Bilgisayar Ne kadar Elektrik Harcar



Standart bir bilgisayar çalışırken, uyku modunda yada kapalıyken ne kadar elektrik kullanır ?


Elektrikli cihazların sarfiyatları güçlerine (watt) göre değişir. Güçleri ne kadar fazla ise sarfiyatlarıda o kadar fazladır. Sarfiyat birimi Kw/h (kilovat/saat 'tır). Yani sayaçlarımız da 1 Kw=1000 wattır. Bu gücün 1 saate kullandığı miktarı ölçerek sarfiyatımızı hesaplarız.

Cihazımızın sarfiyatını hesaplamak için, bilmemiz gereken cihazımızın gücüdür.(Watt)

Bilgisayar Ne kadar Elektrik Tüketir


Bilgisayarlar ortalama 200w ila 750w güç kullanırlar. Örnek olarak 250w olduğunu kabul edersek, sarfiyatımız nedir?

250w= 0.25Kw (250/1000), yani cihazımız 1 saate 0.25Kw harcıyor demektir. Bir başka deyişle 4 saatte 1Kw elektrik kullanır. Elektriğin Kw 'tı 0,5 TL varsayarsak (sadece örnek vermek için) ise,cihazımız 4 saatte 0.5 TL, 8 saatte 1 TL... elektrik harcar demektir. Güncel tarifeler için TEDAŞ sayfasına bakabilirsiniz. Tabi bu ücretin üstüne vergiler, ulaşım, hizmetler, zenginden alamadım senden almaya geldim, cart curt , vs. vs. ninde ekleneceğini hatırlatayım.

Yani formülize edersek :
X = w/1000 * t * $

X = Saatte kaç liralık elektrik kullandığı
w = Cihazın gücü (watt)
t = Zaman (saat) 
$ = 1 Kw elektriğin kaç lira olduğu (TL)

Notebook, laptop veya tabletlerin gücünü anlamak için adaptörüne bakmamız yeterlidir. Watt olarak verilen güce göre hesaplamamızı yaparız.

Ancak watt olarak bir bilgi yoksa voltajı (V) ve akımı ( Amper) bilmemiz yeterli olur.

Örnekğin Adaptörün üzerinde yazılı değerler Voltaj (220v), Akım (1.14A) olsun.

Watt = Volt (V) * Akım (I) formülünden
Değerleri yerine koyacak olursak
 w=220*1.14; buradan yaklaşık w= 250 olarak bulunur.Aynı şekilde yukarıda verdiğim formülde yerine koyup hesaplarımızı yaparak sarfiyatımızı buluruz.

Eğer cihazımızda ohm değeri varsa 
Ohm (Ω) = Volt (V) / Amper (I) formülünü kullanabiliriz.


Monitör, haporlör ve diğerlerinin de kaç watt olduklarını bakarak hesaplamaya dahil edebiliriz. Yukarıdaki sadece bir örnektir. Her bilgisayar kendi watt ına göre harcayacağı miktar değişecektir.



Kapalıyken , Uyku veya Hazırda Beklet Modunda PC Ne Kadar Elektrik Harcar ?


Uyku modu : Çalışmaya yeniden başlamak istediğinizde bilgisayarın tam güçle hızlı bir şekilde çalışmaya (genellikle birkaç saniye içinde) devam etmesini sağlayan bir güç tasarrufu durumudur. Bilgisayarınızı uyku durumuna geçirmek DVD çalarınızı duraklatmak gibidir; bilgisayar yapmakta olduğu işlemi hemen durdurur ve çalışmaya devam etmek istediğinizde yeniden başlamaya hazırdır.

Hazırda bekleme modu : Özellikle dizüstü bilgisayarlar için tasarlanan bir güç tasarrufu durumudur. Uyku modu çalışmanızı ve ayarlarınızı belleğe yerleştirip az miktarda güç kullanırken, hazırda bekletme modu açık programlarınızı ve programlarınızı sabit diskinize yerleştirir ve bilgisayarınızı kapatır. Windows'da bulunan tüm güç tasarrufu durumları arasında en az güç kullanan hazırda beklemedir. Dizüstü bilgisayarda, dizüstü bilgisayarınızı uzun süre kullanmayacağınızı ve bu süre boyunca pilini değiştirme fırsatınız olmayacağını bildiğinizde hazırda bekleme modunu kullanın.



Bir bilgisayar prize takılı bir şekilde Kapalıylen saatte 1w (ortalama)
Uyku modundayken saate 1,6 w (yaklaşık) elektrik tüketmeye devam eder.




Bilgisayar Uyku Modunda Kapalıyken Elektirikler Kesilirse Ne olur ?



Kısaca bilgisayar uyku modundan başlar ama normal kapatılmış gibi işlemlerini yaparak açılır. Yani açılış süresi ve işlem sırası normal kapatılmış pc gibi olur.



Özetle bilgisayarımızı ve çevresel donanımların yada kısaca her elektrikle çalışan her cihazı, kullanmadığımız zamanlarda fişini prizden çekmemiz gerekir. Böylece hem daha az elektrik faturası öder ayrıca çevre için faydalı bir şey yapmış oluruz.



Bilgisayarlar İçin Gerekli Güç Kaynağı PSU (Power Supply Unit) Hesaplayıcı Sieler

Bilgisayar Güç / Enerji (Watt / Elektrik) Tüketimini Hesaplamak için faydalı online servisler

http://www.cizgi-rma.com/calculator.aspx

http://support.asus.com/powersupply.aspx?SLanguage=tr-tr

https://outervision.com/power-supply-calculator

https://tr.msi.com/power-supply-calculator/





Computer How Much Electricity

Yorumlar

  1. Bence bilgisayar o kadar fazla elektrik harcamıyor. Ben bilgisayarı 1 ay kapatmadığımı hatırlarım ama fatura yine aynı geldi. Fazla gelse babam kesin fark ederdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tabiki bir elektrik sobası yada saç kurutma makinesi kadar yakmaz. Bir arkadaş denemişti server olarak kullandığı bir pc 24 saat açık kalınca 20-30 tl aylık fatura farkı oldu diye, tabi çevresel donanımlar ile farkı değişir. Gereksiz olduğunda boş yere israf edip fazla para ödememek daha iyi.
      katılımız için teşekkürler.

      Sil
  2. abi bize 45 tl gelıyordu pc ve tv geldi 80 e cıktı pc 24 saat acık duruyor 230 wolt normalde benım bıldıgım 1 ayda 24 saat acık durdumu 15 tl gelıyor tv 3000 wolt süpürke makınasida 1300 wolt 1200 wolt ısıtıcı buz dolabını tam bılmıyorum ev içi ışık vs 500 wolt desek baya gelıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde hesaplarıma göre şuan elektriğin w tı 36 kuruş civarından hesaplarsak ortalama kullanılan açık bir pc aylık 15-16 tl gibi bir fatura yükü getirecektir.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Adsız2.1.23

    How Much Electricity Does a Computer Consume

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺