Monitör (Ekran) Seçme Rehberi

Monitör (Ekran) Seçme Kılavuzu


Monitör satın alırken nelere dikkat etmeli, nasıl bir bilgisayar monitörü alınmalı , bilgisayar monitörü nasıl seçilir , bilgisayar ekranı satın alırken nelere dikkat etmeliyiz , PC monitörü özellikleri nedir nasıl olmalıdır ?
Bilgisayarımız için belkide en önemli donanımlardan ekran seçimi gerçek anlamda dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Şimdi sizlere yardımcı olmak için monitör satın alma rehberi hazırladık.


1-) Hangi tip monitör almalıyım ?
CRT (Tüplü) : Kesinlikle önermiyoruz. 
Çok elektrik harcar, gözü çabuk bozar, görüntü kalitesi düşüktür, çok yer kaplar, teknolojisi kapanmıştır....
Plazma : Kesinlikle önermiyoruz.
Çok elektrik harcar, görüntü kalitesi özellikle yan açılardan düşüktür, geliştirilmesi durmuştur....
LCD : Önermiyoruz.
Aydınlatma düzeyleri gerçek renkleri tam yansıtmaz, siyah ve tonları gösterme düzeyleri düşüktür...
LED :  Kendi içerisinde çeşitlense de şuan ki teknolojide tek tercih edilebilir monitör teknolojisidir.

2-) Ekran büyüklüğü ne kadar olmalı ?
Burada asıl nokta kullanıcı tercihidir. Ama bilgisayar kullanımında oyun, internet ve sinema ağırlıklı kullanıldığı düşünülerek insan anatomisi ve kullanım alışkanlıklarına göre 19" ile 27" arası bir büyüklük tercih edilmelidir.
Standart bir web sayfasının genişliğini ele alırsak nominal ölçü 21,5" dir.
Daha büyük ekranlar internet ve ofis tipi kullanımlarda çevresel boşluklardan dolayı kullanım kolaylığını tam verememekte ve normal kullanımda ekrana olan uzaklık mesafemizden dolayı rahat bir izlenim sunmamaktadır. Büyük ekran tercihini daha çok oyun oynayanlar, video ve grafik çalışanlar tercih edebilir.
Daha küçük ekranlar kullanım zorluğu ve sürekli ekrana yakın durma zorunluluğu hissettirmekte yüksek çözünürlüklü işlemlerde yetersiz kalmaktadır.
Tavsiyemiz  Pc kullanımları için 21"- 29" alınması yönündedir.

3-) Çözünürlüğü ne kadar olmalı ?
Çözünürlüğü en az Full HD (1920 x 1080 piksel) olmalı.

4-) Tepkime süresi ne kadar olmalı ?
Tepkime süresi biraz insanın gözünün algılama hızına bağlıdır. Kısaca tepkime süresi akışkan bir görüntü sağlayabilmek için en fazla 5 ms olmalı.

5-) Görüş açısı nasıl olmalı ?
İnsanlar genelde ekran karşısında sabit ve haraketsiz bir oturuş sergilemezler ayrıca iki veya daha fazla kişi ekrana bakıyor olabilir. Görüş açısı en az yatay ve dikey eksende 178 derece olmalı.

6-) Tarama hızı ne olmalı ?
Yenileme hızı en az 60 Hz olmalı.

7-) Renk derinliği ne olmalı ?
Renk derinliği en az 32 bit olmalı.

8-) Parlaklık nasıl olmalı ?
LED ekranlarda ayarlanabildiğinden ve siyah düzeyleri yeterli olduğundan kişisel tercih için farklılık gösterebilir.

9-) Kontrast oranı ne olmalı ?
Burada iki tip kontrast vardır dinamik ve statik, full hd ekran alırsanız en düşük full hd kontrast oranı bile yeterlidir lakin ne kadar yüksek olursa okadar iyidir.

10-) Tasarımı nasıl olmalı ?
Bu biraz kişinin zevkleri ile ilgili olsada bazı ayrıntılara dikkat edilmeli , örneğin ekranın öne arkaya yatabilmesi, duvara monte edilmesi, karanlıkta kullanımda çerçevesinin ve ışıklarının rahatsız etmemesi, çift ekran kullanımda çerçeve inceliği gibi özelliklere dikkat edilmesi gerekir.

11-) Marka seçiminde nelere dikkat edilmeli ?
Elektronik malzemelerde üzerinde yazan markadan ziyade ürünün özellikleri ve kalitesi önemlidir. Hiç bilmediğiniz ucuza satılan bir marka bile çok kaliteli ürünler satıyor olabilir. Marka seçiminde garanti şartlarına ve Türkçe menüsü olup olmadığına mutlaka bakın. Eğer Türkçe menü içermiyorsa özetle kurallara uygun gelmeyen bir üründür kısaca uzak durun.

12-) Hangi girişleri olmalı ?
Yeni alacağınız monitörde HDMI girişi mutlaka olmalı. Bu teknoloji sizin ekranı çeşitli gelişmeler içinde uzun yıllar kullanmanızı ve çeşitli işlevlerde kullanmanızı sağlayacaktır.

13-) Ekstralar gerekli mi ?
USB girişi : Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
MicroSD girişi: Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
Optik giriş : Olsada olur olmasada, kullanımda pek kalmadı.
VGA: Olması iyidir eski teknoloji kullanımı için gerekir.
DVI: Olsada olur olmasada, HDMI varsa zaten onu kullanırsınız.
Hopörlör : İş yeri değilde kişisel kullanım için alıyorsanız olması iyidir.
Uzaktan kumanda : Olması iyidir.
Eco kullanım modu : Olması iyidir. Daha az elektirik harcarsınız.
Kulaklık çıkışı : Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut. Normal kullanımda ekrana bir kablo ile uzakta durmak pek rahat kullanım sağlamıyor.
Video Audio çıkışı : Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
İnternet girişi : Henüz internet tv çıkmadığından şuan için gelişmekte olan bir özellik.
3D : Şuan için gelişmekte olan bir özellik.
4K : Şuan için gelişmekte olan bir özellik.
Dokunmatik : Şuan için gelişmekte olan bir özellik.
Diğer özellikler : İhtiyaca göre araştırılmalı
İzleme Oranı : 21,5 " ten büyük ekran alacaklar için olması gereken bir özelliktir. İzleme oranı normalde 16:9 olarak standartlaşmıştır. Bu nedenden eğer büyük bir ekran alırsanız internette gezerken web sayfalarının sağ ve solunda kalan boşluklar artacak , dolayısıyla gözü rahatsız eden bir kullanım olacaktır. Web sayfalarını yakınlaştırıp büyüttüğünüz zaman ise görüntü kalitesi bozulacaktır.


Bu da size ergonomik kullanım vermeyecektir. Eğer aldığınız monitör izleme oranını ayarlama özelliği varsa, oyun oynarken ve film seyrederken geniş ekran modunda kullanıp, web sayfalarını gezerken ekranın sağ ve sol bölümlerini kapatarak uygun konforu sağlayacaktır.



14-) TV özelliği olmalı mı ?
Burada pc nizi ne sıklıkla ve ne amaçla kullandığınız çok önemlidir. Bir iş yeri için yada sadece iş amaçlı kullanıyorsanız gereksiz bir özellik olsada , ev için yada kişisel kullanımınız için alıyorsanız normal kaliteli bir monitör alırken ödeyeceğiniz paraya ortalama 50$ farkla hem monitör hem TV almak mantıklıdır.
Özellikle pc başında çok vakit geçirenler için bir program indirirken, format atarken, virüs taraması gibi işlemleri yaparken ekranın bir köşesinde de TV izlemek oldukça avantajlı oluyor. Ayrıca pc ile uğraşmadığınızda Televizyonu açarak istediğiniz kanalıda izleyebilir monitörü çok amaçlı kullanabilirsiniz. Pc nizle bağlantısını çıkarıp mutfağa götürüp işi bittiğinde yerine koyabilirsiniz. Yeni tip monitörler çok az elektiriğe ihtiyaç duyduğundan pikniğe giderken haricen alacağınız çanaksız uydu aparatı ile araba çakmaklığından güç alıp kullanabilirsiniz. Yada yazlığınıza giderken götürüp sadece TV olarak kullanabilirsiniz.



Monitör + TV alırken üç konuya dikkat edilmeli
1. Alacağınız ekran özellikleri yukarıda saydığım nitelikleri taşımalı, bu sayede pc işlerinide yaparken size kaliteli görüntü verebilsin. Zaten yeni çıkan ekranlarda pc girişi olduğunu söyleyebilirsiniz ama özelliklerini iyi incelemeniz gerekir çünkü tv lerde yineleme hızı 50hz standartken monitörlerde 75hz tercih sebebidir, aynı zamanda tv ler parlak ekran dinamiği ön planda iken monitörlerde mat ekran ve statik kontrasda çok önemlidir, özellkle oyuncular için tepkime süresi tv lerde genelde 6ms dir ama bir oyuncu monitördem en fazla 2ms gecikme ile tepki vermesini ister vs...

2. Ekran boyutu büyüdükçe pc kullanımı için işlevsiz, küçüldükçe TV için yetersiz olmakta. Bunun için tavsiye  optimum büyüklük 22" - 29"  ekrandır. 

3. PIP, PAP, PAT Nedir ne işe yarar ?
PIP özelliği (Resim içinde resim) : TV ekranında aynı anda 2 resim açabilme özelliğidir. Bu resimi TV ekranında küçük bir pencere olarak açabilirsiniz. Bu aynı anda iki TV kanalını yada web ile TV beraber açabilirsiniz. Aynı anda 2 TV kanalı açmak için TV’de çift tuner olması gerekmektedir.


PAP özelliği (Ekranı ikiye bölme): TV ekranında açtığımız resimleri PIP te olduğu gibi köşelerde değil, TV ekranını ortadan ikiye, dörde bölerek açabilirsiniz. 


PAT özelliği (Resim ve Teleteks): TV ekranında açtığınız resimleri PAP ta TV ekranını ortadan ikiye bölerek açabilirsiniz fakat burada ekranın bir tarafında teleteks özelliğini açabilirsiniz, diğer tarafında başka görüntü. (TV, DVD veya PC gibi.)

SONUÇ :
Eğer profesyonel oyuncu yada tasarımcı değilseniz yani bu işlerden para kazanan bir mesleğiniz yoksa, artık özelliksiz bir pc monitörü alınmaz , bunun yerine TV (LED) alınır ve çok amaçlı kullanılır.

Sizin Ekran Genişliğiniz:
Sizin Ekran Yüksekliğiniz:
Sizin Ekran Renk Derinliğiniz:
Sizin Ekran Pixel Derinliğiniz:

Baktım internette doğru dürüst en önemli hattları anlaşılır bir dille monitör seçimini anlatan bir yazı yok bende bu makaleyi yazdım umarım sizlere faydası olmuştur.
LØRD

Monitor (Display) Selection Guide

Yorumlar

  1. güzel açıklamışsınız elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Adsız8.9.13

    http://fucar.wordpress.com/2013/09/08/monitor-secme-rehberi-lcd-led/

    YanıtlaSil
  3. Adsız28.6.14

    çok iyi elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. çok sağol yeterli açıklamaydı

    YanıtlaSil
  5. işlem tamam kanka sağol

    YanıtlaSil
  6. vermiş olduğunuz bilğiler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Adsız2.1.23

    Monitor (Display) Selection Guide

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺