Dünya Paralarının Enleri


PARA, PARA, PARA ...

Yeni TL mizin sembolü belli oldu. Bu güne kadar TL bir çok değişim gösterdi bol sıfırlı günlerden YTL ye kadar bir çoğuna alıştık eskisi bir garip geldi sonraları...

Dünyada şimdiye kadar üretilen ilginç paraların bir listesi hazırladık.

Dünyanın En Değerli ve Büyük Bozuk Parası (madeni parası)

Kraliçe Elizabeth'in Avustralya ziyareti hatırasına yapılan madeni para, dünyanın en büyük ve en değerli bozuk parası olma unvanını kazandı. Avustralya'da üretilen dünyanın en büyük madeni parası tam 1 ton ağırlığında. Yüzde 99 som altından üretilen 80 cm çapında 12 cm kalınlığındaki bozuk paranın değeri ise 57 milyon dolar. Paranın bir yüzünde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, diğer yüzünde ise Avustralya'nın sembollerinden olan kırmızı kanguru figürü var. 18 aylık hummalı bir çalışmanın ürünü olan bozuk paranın her noktası özenle tasarlandı. Döküm için özel büyüklükte bir kalıp kullanılan bozuk paranın imalatında bazı aşamalar ise tamamen el emeği. En büyük bozuk paranın teşhirinde güvenlik önlemleri de en üst düzeyde.
Dünyanın bundan önceki en büyük bozuk parası ise yarım metre çapında ve 100 kg ağırlığında bir Kanada parası idi.



Dünyanın En Küçük Madeni Parası

Bilinen basılmış en küçük madeni para tarihte hindu bölgesi olan vijayanagar da kullanılmış , ağırlığı 0.6 gr çapı 4mm dir.



Dünyanın En Valörlü Parası 

Dünyanın şu ana kadar basılan (ve piyasaya sürülen) en büyük valörlü (sıfırlı) parası Macaristan'ın 1946 yılında bastığı 100 TRİLYAR Pengö'dür. (100,000,000,000,000,000,000) 1946 yılında değeri yalnızca 0.20 Amerikan dolarıydı.





















Ayrıca yine Macaristan tarafından 1946 yılında basılan 1 KATRİLYAR Pengö vardır ama bu para hiçbir zaman piyasaya sürülmemiştir. (1,000,000,000,000,000,000,000)



Dünyanın En Küçük Kağıt Parası

Bugüne kadar dünyada basılan en küçük kağıt para (banknot) Romanya’nın 1917 yılında çıkardığı 10 bani (Ley’in onda biri) seçildi.
Dünya Rekorlar kitabına giren en küçük banknotunun ölçüleri 27,5 x 38 mm. olarak açıklandı. 1. Dünya savaşı zamanında çıkarılan banknotun bir yüzünde Romanya Kralı Ferdinand, diğer yüzünde ise ülkenin ulusal figürü bulunuyor. Bu para aynı zamanda en düşük değerli banknot olma özelliğine de sahip. 




Dünyanın En Büyük Kağıt Parası

Dünyanın en büyük kağıt parası 1998'e kadar 1375 tarihli Çin 1 Kuan idi. Paranın boyutları 34 x 22 cm'dir.



1998'de en büyük kağıt para ünvanını, Filipinler'in İspanyol sömürgesinden kurtuluşu anısına bastığı para aldı.
1998 Filipinler 100000 Peso 35.6 x 21.6 cm. Filipinler parasının koleksiyon içindi.



Dünyanın En Az Değerli Parası
1980'de Rodezya doları'nın yerini alıp ilk dağıtılıdığı zaman dünyanın en değerli para birimlerinden birisi olarak sayılmasına rağmen siyasî kargaşa ve hiper enflasyondan dolayı değerinin hızlı bir şekilde yitirilerek dünyanın en az değere sahip olan para birimlerinden olmuştu. Enflasyonu kontrol altına almak amacıyla yapılan yasal denemeler ve 2006, 2008 ve 2009 yıllarında yapılan üç ayrı yeniden değerlendirmeye rağmen Zimbabve dolarının bir para birimi olarak kullanılması 12 Nisan 2009'da durduruldu.



Dünyanın En Değerli Parası

Dünya üzerindeki en değerli para, koleksiyoncuların en gözdesi Çift Kartallı ABD dolarıdır. Amerikalı yetkililerin, Philadelphia'da dünyanın en nadir rastlanan Amerikan paralarından olan, 20 dolarlık "çift kartal" madeni parası ele geçirmesi tartışma yarattı. Amerikalı yetkililer, o tarihte Altın Standardı sistemi terkedildiğinde "çift kartal" paralarının neredeyse tamamını imha etmişlerdi.


Dünyanın Bulunan En Eski Basılı Parası

Değeri yaklaşık 10 milyon dolar olan ve M.Ö. 400 yılında Yunanlılar zamanında basılan dünyanın bulunan en eski parası 2 bin 600 yaşında.

Dünyanın Bilinen En Eski  Altın Parası

Lidyalıların parayı bulan ilk uygarlık olduğuna dair yaygın bir kavram yanılgısı vardır, oysa para çok daha eski bir medeniyet olan Sümerler'de ve Mısır'da da vardır. Gerçekte Heredot, Lidyalıların gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar. Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır.

Dünyanın Bilinen En Eski Gerkek Kişi Figürlü Parası

Dünyada bilinen gerçek kişi olarak para üstüne ilk resmi basılan kişi Büyük İskenderdir. Adına bir çok yerde para basılmıştır.



Bilinen En Değerli Türk Lirası

Türk kağıt paraları içinde en kıymetli olanı eski harflerle basılmış, 1927 yılı sonunda piyasaya verilmiş bin lira. Şu anda 6-7 tanesi biliniyor. En son müzayedeye çıktığında 250 bin liradan satışa çıktı.




Dünyada Kullanılan İlginç Para Birimleri
Dünyada para olarak deniz kabuklarından ipeğe, değerli madenlerden toprağa kadar bir çok metaryal kullanılmıştır. işte onlardan bazıları

Rai taşı
Pasifik Okyanusu'nun güneyindeki Yap Adası, dev taş paralarıyla ünlenmiş. Yaplılar, bu taş paralara 'rai' adını veriyorlar. Çok değil, günümüzden 100 yıl öncesine kadar rai hala kullanılıyordu. Bu paranın ağırlığı, yalnızca 5 ton kadar. Bu paralar, Yap'a yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Palau adlı bir başka adadaki taşlardan yapılıyordu. Rai yapmak için, bir grup erkek, büyük bir kanoyla Palau'ya yelken açıyordu. Zorlu bir yolculuğun sonunda adaya vardıklarında, Palau Adası'nın şefinden, adadaki taş ocağını kullanmak için izin istiyorlardı. Bu izin karşılığında, kimi zaman aylarca şef için çalışmaları gerekebiliyordu.



Katanga çaprazı
Şaba, Kongo’nun güneydoğusunda tarihi bir bölge olup, Swahili dilinde 'bakır' anlamına gelmektedir. Bakır ve diğer madenler açısından zengin olan bölge 19'uncu yüzyılda Avrupalı ülkelerin işgalinden önce bu madenleri işlemekteydi. 16'ncı yüzyılda ülke Belçika tarafından kolonize edilene kadar bakırdan üretilen ve takriben 600 gram ağırlığında ve 20 santim boyutundaki haç şeklindeki obje para olarak kullanıldı. 1 Katanga ile 10 kilogram un satın alabilirken 15 çapraz ile genç bir hanım eş olarak alınabilmekteydi.






Çay Parası
Çin , Tibet , Moğolistan ve Orta Asya'da En sık 19. ve 20. yüzyılın başlarında para birimi olarak çaydan yapılmış tuğla biçiminden paralar kullanılmıştır.


















Mançurya yuanı
Mançurya yuanı Mançurya bölgesinde Japonlar tarafından oluşturulan bir para birimi. 1944 ve 1945 yıllarında savaştan dolayı metal tedarik etmek oldukça güçtü ve bu nedenle en düşük değerli paralar kalın bir karton malzemeden yapıldı. 



Kissi parası
Kissi parası Batı Afrika bölgesinde 20'nci yüzyıla kadar kullanılan bir para birimiydi. Bükülmüş ince demir barlardan ibaret olan bu çubukların bir tarafı 'T' şekilli, diğer tarafı da spatula şeklinde. Eğer bu demir çubuk kırılırsa, özel bir seremoniyle tamir edilinceye kadar bu para kullanılamıyordu. 





Tahta Para
Tahtadan yapılmış parayı cüzdanınızda muhafaza etmeniz biraz zor olabilir ama Almanlar bu parayı kısa bir süre olsa da kullandı. Birinci DÜnya Savaşı sonrasında bazı yerel yönetimler 'Acil kriz parası' adı altında bu parayı basarak günlük kullanımları için kullandılar.



Moğol Tugrik madeni parası
2007 yılında çıkan bu 500'lük madeni paranın bir tarafında John F. Kennedy görüntüsü var. Üzerinde küçük bir düğme bulunan paranın bu düğmesine bastığınızda ' Kennedy'nin 'Ich bin ein Berliner' (Berlinliyim!) konuşmasından çok küçük bir parça bulunuyor.


Zaire'nin kesik banknotu
1997 yılında Kral Joseph Mobutu devrildiğinde sonraki hükümet kralın yüzünü tüm paralardan keserek çıkarttırdı.


Palau'nun sulu madeni parası
Okyanusya ortasında bir ada ülkesi olan Palau, 2007 yılında üzerinde Meryem Ana'nın bulunduğu gümüş para piyasaya sürdü. Bu paranın en ilginç yanı üzerinde küçük bir su haznesinin bulunması. Bu bölmede Fransız kasabası Lourdes'ten özel olarak getirilmiş su bulunuyor.



Ayrıca http://www.worldcoins.ws/ sitesinden dünya paraları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tops of World Currencies

Yorumlar

  1. Adsız10.12.12

    güzel paralar

    YanıtlaSil
  2. Adsız23.11.13

    MÜKEMMEL PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ...

    YanıtlaSil
  3. Ayrıca

    http://onedio.com/haber/var-olduguna-inanmayacaginiz-mantiksizca-tasarlanmis-20-para-374444

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺