Embesil Tespit Yöntemi





Embesil Ne Demektir ?

Embesil farklı olgular arasındaki basit bağlantıları kuramayarak net olan bir sonuçtan çıkarım yapamayana denir.

Günlük hayatta insanlar yani normal ve daha üst zekaya sahip insanlar embesilleri kayda almayıp, mecburi iletişimde derin konulara girmez mümkün olduğunca fikrini değiştirmek yada olayın izahını uzun uzun anlatıp karşılıklı fayda sağlamaya çalışmazlar. Zaten embesillerde genelde kalabalık içinde sessiz ve içine kapanık bir tavır sergilerler.

Lakin mevcudiyet sanal aleme özelliklede sosyal medya gibi karşılıklı etkileşimin olduğu ortamlara taşındığında bu genellikle sessiz içine kapanık tipler günlük hayatın tersine çok fazla etkileşimde bulunurlar.


Embesil Tespit Yöntemi Nasıl Yapılır ?

Embesili gerçek hayatta veya sanal dünyada tespit etmek çok kolaydır.

Bireylerin düşünme ve anlama kapasitelerini tespit etmenin en kolay yolu; izah edilen bir konuya verdiği cevap yada sorduğu soru ile seviyesi anlaşılabilinir.


Anlatılan veya izah edilmeye çalışılan bir konudaki varılmak istenen sonucu yada olayın bütününün kapsamını değilde, konunun daha kısa ve net bir şekilde aktarılması için anlatım içinde kullanılan örnekler, benzetmeler, kıyaslamalar gibi ögelerin sadece bir yada bir kaçını alıp, konunun sonucu yada olayın bütünü ile alakasız çıkarımlar yapmasından, kişinin anlama kapasitesinin vahimliği kolayca anlaşılabilinir.


Örneğin;

Yukarıda dedik ki "-genellikle sessiz içine kapanık tipler günlük hayatın tersine çok fazla etkileşimde bulunurlar." 

Embesil birisinin buna cevabı,

"Bizim bir arkadaş var çok mal ama çeneside durmuyor."

Şeklinde olacaktır. Kısaca her embesil demedik ki, genelde dedik ama embesil bunu bağlayamadığı için alakasız sonuçlar çıkarttı.


Başka bir örnek,

"Paran olursa Ferrariye de binersin Porsheye de binersin."

Embesil buna şöyle devam ediyor

"Ben Ferrari sevmiyorum Mersedes daha iyi."

Tamamda burada anlatılmak istenen araba markası değil, paranın lüksü satın alabileceği. Tabi embesil bunu kavrayamıyor.


Son bir örnek daha yapalım,

"HABER

Geleceğimiz Ne Kadar Aydınlık ?

...Eğitim kalitesi ile satın alma gücü paritesi doğrusal bir bağa sahiptir. Örneğin PISA testinden düşük puan alan ülkelerin alım gücü indeksi son yıllarda giderek artan bir hızla düşmeye devam etmektedir. Ucuz olduğu için çokca tercih edilen buğday, bulgur, mercimek gibi temel besin maddelerinin bile kısa zamanda yüksek fiyat artışına uğraması gerilemekte olan ülkelerin geleceği için endişe vericidir...

Embesil Yorumu:

-Bulgur ve mercimek çok sevilen yiyecekler değil ki, başka şeyler ekeriz.

Cevap:

-Olay toplumun bulgur yada mercimek sevmesi değil. Olay, eğitime önem vermeyen toplumların yakın gelecekte daha fazla yoksullaşacağı ve dolayısıyla eğitime, ilime, bilime yatırım yapan ülkelerden giderek daha fazla geride kalacağını söylüyor.

Yada senin anlayacağın kapasitede söylersek. Baban bu yaz sana yeni bilgisayar alacak kadar para ayıramayacak. PISA testinden yüksek puan alan ülkelerin ebeveynleri çocuklarına zorlanmadan yeni bilgisayar alabilecekleri için seni oyunlarda kolayca yenecekler."


Velhasıl kelam, Yıktık perdeyi eyledik viran , Sürç-i lisan ettiysek affola !

Haydi Selametle...

Yorumlar

  1. Adsız21.9.20

    :) Yazıları, tasarımı içerikleri ile çok marjinal bir siteniz/bloğunuz var. Alem adamsın muhterem ne söyleyim ama gerçekten değerli ve kalitesiniz.
    F&Y

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İltifatlarınız teşekkürler, sitemizde herhangi bir kaygı olmadan sadece kendimiz gibi olduğundan böyle.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺