Windows Mavi Ekran Hataları Kayıt Bilgilerini Öğrenmek



Windows Mavi Ekran Nedir ? Mavi Ekran Neden Olur ?

Mavi ekran Windows'un üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenip ekrana getirdiği, hata mesajıdır. Mavi ekran hatalarının çoğu donanımsal, daha azı yazılımsal sorunlardan ortaya çıkar. Donanımsal hataların büyük çoğunluğu ram (bellek) hataları ve ekran kartı hataları oluşturur. Yazılımsal hataların büyük çoğunluğunu driver (sürücü) ve virüs kaynaklı hatalarından kaynaklanır.

Windows Mavi Ekran Kayıtlarını Bulmak

Mavi ekran hataları nasıl öğrenilir ? Bilgisayarımız mavi ekran verdiğinde bize sistemin çalışmasını engelleyen bir sorun olduğunu ve bir hata kodu ile bunun nedenini söyler. Çoğu durumda bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda Windows başlangıç aşamasında bu sorunu aşmaya çalışarak başarılı olursa sistem açılır. 

Windows tüm mavi ekran hatalarının olduğu kayıtları bir dosya içinde tutar. Güncel yada önceden oluşmuş geçmiş tarihli  bütün mavi ekran hatalarının ne zaman nasıl gerçekleştiğini ve hata kodunun ne olduğunu gibi ayrıntıları öğrenmek için

C:\ > Windows > Minidump

Yolunu izleyebiliriz. (Bilgisayar üzerinden Minidump dosyası manuel yada ccleaner benzeri bir program ile silinmemiş olması gerekir. )


Minidump Dosyasını Açmak

Minidump dosyaları .dmp uzantılıdır. .dnp uzantılı belgeleri açmak için Microsoft'un  WinDbg Preview aracını yada NirSoft'un BlueScreenView aracını çalıştırıyoruz.

https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html



Çıkan uyarıların anlamlarını ve nasıl çözüm üretileceğini arama motorlarından yardım alarak çözüm bulmaya çalışılır.


Mavi ekransız günler dilerim.



Yorumlar

  1. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Umarım böyle hatalar hiç birimizin başına gelmez. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Windows'un mavi ekran hataları çok can sıkıcı bir durumdur. Katkılarınız için teşekkürler. :)

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺