Blog Yazarlarına Tavsiyeler

Blog Yazarlarına Tecrübe Paylaşımı


Bu gün itibariyle sayfa görüntüleme sayımız 1. dalya (100.000) dediği için öncelikle bütün ziyaretçilerimize teşekkür ederiz.
16 ocak 2011 tarihinde kurduğumuz ve 13 ekim 2011 tarihinde ziyaretçilere kapısını açan WebSeyyahı Blogu 24 Nisan 2012 itibari ile Yüz Bin görüntülenme sayısına sıfırdan yaklaşık yedi ayda nasıl ulaştı biz bu sürede neler öğrendik ve tavsiyelerimiz nedir... Bunları paylaşmak istedik.


Öncelikle her şey gibi blog açmak da, bir hayal ve sürecin getirdikleri ve yeni bilgiler öğrenmek ile başladı. İyi bir fikir ve ilgi alanı bu bağlamda bir günlük, bir not defteri yada aradığının doğrusunu hızlıca ve kolayca bulmak için paylaşımlarımızı biriktirmeye başladık. Önceleri sadece kendimiz için oluşturduğumuz blogumuzu  webmaster, seo bilgimizi geliştirmek ve bildiklerimizi paylaşmak için  herkese açık hale getirme kararı aldık.
İşe en baştan anlamlı ve içeriği anımsatan hoşumuza giden bir domain bulmakla yola çıktık. Aklımıza bir çok isim geldi bizlerde en çok hoşumuza giden isim olan WebSeyyahı ismini kullanmaya karar verdik.
Sonra ikinci aşama olan içerik konusunda Pc, web dünyası, bilgi ve tecrübe paylaşımı ve bizim asıl temel noktamız olan hayata dair merak ettiklerimizin cevapları olarak belirleyip, popcorn yada sabun köpüğü diye tabir adilen 1 gün sonra değeri kalmayan yayınlardan mümkün olduğunca uzak durmak diye sınırını çizdik.
Üçüncü aşamada ise blogun tasarımı konusunda çok farklı seçenekler olmasına rağmen siyah backraund üzerine gözü yormayan sadelikle karizmayı , güzellikle farklılığı bir arada bulunduran bir tema geliştirdik. Burada daha çok kendi beğendiğimiz ve isteklerimiz doğrultusunda tümüyle ücretsiz olanları kullandık.
Evet blogumuz kullanıma hazırdı.

Biz neler öğrendik , tavsiyelerimiz neler:
Blog Yazarı Olmak:
https://www.webkenti.net/2011/10/blog-yazar-olmak.html

Profesyonelimi kişiselimi : 

Bu aşamada konuyu iki açıdan ele almak daha etkin olacaktır. Bunlardan biri kişisel blogmu , profesyonel blogmu. Buradaki temel ayrım profesyonel blog para kazanmak için yapılır ve temasından yerleşme düzenine kadar bu paralelde ilerler, kişisel bloglar ise daha çok kişisellik ve özgünlük yansıtan bir yapıdadır. Öncelikle buna karar verilmelidir. Hedef ve amacı olan blogların başarı oranı daha yüksek olmaktadır.

Hangi servis kullanılmalı :

Bu aşamada kullanılacak altyapı hakkında bilgi edinilmelidir. En çok kullanılan iki yapı blogger ve wordpressdir ikisi de benzer yapıda ve işlevselliktedir. Bir çok çekirgenin söylediğinin aksine biri ile yapılan her şey farklı yoldan da olsa aynısı diğerinde de yapılabilir. Hangi altyapıyı kullanacağınıza karar verdikten sonra bu servisle ilgili bilgi edinmeye ve nasıl yapılır diye yayımladıkları yardım konuları incelenmeli kısaca bir fizibilite yapılmalıdır.

Tasarım nasıl olmalı :

Bu aşamada yukarıda da belirtiğimiz gibi sade ama albenisi ve işlevselliği olan bir şablon tasarımıyla tema oluşturulmalı. İsteğe bağlı bir logo, slogan, blog başlığı ve içeriği anlatan bir içerik metni eklenmelidir.

Blogun içeriği :

İçerik konusunda kendinizi sınırlamadan ama bir ağaç gibi kökü ve gövdesi olan fazla dallanmayan bir yapıda blogunuzun temelini oluşturulmalıdır. Kaliteden ödün verilmemelidir.Bir ana gövde olsada kendinize yan dallarda ekleyin ve seçici davranmaya özen gösterilmelidir.


Blogculuktaki ayrıntılar :

Blogumuz hazır ve yazmaya ve geliştirmeye başlayabiliriz

Bu aşamada ayrıntılar blogumuzu kaliteli ile sıradan yada faydalı ile işe yaramaz arasında belirleyecektir.

Tasarımdaki ayrıntılar :

Bir blog tasarlarken işe yaramayan witgedlerle yada eklentilerle doldurulmamalıdır, örneğin blog sayfanızda bir dijital saat gadgeti kimsenin işine yaramaz bilgisayarı olan herkes sağ alt köşede duran saatten haberi vardır ve oraya kolayca bakabilir. Her şey karışık , okunmaz küçüklükte yada pikseli çok büyük yazı kullanılmamalı renk seçiminde algıda seçiciliğe dikkat edilmelidir. Çok fazla eklenti , yazı ile arka fonun uyumsuzluğundan kaynaklanan göz yorgunluğu simge yada ikonların alakasız yerleşiminden ve rahatsız edici reklam uygulamalarından kaçınılmalıdır.

İçerikteki ayrıntılar :

-Kopyala yapıştır nereye kadar: Sadece alıntı blogların ziyaretleride alıntılı olur. Olabildiğince özgün olun. Tabiki beğendiğiniz bir yazıyı yada resimi blogunuzda paylaşabilirsiniz ama altına kaynak belirtmek sizi ve blogunuzun güvenirliğini artırır zaten bunu gören ziyaretçi kaynak siteye baksa bile bu sitede bu paylaşımından başka faydalı bir yayın olmadığını yada tasarımının itici olduğunu fark edince bu siteye değil sizin blogunuza tekrar gelecektir. Kaynak belirterekte kendinizi yasal sorumluluktan kurtarmış ve arama motorlarına karşıda thurstrank (güven dereceniz) yükseltmiş olursunuz.

-Ziyaretçi siteye güvenmek ister: Bir yerde gördüğünüz bir bilgiyi denemeden yada doğruluğundan emin olmadan yayımlamanız , o bilgiyi deneyip sonuç alamayan bir ziyaretçinin gözünde tüm blog işe yaramaz olarak değersizleşir. Bu nedenle yazdığınız her yazının mühürünün yazar olduğu unutulmamalıdır.

-Fayda sağlama: Gelen ziyaretçi kendisi için bir fayda sağlamayan blogu birkere tıklar ve unutur. Örneğin "bir oje aldım kırmızı ayy çok güzel tam mevsimi sizde alın " diye yazılan bir yazı ne kadar boş ise " bu yılın moda trendi kırmızı özellikle açık kırmızı tonlardan tavsiyen şu nedenden şu marka vs.. ben aldım kullanıyorum gerçekten çok güzel" şeklinde bir yazı ziyaretçiyi bilgilendirip fayda sağlamakta olduğu için o konuda ilgisi olan ziyaretçiyi tekrar gelmesini sağlayacaktır.

-Yazacağın bir şey varsa daha iyi yazarsın :  Bir konu hakkında ne kadar az bilinen bir unsuru açıklmak ziyaretçiyi okadar fazla çeker. Yazacağınız konu hakkında herkesin bildiği kadar biliyorsanız yazmanın çok da anlamı olmaz. Okurlarınıza değer verip, gerekirse onlar için biraz araştırma yapıp kaliteli bir yazı yazmalısınız. Örneğin bir futbol tutkunu olabilirsiniz ama unutmayın ki yıllarca resim yapmak leonardo gibi ressam olmak anlamına gelmez. Eğer herkesin televizyondan izleği bir maçı yada tekrarını izlemek istediği bir golü youtube izlerken birde bloguna koymak aslında çöplük bir yayındır. Herkes futbolu 11 kişi ile oynandığını bilir ama siz blogunuzda kullanılan çim nedir veya futbol ayakkabısına krampon denildiğini bilir ama hangi deri kullanılır altındaki diş sayısı neye göre belirlenir gibi özelliklerden bahsetmelisiniz ki farkınız ve faydanız ortaya çıksın.

-Yazılarım okunmuyor : İyi bir yazar olmanın yolu hiç kuşkusuz önce “iyi bir okur” olmaktan geçiyor. Hayatında kitap okumamış, gazete ve dergi okuma alışkanlığı olmayan birinin yazdığı blog ancak aile içi dertleri ekrana taşıyan programların müptelası kişiler tarafından takip edilebilir. (Gerçi oldukça kalabalık bir kitle :) Devrik cümleler, yerel ağız, hatalı kelimeler, hatalı dil bilgisi kullanımı ziyaretçilerinizi soğutmakla kalmayıp güven kaybetmenize de neden olur. Örneğin, gündeme dair önemli bir habere ulaşmak için google’da arama yapıp sizin blogunuzu bulan kişiler doğru habere ulaşsalar bile uyduruk bir yazı ile karşılaştıklarında muhtemelen okuduklarına güvenmeyip google’a geri dönerek yeni bir arama daha yaparlar.. Yani doğru ve özgün yazmak kadar güven telkin etmek de çok önemlidir. Eğer çok takip edilme gibi arzunuz varsa insanların okumak ve paylaşmak isteyeceği türden şeyleri yazın.

-Yazacak bir şey bulamıyorum : "Küp ne kadar doluysa o kadar boşalır" en baştan büyük bir gayretle başlayıp 10 -15 yayın sonra bırakanların en çok mazereti budur. Kendinizi sınırlamayın örneğin blog yazarken karşılaştığınız bir sorunu çözmüşseniz bunu yayınlayın unutmayın ki belki çok kolay bir sorundu ama başkasıda o soruna takılıp çözümünü ararken sizin blogunuzla tanışabilir. Tekdüze olmayan bloglar daha canlıdır, örneğin bir araba blogunda her gün eklenecek bir adet özlü söz hem blogu canlı tutar hemde yazacak bir şey bulamadığınızda size yeni fikirler verebilir.

Webmaster ve Seo

Eğer arama motorlarından ziyaretçi gelmesini ve sitenizde belirli bir zaman geçirmesini hatta mümkünse sık kullanılanlara ekleyip takipçiniz olması istiyorsanız azda olsa yapabildiğiniz kadar webmaster ve seo öğrenmeye çalışmalısınız. Bizimde bu blogtaki en büyük kazancımız zaten deneme yoluyla bilmediğimiz yeni bilgiler öğrenmektir.
En temel bazı konulara değinirsek.

1- Herkesin dediğini değil asıl kaynağından bilgiyi öğrenin. Örneğin google de üst sıralara çıkma kriterlerini bir forumdan değil google yardım konuları makalelerinden araştırın.
2-  Google analatik öğrenip uygulamaya başlamalısınız.
3- Sanal hit dağıtan site yada kişilere aldanmayın biz karşımıza çıkanları deniyoruz şimdiye kadar faydası olana rastlamadık
4- Blogunuza sayfa sıralama, benzer yazılar, arşiv gibi işlevselliği olan eklentiler ekleyin.
5- Şablona gereksiz yada sıralamayı etkileyecek eklentilerden uzak durun.
6- Eğer ayrıntılara girmek ve kodları denemek istiyorsanız bir deneme blogu açın ve işe yarayanları gerçek blogunuza uygulayın.
7- Blog açılır açılmaz karşımıza çıkan facede beğen gibi saçma popuplardan uzak durun. Meşur bir internet analisttinin bir sözü ("tiwit aptallar, face çocuklar , blog ise üstatlar için") tam katılmasamda doğruluk payı yüksek olduğu malum. Yani facebookta sizin bir yazınızın paylaşılması çok güzel bir olgu olmasına rağmen, facede şukadar kişi beğendi zırvasıda o kadar boştur.
8- Yer doldurmak için etiket bulutu gibi işlevi olmayan ögeler kullanmayın.
9- Yazılarınızda dil bilgisine önem verin
10- Yazılarınızı resimlerle videolarla zenginleştirin
11- Blog kardeşliği , yorum dayanışması gibi saçmalıklardan uzak durun bu şekilde ancak kendinizi kandırırsınız bunun yerine daha etkileyici yayınlar ve araştırmalar yapmaya odaklanın.
12- Güncel kalmaya özen gösterin. Fazla zamanınız yoksa fırsat bulduğunuzda yazdığınız 5-6 yazıyı hemen yayımlamak yerine program yapıp otomatik olarak zamanı geldiğin yayına girecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
13- Sürekli, güncel, sabırlı, ve ziyaretçi odaklı olun.
14- "Yazılarınız demini çeksin" eğer günlük olarak blog tutmak gibi bir hedefiniz yoksa yazılarınızı yazdıktan sonra en az 3-5 gün sonraya yayınlama programı yapın böylece aklınıza gelecek yeni fikirleri ekleyebilir veya ilk başta fark etmediğiniz yanlışları ayıklayıp daha elit yazılar yayınlayabilirsiniz.

Daha çok teknik konularda seo ve webmaster uygulaması ve mantığı var ama bu yeni başlayanlardan ziyade uzman blogcuları kapsadığı için yazımıza burada bir ara veriyor ve buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyoruz.
Eğer atladığımız yada eklemek istediğiniz bir husus varsa yorum bölümünden bizlere katılabilirsiniz.


Daha iyi bloglar için, bloğuna değer kat...

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺