Evrensel Standardizasyon

Evrensel Standardizasyonlar Olmalı


Globelleşen dünyada , eskiden kalma ölçü birimlerindeki farklılıklar hatta mantıksızlıklar, tüm dünyada aynı sonuçlar verebilecek değerler ile değiştirilmeli.


Bir gün bu olacak ama şimdilik bu halinde dönmeye devam edeceği ortada. Şimdi neler değişirse daha mantıklı olur kısmına bakalım.

Öncelikle tarih kısmında birçok uygarlık ve bir çok toplum değişik takvimler kullanmakta bunlardan en yaygın olanları bildiğiniz gibi miladi ve hicri takvim. Tabiki her toplumun inançları gereği belirlediği akış devam etmeli lakin tüm dünyada geçerli bir çizgide olmalı.

Sıfır yani başlangıç tarihi Computing Machinery and Intelligence dolayısıyla şimdiki 1950 yılı sıfır kabul edilmeli. 

Yılbaşı nasıl çıkmış niye 1 nisanmış, 1 ocak olmuş vs. zaten biliyorsunuzdur. şimdiki 21 aralık yani en uzun gecenin olduğu zaman yıl başı kabul edilmeli. yani şimdiki 22 aralık tarihini 1 ocak olarak değiştirsek tamam olacaktır. Takvimleri 10 gün geri alsak tamamdır.

Yaz saati uygulaması, kısaca tüm yılı kapsayan ve gün ışığından en fazla yararlanılacak dilimlerde sabit zamana geçilmeli. Zamanında araştırmışlar şimdiki kış saatine 28 dk. eklenirse yaz yada kış saati uygulamasına gerek kalmadığı gibi sonuçlar çıkmış.

Uzunluk ölçüleri yine çok fazla değişkenlik gösteren bir yapı. Çözümü aslında basit. Hidrojen atomunun bir tanesinin çapı 1 nm kabul edilirse 1000nm = 1mm ... şeklinde bir ölçü kullanılabilinir. Şimdiki metre ölçü birimi zaten buna çok yakındır.

Ağırlık. belirli sayıdaki H2O sayısına 1 gr olsun. zaten şimdiği gram bu şekilde hesaplanıyor.

Saat eskiden yapılmış 24 saatlik hesaplama devam etmeli. Zamanında iyi bulmuşlar.


Sıcaklık birimleri, Santigrat mantıklı ama dereceler arası kısa yani 0 derece suyun donması 1000 derecede kaynasın.

Ayakkabı ölçüleri mm cinsinden hesaplansın mesela ayağınız kaç mm ise ölçüsü o olsun ayrıca uzunluk ve genişlik içeren bir ayakkabı ölçü sistemi olmalı mesela 255/12 gibi.

Liste böyle uzar gider...

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺