İçerik Nedir? Nasıl Oluşturulur?



İçerik Kraldır (Content Is King)

İçerik nedir? 

İçerik ≠ Paylaşım ≠ Tanıtım (Reklam)

İçerik ≠ Kaliteli İçerik ≠ Değerli İçerik


İçerik : Kısaca görsel (video yada resim) ve içerdiği metin yani yazıdır. Kullanıcıya veya izleyiciye yönelik aktarılan bilgi ve deneyimlerdir.

Örneğin; internete yüklediğiniz her şey bir içeriktir.

Paylaşım : 3. kişiyi ilgilendirmeyen her türlü görsel veya metinsel içeriktir.

Örneğin; kendi fotoğraflarınız birer paylaşımdır ve sizi tanımayanlar için bir anlam ifade etmez.

Tanıtım (Reklam) : Bir olay, bir birey, bir grup veya bir ürün konusundaki bilginin hedef kitlenin olumlu olarak dikkatini çekmek için haber araçları ve diğer kanallarla yayılmasıdır.

Örneğin; internette ki her türlü reklamlar.

Kaliteli İçerik : 3. bir kişi eğer paylaşılan içeriğe bir tepki gösteriyor ve en kıymetlisi kendisi de bu içeriği paylaşıyorsa, o içerik kaliteli bir içeriktir.

Örneğin; sosyal medyada görüp arkadaşınızında görmesi için paylaştığınız içerikler.

Değerli İçerik : İhtiyacınız olduğunda size yardım edecek bilgiyi ihtiva eden içeriklerdir.

Örneğin; Bir sorunun çözümünü gösteren yayınlar.

Not: Akademik içerik ile kaliteli içerik farklı şeylerdir. Her akademik içerik değerlidir (intihal yapılmamışsa) ama her kaliteli içerik akademik yada değerli bir içerik değildir. 


Influencer 

Etkileyici pazarlama ya da özgün adıyla Influencing, sosyal etkiye sahip olan ve ürün yerleşimlerini içeren bir sosyal medya pazarlaması türüdür.

Etkileyici içeriğe örnek olarak influencer'ların potansiyel bir alıcının rolünü oynadıkları veya üçüncü şahıslar olarak yer alabilecekleri referans reklamlar gösterilebilir.


İçerik Yaratımı (Content Creation)

İçerik oluşturma; bilginin belirli bağlamlarda herhangi bir medyaya ve özellikle dijital ortama katkısıdır. İnternetin yaygınlaşması ile özgün içerik; reklam, dağıtım, pazarlama veya yayın için daha da önemli hale gelmiştir. 

Tipik içerik oluşturma biçimleri arasında; web sitelerinin oluşturulması, bakımı ve güncellenmesi, blog oluşturma, makale yazma, fotoğrafçılık, videografi, çevrimiçi yorum, sosyal medya hesaplarının bakımı, dijital içeriklerin düzenlenmesi ve dağıtımı yer alır.


İçerik Üreticiler ve Makale Yazarlığı

Web sitesi yada sosyal medyada bir kitleye ulaşmanın ve kitlenin gücünü almanın en temel yolu kaliteli içerik paylaşmaktan geçer.

Eğer meşhur değilseniz, güzel bir hatun olup dış güzellikle ilgili paylaşım yapmıyorsanız, cahil kişilerin eğlencesi olacak saçmalıklar yapmıyorsanız, internette başarılı olmak için tek yolunuz kaliteli içerik üretmekten geçmektedir.

Kaliteli içerik üretmek; zeka+emek+zaman+süreklilik ister.

O meşhur sözü hatırlayalım "İyi bir yazar olmanın ilk koşulu, hiç kuşkusuz ki iyi bir okur olmaktan geçer."

İşte burada özellikle ticari web sitesi sahipleri veya sosyal medyada yer bulmak isteyen kişilerin büyük çoğunluğunun iyi bir okur olmadıklarından içerik oluşturamadıklarını ve içerik oluşturmak için başkalarından yardım aramaları sonucuna çıkmaktadır.

Burada istenilen içeriğin uzmanı tarafından yazılmaması aslında çok az etkisi olan bir çabanın yanılsamasıdır. Örneğin içerik üretemeyen birisi bu işi başkasına verdiğinde; işi alan kişi ilgili içeriği oluşturmak için ilk yöntemi arama motorlarından kopya içerik çekmektedir ki zaten bunun faydadan çok zarar getirdiğini sanırım bilmeyen yoktur. Diğer bir yöntemde içeriği oluşturmak için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmadığından içeriği yüzeysel oluşturmaktır ki zaten bununda karşılığı paylaşımdır ve yazımızın başında bahsettiğimiz gibi bir paylaşım, kaliteli bir içerik değildir.

Ayrıca 5 dakikada okuduğunuz bu yazı için yılların birikimini bir kenara bırakırsak, anlaşılır Türkçe kullanımından SEO'ya, görsel düzenlemesinden yayınlanmasına kadar en az 1-2 saat zaman almaktadır. Hiç kimse size günde 2 saat mesai harcadığı bir işi para almadan yada çok ucuza yapmaz. Yapsada yukarıda ki örnekteki gibi ya vasıfsız paylaşım yada kopya içerik yapar. Ama buradaki kritik nokta hiç kimse bilmediği bir iş için kaliteli içerik üretemez. Mesela roket teknolojilerini bilmeyen birisine bu konuda içerik üretmesini isterseniz size zaten anca kopya yada kalitesiz içerik çıkar.


İçeriği Oluşturdunuz Ama SEO ? 

ESEO uygulanmamış bir içerik, paketlenmemiş bir ürüne benzer. İşte bu konu teknik olduğundan içeriği bir SEO uzmanına gönderirseniz o da bu kısmı halleder. Ama burada derinlemesine fayda bekliyorsanız ESEO uygulayacak kişinin analitik verileri elde edebilmesi ve yüzeyselde olsa işi ve hedef kitleyi bilmesi gerekir. Yoksa ortalıkta SEO uzmanıyım diye geçinen binlerce işe yaramaz kişinin yarım yamalak yaptığı işin sonucu istenilen faydaya yaklaşamayacağı aşikardır. 

Burada unutulmaması gereken bir detayda ESEO çok zaman alan ve teknik bir konu olduğundan maliyetininde yüksek olmasıdır. İşin girdi maliyeti azaltıkça SEO uzamanı da harcadığı zamanı mecburen azaltır ve sonuçta istenilen iş ulaşması beklenen hedefinden uzaklaşır. Bir atasözümüzü hatırlayalım "Hamuru ekmekçiye ver, bir hamur da üste ver" Yani verilecek ücret ne kadar çok olursa olsun, her iş uzmanına yaptırılmalıdır. Yoksa sonucun "ucuz etin yahnisi" olması kaçınılmazdır.

Kısaca işin ehli olduğunuz konuda kaliteli içerik üretebilirsiniz başkasından bunu istediğinizde ya maliyeti çok yüksek olur yada sonuç beyhude çabaya dönüşür.

İşte bunun için size değer katacak her şeyi elinizden geldiğince okuyun, işi ehline verin, sağlıcakla kalın...


Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺