Bitrate Nedir? Ne İşe Yarar ?

Bitrate Nedir? Ne İşe Yarar ?


Bit : (bilişim) Programlama ve haberleşmede, bir bit bilgi depolama ve haberleşme veya bağlantının en küçük ve temel ünitesidir. Bir cihaz ya da fiziksel bir sistem tarafından depolanabilecek bilginin maksimum değeri normal olarak sadece 2 farklı şekilde bulunabilir. Bu durumlar genellikle (özellikle numerik veride) ikili sayılar 0 ve 1 olarak yorumlanır. Ayrıca mantıksal değerler logical values , doğru ya da yanlış, flag ya da switch, on ya da off olarak yorumlanabilir.



Bayt : (İngilizce: byte), elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen bilgilerin türünden bağımsız bir bellek ölçüm birimi. Bir bayt, Latin alfabesini baz alan 8-bitlik bir kodlamada herhangi bir harfi temsil eder.
'Çoğu platformda' 8 bit = 1 bayt

VBR : Değişken ikil oranı (İngilizce: Variable bitrate, VBR) bir iletişim teknolojileri ve bilgisayar terimidir. Ses veya video kaydının değişken sıkıştırma oranı ile yapıldığını ifade eder. Bu sayede yerden tasarruf ederken kalite artırılmış olur.
Dijital müzik sıkıştırma formatları genellikle bir parçayı sıkıştırırken her saniye için belirlenmiş bit oranında sıkıştırma yapar. Örneğin, mp3 formatındaki müziklerin çoğu 128 kbit/sn oranında sıkıştırılmıştır. Biraz daha kaliteli olanlar 192, CD kalitesine yakın olanlarsa 320 kbit/sn oranında sıkıştırılmıştır.

Bitrate : (Bit oranı yada bit hızı) Bir veri aktarımında belirli bir noktadan saniyede geçen bit sayısını gösterir. Bitrate birim zamanda işlenen veri sayısıdır. Kbit/s gibi.

Çözünürlük : Çözünürlük bir çıktıda yada ekranda bulunan piksel (pixel) sayısıdır. HD , FullHD , 4K gibi.

Bitrate neden önemlidir ?

Örneğin bir video yada mp3 dosyasının bitratesi ne kadar yüksekse kalitesi okadar yüksek olur.
Görüntülü verilerde Çözünürlük ile birlikte değerlendirilmelidir.

Örneğin FullHD bir görüntüde çözünürlük 1080p bitrate düşükse aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacaktır.



Ancak aynı 1080p çözünürlükte yüksek bitrate ile işlendiğinde aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacaktır.




Kısaca bitrate ne kadar yüksekse sonucun kalitesi okadar yüksek olur ve detaylar daha belirgin dolayısıyla görüntüyü büyüttükçe bozulmalar yada pikselleşmeler daha az olacaktır.Daha net görüntü ve daha net ses için daha yüksek bitrate gereklidir.


Yorumlar