Kapanan Efsane İnternet Siteleri




İnternet Tarihine Karışan Meşhur Web Siteleri

İnternet arşivlerine karışan milyonlarca web sitesi arasında, bizimde içinde bir şekilde içinde yer aldığımız ama zamanla çeşitli nedenlerden kapanma kararı almış kaliteli internet sitelerini bir hatırlayalım istedik.

Tabi ki bizim listemiz dışında binlerce popüler web sitesi gelip geçti sanal alemden ama biz sadece bizlerde yer bırakanların aklımızda kalanlarından, Türkçe içerik ihtiva edenlerin kısa bir listesini yapalım istedik.


Bildirgeç.org





Pilli grubun en popüler internet sitesiydi. Bizlerde eskiden çok zaman geçirdiğimiz, içerisinden yeni bilgiler öğrenip paylaşım yaptığımız bir platformdu. Önce satıldı başka bir gruba , sonra içerik üretmeye para veriyorlardı o uygulamaya son verdiler, sonrada arşiv olarak yayınlananlar dışında girişleri kapattılar. (1998-2013)

AlkışlarlaYaşıyorum.com




İlk açıldığı zamanı bilirim, amatör bir abimizin arşivini internet ortamına taşıması ile başlayan bir serüvende efsane olmuştu. Kapanması internet hafızasının zayıflamasına neden oldu. Kapanırken adalet ve siyaset ile uğraşmamak için diyerek gittiler. (2004-2020)


Bobiler.örg




Dijital mizahın ve tespitlerin öncülerinden. Grafik tasarımları ve ince laf sokmaları ile ünlenmiş bizimde takipçisi olduğumuz site. Yöneticilerin artık büyüdük ve adalet sistemi ile uğraşmak istemiyoruz diye yayın hayatına son verdi. (2007-2022)


İnciCaps.com

Önce efsane oldu, sonra hızlıca içerik kalitesi düştü ve ardından da ziyaretçi sayısı erimeye başladı, kötü sözler havada uçuşunca üstadlar terk etti , ergenler beceremedi. Çok sayıda dava ile uğraşmak yerine pasif moda çekildi. (2010-2021)


Blogcu.com

Türk blogcuların başlangıç platformlarından birisiydi, başlarda iyi başlasada hiç bir yeniliğin gelmemesi ve platformun başına işten anlamayan riyakat ile birilerinin getirilmesi sonu oldu. Son kazığınıda habersizce fişi çekmesi ile yaptı. (2005-2020)


MynetBlog.com

İlk açıldığında hızlıca üye toplasada kısa zaman sonra platformun el değiştirmesi , yeni gelenlerin işi bilmemesi yüzünden kısa ömürlü oldu. (2006 - 2010)


YahooBlog.com

Yahoo! GeoCities, blogculuğun ve kişisel web sitelerin öncülerinden, ilk çıktığında hızlıca kullanıcı toplasada sonrasında ne yaptılarsa olmadı, Blogger Google tarafından alınınca hızlıca sonu geldi. (1994 - 2009)


tr.gg

Bedava Sitem denilince özellikle kullanıcıların HTML ve CSS kodları paylaşılması ile bir anda çoşan ama gelir modelini bir türlü oturtamamış ve Google ile arasını iyi tutamamasının sonucunda hızlıca viransızlaşan bir platform. Blogger'in yaygınlaşması ve baskın gücü ile neredeyse ısssızlaşmış bir yapıya dönüştü. (2007 - )


Alexa.com

Zamanında internet yeni coşarken, web sitelerinin değerlerini sıralaması ve kolay kullanımı ile efsane olmuş ve kısa sürede gelişmeyen algoritması yüzünden kimsenin kullanmadığı bir servise dönüştü. Alexa da mantık sık ziyaret edilen siteleri sıralamaktı ama bunun için alexa eklentisi kurmak gerekiyordu, dolayısı ile bu eklentiyi sadece web sitesini alexa sıramasında üste çıkarmak isteyenler kullandı ve sonuçlar gerçeği yansıtmadı, çok kolay manipüle edilebilir yapısı uzun zaman değişmedi. Sonunda Amazon satın aldı ve kısa süre sonra kapandı. (1996 - 2022)


KahramanlarSinemada.com

İlk açıldığında iletişimde olduğumuz, güzel bir arşivi olan , kızı için açtığı blog zamansızlıktan tozlu raflara karıştı. (2010 - 2022)


BlogHocam.blogspot.com

Teknik blogger denilince yerli blogların üç dinozorundan (BlogHocam, AdnanGüneyBlog, WebKenti.Net) birisiydi. Zamansızlık ve hayat şartlarından dolayı artık bloğu pasif durumda ve sessizliğe bırakılmış. (2011 - 2019)


StilDirektörü.com

Bayan blogculuğunun öncülerindendi. Kalite yapısı ile bir çok bayan içerik üreticine örnek oldu. Kendine daha fazla zaman ayırmak ve yozlaşmadan uzak durmak için bu işleri bıraktı. (2010 - 2020)


DarkHardware.com

Bilgisayar üzerine özellikle donanım konusunda Tr'nin ilk forumlarından birisiydi,  gelir dengesi oluşmayınca yoluna TeknoSeyir olarak devam ederek kapandı. (1997 - 2020)

 

Komikaze.com

Zamanın mizah ve toplanma yeri. Siyasi özgürlük olmamasına tepki olarak kapandı. (1999 - 2021)


Kahkaha.com

Mirc den sonra Faceden önce sosyal mecralardan birisiydi. Tr de ilklerden ama üstadların ayrılıkları ve sosyal medyaların yaygınlaşması sonrası devam edemedi. (1999 - 2019)

İnndir.com

Zamanın program indirme merkezi. İlgisizlikten sessizleşti. (2012 - )

Takipteyiz.blogspot.com

İlk teknik bloglardan, kısa zamanda yükseldi ve aniden bıraktı. (2009 - 2009)

BloglarMahallesi.com

Blogcuların toplanma noktası. Güzel başladı ama zamansızlıktan kısa sürdü. (2011 - 2019)

BlogOkulu.org

Blog dünyasında kod (code) denilince ilk akla gelen sitelerdendi. Şimdilerde sessiz modda. (2012 - 2016)

WowTurkey.com

Devasa fotoğrafçılık arşivi ile internet üzerinde özellikle Tr de bir zamanların popüler sitesi ve forumu sessizce aramızdan ayrıldı. (2003-2023)

Microsoft.com


Microsoft'un yıllar içinde sonlandırdığı başta Windows ve Office hizmetleri
https://microsoftgraveyard.com/


Google.com


Google'ın yıllar içinde sonlandırdığı başta Domains, Code, + ve diğer hizmetleri
https://killedbygoogle.com/

Comodore - PC Magazine - PC World - PC Extra - PC Life - PCnet

İnternetin daha TR de emekle döneminde çıkmış olan Bilgisayar ağırlıklı teknoloji dergileri. Zamanla online dergiciliğe geçseler de maalesef yayın hayatlarına devam edemediler. Her birinin gönlümüzde yeri ayrıdır. Geriye şimdilik Chip kaldı. Diğerlerinide ismen hatırlayalım ; ComodoreAmiga, pcoyun, level, bthaber, Canteen, MACWorld, Eğitek.meb, bilişim dergisi, BİM Magazin, Windows &.Net Magazine, Bilim Teknik, Cnet, ComputerWord...



...

Tabi ki bunlar dışında yüzlerce site, blog ve forum, kısa ömürlü yada çok az kişiye ulaşmış ama gönlümüzde ayrı bir yeri olan binlerce web sitesi, bir yıldız gibi sanal alemden kayıp gitti. Yoklukları internet hafızasını zayıflatan ve aklımızda kalanları bir iadei itibar olsun diye listeledik. Belki benzer bir listeyi yabancı siteler içinde yaparız kim bilir ? 








Yorumlar

  1. bloglarla ilgili ne çok site varmış, bobiler efsaneydi gerçekten ama kapandıklarını bilmiyodum

    YanıtlaSil
  2. Adsız26.1.23

    ahhhh aahhhhh ://

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺