Fransız Devrimi Ve Ekmek

Fransız Devrimi Ve Ekmek


Fransız devrimi 1789 da olduğu zaman, su dalgaları gibi tüm dünyayı etkilemiş ve içinde bulunduğumuz Yakın Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edilir. Peki Fransız Devriminin ateşini yaktığı söylenen "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözü ne derece doğrudur. İşte burada ekmeğin tarihine ve o tarihlerde Fransa da ki ekmeğe bir bakmak gerekir.

İnsanlık tarihi boyunca ekmek beslenmenin merkezinde yer almıştır. Ekmek başta buğday olmak üzere mısır , arpa, pirinç gibi bir çok tahıldan elde edilebilir.

Fransa da o yıllarda bugün bildiğimiz ve tükettiğimiz beyaz ekmek yada kepeğinden ve posasından arındırılmış ekmek asilzade sınıfına has , zengin insanların tükettiği bir besindi. Halk ise siyah ekmek yada bizde ki karşılığı esmer ekmek tüketiyordu.

Marie Antoinette ve Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler


Aslında bu sözü Marie Antoinette 'in söylemediği neredeyse kesindir. Ayrıca orjinali "Qu'ils mangent de la brioche." (Brioche : Fransada hala yapılan yağlı ve yumurtalı bir ekmek çeşididir. Şimdiki hali eskisi gibi siyah olmasada hala tüketilmektedir.) yani Türkçeye manasını tam olarak çevirsek "Beyaz ekmek bulamıyorsa esmer ekmek yesinler" şeklindedir.

Bir rivayete göre Marie Antoinette Halkın ayaklanıp saray önüne geldiğini göründe bu olayın nedeni sorduğunda insanların ekmek istediği kendisine söylenir , Marie Antoinette de “Eğer ekmek istiyorlarsa onlara iyi cinsinden verin.”   yani beyaz ekmek verin dediği söylenir.

Ayrıca "Qu'ils mangent de la brioche." Bu ifade 1760 lardan beri çürümüş zengin kesimin halkın dertleri dile getirildiğinde kullandığı bir tasvirdi.

French Revolution And Bread

Yorumlar

  1. Ya Allahû Ya Allahû Ya Allah Ya Ahedû Ya Ahedû Ya Ahed Ya Vahidû Ya Vahidû Ya Vahid Ûrzûgni minhüm şeyen ve in hüm ebev

    YanıtlaSil
  2. Arapça Okunuşu :

    "hasbiyallâh(hasbiyallâhu), lâ ilâhe illâ hûve, aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîmi)."

    Duanın Türkçe Meali :

    '' Allah-u (Teala) bana yeter. O'ndan başka ilah yoktur.Ben sadece O'na güvenip dayanırım. O yüce Arş'ın Sahibidir. ''

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺