Homeostaz (Homeostasis) Nedir ?

Homeostaz (Homeostasis) : Denge

Homeostaz, canlı bir organizmanın aynı zamanda dengeli hal olarak bilinen stabil, sabit durumu sürdürme eğiliminde olan iç ortamını düzenleme özelliğidir.

Organizmanın, sağlığını sürdürebilmesi için en küçük yapı birimine kadar denge içinde olması gerekir. Temelde bu küçük organellerin birbiriyle dengesi, aynı insan vücudundaki sistemlerin birbiriyle olan dengesine benzerdir. Birinin işlevinde aksaklık,yapısında değişiklik tüm balansı (vücut elementlerinin sayı, yoğunlaşma ve nicelik olarak uyumlarını) etkileyecektir.


Doğadaki her şeyde bir Homeostaz (denge / mizan) vardır. Sınırları aşan her müdahale bu yapının en küçük yapı birimine kadar etkilenmesine neden olur. Bu en küçük yapı birimi bile tekrar denge durumunu gelebilmek için etkiye tepki ile cevap verir.

Yani okuduğunuz en ufak bilginin yada çok az bile kullandığınız zararlı maddelerin sonucundaki etkiye karşılık bir tepki mutlaka olur. Bunun sonucunda oluşacak en küçük bir açı bile zamanla çok büyük değişiklere yol açabilir. Buna Kelebek etkisi (The Butterfly Effect) denir. Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.

Küçük detaylar büyük sonuçlar çıkarır. Şimdi sıra sizde söyleyeceğin bir iyi söz bile tahmin edilemez farklılıklara yol açabilir.

Yorumlar

  1. Adsız15.2.17

    Her etki bir tepki ile sonuçlanır, önemli olan sen o sonucun ne kadarını tahmin edebildiğindir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺