Bilgisayar Sistem Tasarımı

Bilgisayar Sistem Tasarımı

Masaüstü sistem toplarken yada bir dizüstü incelerken hep yerleşimin ve bazı bileşenlerin yapısının kullanışsız olduğunu düşünmüşümdür. Yıllar geçtikçe bazı yapılar gelişip düzelsede bazı olguların ergonomiksiz yapıları devam ediyor.

Bilgisayarlar da istenilse bir anda çok kullanışlı ve kullanıcı dostu yapılara kolayca geçilebilme imkanı olsada bunu zamana yayıp uzun süreli kazançlar elde etmek aslında bilinen bir gerçek.


1) HDD ==> SSD : Eski sabit disk tasarımını oldum olası mantıksız bulmuşumdur. Aslında ilk sabit diskler katı hal yapıda ve şuan ki ssd formatındaydı. Lakin bir oda büyüklünde olmaları ve çok enerji harcayıp, yüksek maliyete sahip olduklarından elektromanyetik yapıdaki faktörlere geçildi. Ama yıllarca bu yapı gelişsede değişmedi.

2) Disket / CD / DVD ==> USB : Yıllarca bozulmaya müsait ve kapasiteleri küçük manyetik bantlardan sonra usb ler yaygınlaştı.

3) Fan ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Doğası gereği silikon bazlı yapılardan elektrik geçtiğinde ısınıyor. Ancak lazerle çalışan yapılan çipler son kullanıcıyla buluştuğunda bu fan ve fan sesi derdindende kurtulabiliriz. Özelliklede dizüstü fan tasarımları çok saçma ve çabuk hata vermeye musait yapıdalar.

4) Güç Kaynağı ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Uzun zamandır yapısı değişmeyen ve özellikle masaüstü sistemlerde kablo karmaşası yapan bu cihazların artık bir güncellenmesi gerekir.

5) Çevirmeli Ağ ==> ADSL :
Çevirmeli ağ internet diye bir şey vardı ve bağlanırken çıkardığı tuş tonlama sesleri, adsl fiber uydu derken , fiyatlar hariç bir ilerleme oldu.

6) Isınma Sorunu ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Doğası gereği silikon bazlı yapılardan elektrik geçtiğinde ısınıyor. Ancak lazerle çalışan yapılar son kullanıcıyla buluştuğunda bu ısınma derdindende kurtulabiliriz.

7) Uzun Batarya Ömrü ==> Bulan zengin olur :) Enerji veririmliliği ilerlesede pil konusu henüz çok yetersiz.

8) İntel Fan Vidaları ==> Çeşitli çözümler mevcut : İntel soğutucu fan vidalarının saçma tasarımını harici çözümler aldı ama intel hâla aynı yapıda diretiyor.

9) Mavi Led ==> Çeşitli çözümler mevcut : Kişisel olarak mavi led rahatsız ediyor.


10) İçine Toz Alan Kasa Tasarımları ==> Çeşitli çözümler mevcut : Masaüstü bilgisayar kasaları yıllardır saçma tasarımlarla heryerini fanlarla doldurma gayretinde ama eskiden bir işlev gibi görünsede ilerleyen teknoloji ile birlikte artık companetler eskisi kadar ısı üretmiyorlar dolayısıyla gereksiz kullanılan fanlar fazla enerji tüketimi ve kasa içini toz doldurmaktan başka bir iş yapamıyorlar. Kasalarda sadece egzoz fanı bile gayet yeterli iş görüyor. Sadece kasa içi ceyran yani hava akışı düzgün tasarlansın yeter.



11) Anakartın Farklı Yerlerine Bağlanan Çok Sayıda Kablolar ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Ön panel girişleri başta olmak üzere her üreticinin kafasına göre saçma sapan yapıları mevcut.



12) Anakart Arka Braket ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Anakart kasa arasındaki panel yada arka panel (plaka, ayna) ne saçma bir yapıysa değişmedi gitti. Anakarta monte soğutucu bloklarla temas halinde olsa daha mantıklı ve faydalı olur.



13) Dizüstü Şarj Girişi Tipi ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : USB Type C ile düzelecek umarım.



14) Dahili GPU ==> APU : İşlemcilerin süründüren grafik yongaları mutlaka harici bir ekran kartı almak zorunda bırakıyor.




15) RAM ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : İlk işlemcilerde ram bellek yoktu, sonra içinde bir katman oldu. Sonrada harici olup fazladan kalabalık yapan bir yapı oldu. Aynı APU gibi ramlerde işlemcinin içinde yeteri miktarda olsun. İsteyen sonradan fazladan ram ekleyebilsin.DDR1,2,3,4... notebooka ayrı descopa ayrı isteseler tek tip eskiye uyumlu yaparlar ama işlerine gelmiyor.



16) Ek Programlar ==> Çeşitli çözümler mevcut : Özelliklede hazır bir Pc yada dizüstü aldığınızda yanında gelen bir sürü işe yaramaz ve sistem başlarken çalışan program yetmezmiş gibi birde bir çuval deneme sürümü program çıkar , özelliklede işe yaramaz antivirüs reklamlarını direk sistemden kaldırdığım ilk yapılardır.



17) Oyuncu Ekipmanları ==> Çeşitli çözümler mevcut : Oyuncu yada gamer ekipmanı deyince illada heryeri 3-6 yaş gurubuna yönelik renkli boyalı , heryerinden ışıklar saçan ürünler olmak zorunda değil.



18) Masaüstü - Dizüstü Ayrımı ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Özellikle işlemci ve ekran kartlarının güncel nm yapılarına göre artık ayrı ayrı üretilmesine gerek yok. Aynı CPU veya aynı GPU hem dizüstünde hemde masaüstü bilgisayarlara kullanılabilmeli.



19) Bilgisayar Monitörleri ==> Televizyon : Profesyonel bir iş yapmıyorsanız, artık bilgisayar monitörü almak mantıksız, çok az farkla hatta bazen daha ucuza TV/Monitör alınır. Hoparlörü üzerinde uzaktan kumanda rahatlığı ve çok amaçlı kullanımı...



20) Arızasızlık ==> :) Aslında bilgisayar bileşenleri çoğu elektronik ürüne kıyasla bu konuda oldukça ilerleme kaydettiğini söylemek lazım.



21) USB 1-2-3 ==> USB Type-C : Nasıl saçma bir tasarımsa tersi düzü belirsiz , mikrosu makrosu minisi... , neyse düzeltiler. tektip Type-C


22) SLI Köprüsü ==> Crossfire : SLI köprüsü diye saçma bir aparat var, Crossfire gibi anakart üzerinden çalışması daha mantıklı. Aslına bakarsanız çift ekran kartı kullanımı tamamen saçmalık ve neredeyse hiç getirisi olmayan bir uygulama. Gerçekte bir üst seviye ekrankartı almak alt seviye iki ekran kartından daha fazla katkı sağlamakta.




23) CPU PIN ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Inteli ayrı Amd si ayrı her işlemcide farklı pin sayıları ve dolayısyda geriye uyumsuz anakartlar.



24) Sürücü (Driver) ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Özellikle Eethernet(LAN), yazıcı ve ses driverleri başta olmak üzere, sürücü yükleme derdi bitmedi gitti. Mesela yazıcıyı bilgisayara bağladığımızda temel versiyon sürücüyü otomatik içinden kursun , kullanıcı isterse güncel versiyonu internetten indirsin kullansın. Belirli standartlarda temel özellikleri takar takmaz kendiliğinden çalışsın.



25) Laptop Soğutma Mantığı ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Laptopların soğutma sisteminin mantıksızlığı hala çözmediler hayret doğrusu. Kısaca sıvı soğutma gibi dolaşan boru sistemi bile iş görür ama hala çok kar etme ve ürünleri kullan at yapma derdindeler.



26) IDE, SATA, AGP, PCI-E ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Ayrı ayrı saçma sapan bağlantı formları, sonuçta bilgi aktaracaksın yap tek tip, bellek gibi direk konuşsun, darboğaz vs. en aza insin.


27) VGA, DVI, HDMI, DisplayPort ==> USB Type-C : Nasıl saçma bir tasarımsa tersi düzü belirsiz , mikrosu makrosu minisi... , neyse düzeltiler. tektip Type-C




28) Windows ve Office Sürümleri ==> :) : Starter den Enterprise kadar onlarca çeşit aynı yazılımın özellikleri kapatılmış sürümleri, aslında sıradan kullanıcı için hiç bir farkı olmayan aynı yazılımın onlarca farklı çeşiti. Ev kullanıcısı için Home, iş kullanımı için Bus, Geliştiriciler için Dev. versiyonları yeter. Windows 10 ile birlikte birazda olsa düzeldi.




29) Dizüstü Vidaları ==> Henüz ergonomik bir çözüm çıkmadı : Bir laptop açmışsanız yada bir notebook nasıl tamir edilir gibi deneyim yaşamışsanız her markanın her modelinde garip garip boyutlarda ve şekillerde vida kullandığını hatta aynı dizüstü bilgisayarda bile bir çok çeşit farklı vida olduğunu fark etmişsinizdir.




30) Dizüstü Bilgisayar Malzeme Kalitesi ==> Çeşitli Alternatifler Mevcut : Genellikle menteşe ve plastik kalitesi son derece düşük ürünler piyasanın çoğunluğunu oluşturuyor. Özellikle alt kapak plastiğini son derece dayanıksız kullanılması ürünün çabuk deforme olmasına neden oluyor.




Bonus) Çoklu Bilgisayar Kullanımı ==> Süper Bilgisayarlar : Günümüzde ki süper bilgisayarların çalışma mantığı aslında basitçe binlerce normal bilgisayarı aynı anda tek bir işlem için kullanılabilen yapılar olarak tanımlayabiliriz. Mesela evde bir adet masaüstü bir adet de dizüstü pc yada telefon olsun bunlar kolayca birbirleri ile bağlantı kurup, ikisini aynı anda aynı işlem için güçlerini birleştirip ve tek bir bilgisayar gibi kullanabilmek aslında aşılması zor bir engel değil. Kısaca istenildiğinde Voltron'ı oluştursalar güzel olur. Tabi kuantum bilgisayarları bu olayı tamamen değiştirecek ama onlarında son kullanıcı ile buluşmasına daha zaman var.




Bonus 2) Tek Tip İşletim Sistemi ==> Deneysel : Masaüstü, tablet, telefon, saat... hepsinde tek bir işletim sistemi çalışmalı. Aslında bunun için çalışmalar var ama donanımsal , yazılımsal ve özelliklede taşınabilir cihazlar için batarya sorunlarının aşılması gerekiyor.

...





Baştan tasarlasam çok değişik olur ama şimdiki sistemlere uyumlu  nasıl bir bilgisayar kasası tasarlardım; Kablo karmaşasından olabildiğince uzak. Tozlanma olasılığı minumum. Ve kapladığı yer olabildiğince optimize...



Bilgisayar Donanım Panoları



Computer System Design



Biraz da mizah :)


Bilgisayarların Cinsiyeti Nedir ?

Bilim adamları bilgisayarın dişi mi yoksa erkek mi olduğunu tartışıyorlarmış...

Kadınlar bu aletin erkek olduğunu savunmuşlar...
"Çünkü" demişler ; "Bilgisayarlar aslında sorunları çözmek için yaratılmış olmalarına rağmen ömürlerinin dörtte üçünü sorun yaratarak geçirirler... Daha da önemlisi, bunlardan bir tane aldığınız an, biraz daha sabretmiş olsaydınız çok daha gelişmiş bir modeline sahip olabileceğinizi görüp pişman olursunuz."


Erkekler bu aletin kadın olduğunu savunmuşlar.
"Çünkü" demişler ; "Onun mantığını kendisinin bile anlaması mümkün değildir, bu bir. Yaptığınız en küçük hatayı bile derhal hafızasına işleyip önünüze koyar bu ikiii... Ve bir bilgisayar aldıktan kısa bir süre sonra fark edersiniz ki, bir o kadar daha parayı ona gereken aksesuarlar için harcamaktasınız, bu da üüüççç...."



Yorumlar