Zeka Ve Ahlak



Zeka, Ahlak ve Eğitim


İnsanı oluşturan temel iki değer. Aslında her şeyin özünde bu iki ayak üstünde duruyoruz. İlk önce 80'e 20 kuralını hatırlayalım.



Pareto ilkesi (80 / 20 Kuralı)
Çoğu olay için, etkilerin kabaca % 80'i etkenlerin % 20'sinden kaynaklanır.

Şimdi de toplumların zeka ve ahlak (güvenilirlik) yapılarına bakalım.

Bknz: Dünya IQ Sıralaması, Dünya Üni. Sıralaması, Dünya Cahillik Sıralaması, Dünya Aptallık Sıralaması, Dünya Cattle Sıralaması, Dünya Adalet Sıralaması, Dünya Yolsuzluk Sıralaması, Dünya Yalan Haber Sıralaması, Dünya Trollük Sıralaması, Dünya Kitap Okuma Sıralaması, PISA Testi, TIMSS, Eurostat, World Statistics Institute ... vs.

Şimdi bu iki başlık altında örnekleme yapalım.

Mesela bir toplumda bir yasa çıkarılacak yada yollara kaldırım yapılacak . Varsayalım halka açık parklara ağaç dikilecek. yaşadığınız toplumun %80'i bu ağaçları nasıl değerlendirir diye düşünmek ve ona göre ağaç türünü seçmek ve ağaç dikimi yapmak gerekir.

Örneğin meyve veren bir ağaç dikilirse o toplumun %80'i bu ağacı daha meyvesi ham iken dallarını kırarak yağmalar ve ağaç büyümeden kurumasına mı neden olur  yoksa ağacı koruyup, bir sene sonra yine meyve verecek diye düşünebilecek kadar zekaya sahip olup bir sonraki nesile mi bırakmak için çabamı gösterir.
Eğer dallarını hunharca kıran bir toplum varsa oraya meyve veren ağaç değil sadece yaprakları olan türler dikmek çevre için daha mantıklı olacaktır.

Bu küçük örnek size toplumun zeka ve ahlak yapısını bilirseniz , o şekilde davranarak yasalar ve yapıtlar yapmanızın genel yapı için uygun olacak ve fayda sağlayacaktır.

Kısaca böyle davula , böyle tokmak az bile.

Bir yeri güzel yapan, oranın insanıdır. Aslında Güneş her yerde aynı doğar...

Konuda böyle uzar gider...

Kalın sağlıcakla...

Intelligence and Morality

Yorumlar