Çok Gezen mi Bilir , Çok Okuyan mı ? Aldatmacası !



Çok Gezen mi Bilir , Çok Okuyan mı ? Atasözünün Doğrusu Nedir ?

Çok zaman önceydi , değerli hocalarımdan birisi "o sözün aslı başka" demişti. Yıllar sonra sanırım Norveçli olması lazım, bir profosörün söylevlerinde bizim bilindik "Çok Gezen mi Bilir , Çok Okuyan mı" yozlaştırılmış atasözünü örnek gösterip "dilinize sahip çıkın, diline sahip çıkmayan özbenliğine de sahip çıkamaz, böyle milletler cahilliğe itilir, böylece idare etmesi kolaylaşır ve zamanla asimile olup tarih sayfasından silinir" diyordu.

Evet ben yıllar önce o sözün aslının başka olduğunu biliyordum ama ne olmuştu da değişmişti?
Önce en yeni atasözleri sözlüğüne baktım "Çok Okuyan mı, Çok Gezen mi Daha Çok Bilir " diyordu...
sonra eski atasözleri kitabına baktım " Çok Yaşayan mı bilir, Çok Gezen mi Bilir " diyordu...
milli kütüphane arşivlerinde Osmanlıya kadar dayanan bu söz nasıl olmuştu da değişmişti?

Bir milleti yozlaştırmanın bir yolu da yanlışları özbenliklere doğru kabul ettirmektir , bu bağlamda bir göle bir damla zehir dahi atılsa o gölün suyu içilmez olur. bir milleti sömürmek için kitlesel iletişim (Tv de ahlaki değerleri yanlışmış gibi empoze ettiren programlar, maşalar tarafından yazılan kitaplar vs...) kullanılabildiği gibi bir puzzle parçaları gibi ufak parçalarda kullanılır. ve bunlar uzmanlar tarafından bilinçli yapılır.bitmiş bu resmi görmek 50 yıl alır. yani adım adım.
isteyen ülkelerin dış siyasetleri üzerine idolojik akımlarını inceleyebilir lakin konumuz o değil ve anlaşılır kanıtlı bir  olgu için cilt cilt kitap yazmak gerekir.İsteyen bu tip verilere internet sayesinde artık kolayca ulaşabiliyor...
Kısaca amaç sömürgecilik....
peki şu soruya siz cevap verin
çok gezen mi
çok yaşayan mı
çok okuyan mı
daha kolay sömürülür?

Yada şöyle bir bakış açısı size nasıl geliyor ? Geziyorsun ama burası neresi anlamı ne ne işe yarar bilmiyorsun biri size orası hakkında bir şey sorduğunda ancak şehirler arası otobüs ile oradan geçmiş bir saksıdan fazla ne söyleyebilirsiniz ki ?

Not: kafasında kuşku bulunanlar aynı benim yaptığım gibi yazıda ismi geçenlerin arşivlerini inceleyebilir veya başka kaynakları araştırabilir.
Doğrusunu bilelim , doğrusunu söyleyelim ...
 ÇOK YAŞAYAN MI  BİLİR, ÇOK GEZEN Mİ BİLİR ?


Yorumlar

  1. Güzel bir paylaşım olmuş yeterince açıklayıcı bilgilenmiş olduk ellerinize sağlık teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺