerların bir not defteri olduğundan insanın kendisine eksik yada hatalı bilgi vermek gibi bir yanılsama içinde olmayacağından doğru bilgiye çabuk ulaşmak için.

com / net / org / blogspot / blogcu / wordpress... farkları nedir ?
Resmi soyadları olan gov.tr / edu.tr /... gibi site uzantıları hariç diğer tüm soyadları birer uzantıdır.


Zararlı sitelerin com/ net/ tk / co gibi belirli bir uzantıları var mıdır ?
Temelde hiç bir fark yoktur. örnek ile açıklanırsa, bir kişiyi görmeden yada tanımadan sadece adı ve soyadına bakarak o kişinin boyu ve kilosunu bilemeyeceğiniz gibi bir sitenin adı veya uzantısına bakarak içeriğinin size zararlı olup olmadığını da bilemezsiniz.

Zararlı sitelerden nasıl uzak dururum ?
Güncel bir antivirüs kullanarak ve güvenmediğiniz kaynaktan bir dosya yada program indirmeyerek. Özellikle .zip ve .exe uzantılı dosyalara dikkat etmek gerekir.


Bende blog açıp bloger olabilir miyim ?
Daha ne duruyorsun :)


Blogger .Blogspot Özellikleri

Selamlar, bana gelen sorulardan insanların neden Blogger kullandığımı merak ettiklerini ve özellikle neden Wordpress yada başka altyapıları tercih etmediğimin sebebini öğrenmek istiyorlar.


Öncelikle bunun aslında tek bir temel nedeni var. Şuan en iyi altyapıyı Blogger sunduğu için.
Diğer altyapılar  (AWBS, Awbs, CMS, DLE, Drupal ,Joomla, MkPortal, MyBB, OpenCart, PhpBB, PhpNuke, Phpfusion, SMF, Tumblr, WHMCS, Wordpress, XenForo, Xoops, Drupal, Google Sities, Ücretsiz Bloglar, vb.) 

Blogger blogspot altyapısını tercih etmemin bir diğer sebebi de Google ve sunduğundu hizmetler. Örneğin Google Webmaster yada yeni adıyla Google Search Console veya Google Analytics gibi servislerin kaliteli ve ücretsiz oluşu.

Blogger Hesabımın Limitleri (Sınırları) Nelerdir ?

Evet imkanları sonsuz değil ayrıca internette bir sürü yayın bulabilirsiniz ama Google bile Blogger ile ilgili limitlerin sınırlarının yer aldığı makaleyi kaldırdı, nedeni mesela Blogger da ekleyeceğiniz resim boyutunu aştığınızda otomatikmen ek alan devreye giriyor ve kullanmaya devam ediyorsunuz. Kısaca Google amca otomatiğe bağlamış. Sayfa içi sınırlandırmalar var ama limitleri  yeterli düzeyde mesela bir yayına en fazla 200 yorum alanı tanıyor gibi.
Kısaca Blogger için limitleri düşünmenize gerek yok.

Blogger Blogspot Ayrıntıları

Özellikle acemi blogcuların takıldığı Blogger Panelindeki ayrıntılara beraber bakalım.

Blogger Paneline giriş yaptığınızda sizi kullanıcı dostu bir arayüz karşılar.


Kolayca anlaşılabilen seçenekleri atlıyorum, bu kısımları acemi blogcuların bile kolayca halledebileceğini öngörerek devam ediyoruz... Diğer merak edilen ayrıntılara beraber bakalım.

* Sağ üst köşede Oturum kimliğinizi tıklayarak profilinizi ayarlayın.



Burada özellikle Web Sayfam Kısmını doldurun. Diğer ayarları isteğinize göre yapılandırın.

* Blogger > Okuma Listesi

Okuma listesine tıkladığınızda açılan pencereye istediğiniz sitelerin URL yani Domain bilgilerini yazarak Blogger Ana Panelinden RSS akışlarını izleyebilirsiniz.


* Blologger > İstatislikler > Arama Anahtar Kelimeleri

Sanırım bir çok blogger burayı tam olarak anlamdıramıyorlar.
İlk sorun Tr karakter içermemesi , nedeni Google Amcanın veri analiz sonuç iletiminde tek lisan olarak İngilizce kullanmasından dolayı burada İngiliz alfabesi dışında karakter gözükmez.
ikinci sorun ise burada çıkan sonuçlar yetersiz yada eksik gibi görünmesinin nedeni , bu alanda sonuç görünebilmesi için kullandığınız tarayıcıda varsayılan olarak gelen sitelerin kullanım alışkanlıklarını analiz etme seçeneğinin pasif de olması gerekir. Bu sonuç Google arama motoru dışındaki (Yahoo, Bing, Yandex, Baidu vb.) arama motorlarından alınan sonuçlardır. 
Karıştımı :) Boş verin kısaca orası birebir sonuç değil , sadece internet kullanımını izleyebilir ve verilerimi paylaşabilir diye izin vermiş kullanıcıların Google Dışından gelen arama sonuçlarını  kapsıyor.
Ayrıntılı veriler için Google Analytics kullanın.




* Blogger > Ayarlar > Yayınlar ve yorumlar

Burada insanların takıldığı bir noktada anasaydaki gösterilerin yayın sayısında oluşan hatalar. Varsayılan bir şablon kullanıyorsanız blogger otomatik bunu ayarlar ama özelleştirilmiş bir tema kullanıyorsanız bu ayarları manuel olarak eşitlemeniz gerekir.
Blogger > Ayarlar > Yayınlar ve yorumlar
Blogger > Yerleşim > Main Düzenle > Blog Kayıtlarını Yapılandır
Blogger > Şablon > HTML'yi Düzenle

kısımlarındaki Anasayfa ve diğer saylarda gösterilecek yayın sayılarının eşit olması gerekir.




* Blogger > Ayarlar > Yayınlar ve yorumlar

Burada varsayılan bir şablon kullanıyorsanız Blogger otomatikmen değişikleri algılar ve uygular lakin özeleştirilmiş bir temada sorunlar çıkabiliyor , böyle bir durumda 

Blogger > Ayarlar > Yayınlar ve yorumlar
Blogger > Yerleşim > Main Düzenle > Blog Kayıtlarını Yapılandır
Blogger > Şablon > HTML'yi Düzenle

Yollarındaki verileri eşitlemeniz gerekir.

* Geri Bağlantıları Göster 

Bu özellik blog sahiplerinin başka bloglarda yazılan bir yazıyı kendi blogunda sadece başlık linki olarak yayınlamarına olanak tanıyan bir yapıydı. Yani kullanan kalmadı ama evet seçerseniz , o linke direk tıklayarak sizin yayınınızı kendi blogunda öneri şeklinde otomatik bir yayın yapar. Kısaca facebooktaki paylaş gibi bir özelliktir.

* Blogger >  Ayarlar > Dil ve biçimlendirme

Burada varsayılan bir şablon kullanıyorsanız Blogger otomatikmen değişikleri algılar ve uygular lakin özeleştirilmiş bir temada sorunlar çıkabiliyor , böyle bir durumda 

Blogger > Ayarlar > Yayınlar ve yorumlar
Blogger > Şablon > HTML'yi Düzenle

Yollarındaki verileri eşitlemeniz gerekir.


* Blogger > Ayarlar > Arama tercihleri

Meta etiketler > Açıklama 
İşin aslı Google burayı fazla önemsemez ve kendi algoritmasına göre tarama yapar. Yani boş kalmış yada uzun uzun sitenizi yazmışsınız aslında bir fark yok. Sadece tek bir konu hakkında yazıyorsanız o konun ana başlığını yazmanız yeterli olacaktır.

Gezginler ve Dizin Oluşturma
Kısaca Blogger robots.txt yani arama motorlarının sizi indexlemesi için gerekli veri yapısı Google ile uyumlu ve otomatik güncellenir durumdadır.  Eğer bu işlerden anlamıyorsanız buraya dokunmayın.


* Blogger > Ayarlar  ›  Diğer

Site içerik takibi
Blog İçerik Takibine İzin Ver > Atlama Aralığına Kadar
Burası RSS den sizi takip edenler için kısa yoldur, Neden Atlama Aralığına Kadar işaretledik çünkü otomatik olarak yayınlarınızı araklamak isteyenlerin önüne geçmek için.

Kayıt İçerik Takibi Yeniden Yönlendirme URL'si 

Kayıt İçerik Takibi Altbilgisi
RSS akışının sonuna otomatik link ekler

Google Analytics
Analytics Web Mülkü Kimliği
Burada Google Analytics size eklemeniz için bir kod ve UA ile başlayan bir anahtar verir , Verilen kodu ister şablona isterseniz de gadget olarak ekleyebilirsiniz . Bu alana anahtar eklememizin sebebi eğer sitemizde mobil şablon kullanıyorsak verilerin izlenebilmesi içindir. yani ekleyin.



Evet şimdi panelde merak ettiklerinize kısaca bir açıklama getirdik.



GÜNCELLEME : Yenilenen Blogger kullanıcı paneli ve yapılması gereken ayrıntılara şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.




Daha iyi bloglar için...

Yorumlar