Otomobillerde Rodaj Bakımı Nedir ?

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır ?


Rodaj yada yenileme dönemi (alışma evresi) diye çevirebileceğimiz tanım, otomobillerde çok fazla önem arz etmesine rağmen çok az bilinen bir kavramdır.

Standart otomobiller fabrika bandından çıkartılıp direk müşteriye teslim edilir. Otomobili alan kişi genelde ilk onbin bakımına kadar binmeye devam eder. İşte sorunlarda burada başlar.
Özellikle cahil (bilmediğini bilmeyen) toplumlarda motor açılsın diye yeni motor zorlanır ve durum daha kötüye gider.

Otomobilin hareketli parçalarına mikroskop altında bakıldığında yüzeylerinin kraterler ile dolu pürüzlü bir yapı olduğu görünür. Dolayısıyla birbirine sürten bu parçalar özellikle yağ ve yağ filtresinde biriken pudra gibi metal artık bırakırlar. Bu metal artıklar temizleninceye kadar tüm hareketli parçaları sanki zımparalıyormuşçasına yıpratır. Dolayısıyla otomobil ömrünün geri kalanında daha çok yakıt sarfiyatı yaparak ve parçaların ömrü normalden hızlı tüketerek size ceza verir.

Otomobiller arasında değişiklik olsada ortalama ilk 2000 km içinde araba hassas kullanılmalı ve rodaj bakımına mutlaka götürülmelidir.

Ama normalde çevremizde rodajı ve önemini bilen çok azdır dolayısıyla çevremizdeki çoğu otomobil bu ilk bakımı hiç olmadığından kaç yaşında olursa olsun normalden fazla yakıt tüketip parça değişim süreleri kısalmakta ve toplam bakım maliyetleri olması gerekenin üstüne çıkmakta ve otomobil normalden daha hızlı yaşlanmaktadır. Bunun ülke ve kişi ekonomisine fazladan getirdiği maliyetin miktarını hesaplamak bile güçtür.

Rodaj bakımı ücretsizdir ama kimse bunu önemsemez neden ?

Çünkü satıcının işine gelmediğinden söylemez, aracı alan kişi yanında verilen kitapçıkları okumadan atar...

Ayrıca
Bknz: Dünya IQ Sıralaması, Dünya Üni. Sıralaması, Dünya Cahillik Sıralaması, Dünya Aptallık Sıralaması, Dünya Cattle Sıralaması, Dünya Adalet Sıralaması, Dünya Trollük Sıralaması, Dünya Kitap Okuma Sıralaması, PISA testi, TIMSS, Eurostat, World Statistics Institute ... vs.


Yorumlar