Tekillik Nedir ?

Teknoloji Ve Felsefe


Birbirine uzak  gibi görünse de aslında matematik ve felsefenin bir bütün olduğu gibi teknoloji ve felsefede ayrılmaz bir bütündür. Ne demek istiyoruz beraber bakalım.

Öncelikle "Rien n'est plus fort qu'une idée dont l'heure est venue." yani "Hiçbir şey, vakti gelmiş bir fikirden daha güçlü olamaz." yada "Zamanı gelmiş fikirden daha güçlü bir şey yoktur." sözünü hatırlatalım. Söz Viktor Hugo'ya atıf edilse de manası daha eskilere dayanmaktadır. Ama konuyu fazla dağıtmayalım.

Fikirler neden bu kadar önemli ve gerçekten de dünyayı bu kadar etkiliyor mu ?

Bu soruya geçmeden Raymond Kurzweil kimdir bir hatırlayalım.
Raymond Kurzweil :  Raymond "Ray" Kurzweil (d. 12 Şubat 1948), Amerikalı yazar, bilim insanı, mucit ve fütürist. Optik karakter tanıma, metinden konuşma sentezi, konuşma tanıma teknolojisi ve elektronik klavyeli enstrümanlarla ilgilenmektedir. Kendisinin sağlık, yapay zekâ, transhümanizm, teknolojik tekillik ve fütürizm hakkında kitapları vardır. Raymond Kurzweil'e göre "Tekillik dünyanın gittiği yöndür."

Sorumuza geri dönecek olursak dünyanın en büyük şirketleri Google, Yahoo, Microsoft... Bu adamın fikirleri için neden bu kadar çok para ödüyorlar ? Acaba aptal olan onlar değil mi?

Konuyu fazla dağıtmadan Isaac Asimov 'un 1983 de Popular Science dergisine verdiği röportaja bakalım. Röpörtajda Asimov'a gelecek nasıl şekillenecek diye sorulduğunda 1999 yılı için söyledikleri ve 1999 yılına gelindiğinde gerçekleşmiş olan gelişmelerin müthiş tutarlılığı. Neden Asimovu el üstünde tuttuklarını ve fikirlerine önem verdiklerini kanıtlar niteliktedir.
Tabiki burada kahin diye geçinmekle futürist olmayı karıştırmayalım.

Demek ki bazı insanların olasılık algılaması çok yüksek olduğundan, bu kişilerin fikirlerini önemsemek ve ona göre kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılmalı diyenlerin kazandığı ortada. Dünyanın en değerli maddi şeyi bilgidir. Ve dünyayı fikirler değiştirir.

Buraya kadar sanırım olayın çerçevesini anlamışınızdır.

Tekillik Nedir ?

Raymond Kurzweil diyor ki teknolojinin ilerlemesi ile en üstün yapay zeka diğerlerini bitirecek ve bütün insanoğlu bu zeka çevresinde toplanarak tüm bilgilerini bu yapay zeka ile paylaşarak her şey tek bir yerde toplanacak.  Buna tekillik adını veriyor. Kısaca tüm bilgi bir yerde toplanacak ve tüm insanlar ona anlık olarak bağlı olacak. {Size bir şeyi hatırlattı mı?  Ben ip ucunu vereyim Matrix}



Olay bununla da kalmayıp geleceği şekillendirmek için Singularity University (Tekillik Üniversitesi) açılmıştır. Bu üniversitede dünyadaki tüm fikirler toplanmaya çalışılmakta, tartışılmakta ve neler yapılması gerektiği görüşülmektedir.

Raymond Kurzweil bu üniversitede ders vermektedir. Ama ismini duymadığınız bir çok fikir adamı bu üniversitede eğitim alıp, eğitim vererek yarının dünyasını şekillendirmektedir. Birde bizim gibi olanların da henüz oralara gidemese de fikirlerimizi toplayıp değerlendirilmektedir.

Kısaca senin (bakın çocuklarının yada torunlarının demiyorum) gelecekte nasıl bir dünyada ne gibi şartlarda yaşayacağına fikir adamları karar vermeye başladı. Teknolojinin ilerlemesi ile tahminlere göre 2043 yılından sonra bazı insanlara ihtiyaç kalmayacak. Peki sence bu insanlara ne olacak ? İşte buna Tekillik karar verecek. (Burada küçük bir açıklama yapalım; 2043 yılında pat diye birden her şey değişmeyecek ama çok hızlı bir şekilde değişim başlayacak).

Konfiçyusun ünlü sözü "Küçük kafalar kişileri, orta kafalar hadiseleri (olayları), büyük kafalar fikirleri tartışır." hatırlayalım.

Evet şimdi siz ve sizin bulunduğunuz ülkeyi ve dünyayı yönetenler; kişileri tartışıyorsa anlayın ki son yakın. Olayları tartışıyorsa son orta vade de gelecek. Fikirleri tartışıyorlarsa rahat olun. Yaşadığınız toplum kendini yönetmesi için doğru insanları seçmiş demektir. Diğerleri mi diğerlerine yakın gelecekte ihtiyaç kalmayacağı için ya imha edilecek yada tekilliğin bir parçası olarak verilen görevi yerine getirecek.

Daha iyi yarınlar için...

Yorumlar

  1. Adsız16.10.19

    Çift O (oo)

    öyle zannediyorum ki çok kişinin dikkatini çekmiştir. internet dünyası devlerinin marka isimlerinde mevcut iki o (oo) olgusu göze çarpıyor. google ilk akla geleni. onun evvelinde "alemin kralı" olan yahoo'da da aynı. şimdi facebook fırtınası almış yürümüş ki onun da oo'su var. içerik yönetim sistemlerinin kralı olan joomla yine öyle. skype'nin büyütmeye çalıştığı iddialı joost için de bu durum geçerli.
    belki liste uzatılabilir. benim pek bilmediğim oyunlar camiasından doom var mesela. ya da başka bir cms olan xoops var. linux dünyasından gentoo'yu da unutmamak lazım. kimileri microsoft gibi kimi markalarda yanyana olmasa da mevcut olan iki o'ları da buna dahil edebilir.

    peki neden? ya da bunun bir nedeni var mı? yoksa bu bir rastlantıdan mı ibaret?
    buradaki yazıda "iki o sendromu" bu durumu iki o içeren markaların kolay okunur,
    kolay yazılır ve kolay akılda kalır olmasına bağlıyor

    wanadoo, jooce, xoops, mySchoolog, moodle, mootools, oovoo, webaloo, Oogle, Renkoo, Kaboodle, daewoo ve Wakoopa ...

    YanıtlaSil
  2. ___________________.*_.*.
    __________________ *___.*
    _________________.*_____.*
    ________________.*______.*
    ______________.*_________.*
    _____________*ÇOK_TEŞEKKÜRLER__*__*__*__*_*__*
    _________ ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER _________*
    _____ ÇOK t,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER __________ *
    __ ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER ___________*
    ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER ___________*
    ÇOK ,+.*`,+.*`,+ TEŞEKKÜRLER.__________*
    ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER _________*
    ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER __________*
    _ ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER __________ *
    __ ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER ___________*
    _____ ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER __________*
    _________ ÇOK ,+.*`,+.*`,+. TEŞEKKÜRLER ________*
    _________*___ ÇOK _ TEŞEKKÜRLER ___*__*__*__*__*
    __________*_________________.*
    ___________*______________.*
    ____________*__________.*
    _____________*_______.*
    ______________*_____.*
    ______________ *___*
    ________________.*

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺