Bloglarda Olmaması Gerekenler !

İstenmeyen Blog Özellikleri 


Blogculuk genelde kişisel sayfalar gibi algılansada web aleminin temel taşlarındandır. Blogcular kendi bakışlarına göre tasarladıkları yapılar üzerinde yaptığı yanlışlar ziyaretçi kaybetmelerinin yanında , sitesine ilk defa gelen ziyaretçiyi çok kısa zamanda sayfasını terk etmesini ve blogunuzu bir daha ziyaret etmemek üzere gitmesine neden olmaktadır.
Çok sık karşılaştığımız ziyaretçilerin nefret ettiği bu yanlışlara beraber bakalım.



* Popup Eklentiler !
Benimde gıcık olduğum yapılardır, özellikle sayfa ortasında çıkıp tıklamadan gitmeyen yok facede beğen gibi saçmalıklardır. Daha beter olanları saçma bir reklam ve kapat diye tıklandığında sizi başka sayfaya yönlendirenlerdir.
Doğrusu pop-up pencereleri ziyaretçiyi rahatsız etmeyen bir şekilde yerleştirmek , hatta en güzeli popup pencerelerden uzak durmaktır.


* Yorum Onayında Captcha Kullanmak !
Yorum yazmak ziyaretçi ile admin arasında bir köprüdür, tabiki yorumlarınız bir onay sürecinden geçmelidir ama tam yorum yapmışken bir captcha görmek bir daha yorum yazacak olan ziyaretçiyi soğutur.


* Aniden Başlayan Müzik !
Bir siteyi açtığınızda kendiliğinden başlayan sesleri duyan ziyaretçi daha içeriğe bile bakmadan sayfayı kapatmaya çalışacaktır.



* Yavaş Açılan Sayfalar !
Bazı bloglar açılışı okadar yavaştırki bağlantı hızı yetersiz kalır. Bu gibi sitelerde ziyaretçilerde uzak durur yada yüklenmesini beklemeden googleye geri dönüp başka sitelere bakarlar. Bloglarınızda faydasız witgetlerle doldurmayın.


* Yazı Boyutu ve Fontu !
Yazdığınız yazılar okunmayacak kadar küçük yada rahatsız edecek kadar büyük, karakterler ile arka fon uyumsuzluğundan seçilemez durumda yada seçtiğiniz fontun harflerinin ne olduğu anlaşılmaz düzeyde şekilli olması size güzel geliyorsa sorun yok ama ziyaretçiler neden bir daha gelmiyor diye üzülmemeyi kabullenmelisiniz.

* Karma Karışık Yapılar !
Aradığınız şey sayfanın neresinde bulmak bile zaman alıyorsa , ziyaretçi bu zamanı googlede başka sayfaya bakarak kullanacaktır. Eğer bir sayfanın yayın makalesinden çok reklamları yer kaplıyorsa veya reklamlarınız yazıları kapatıyorsa , ziyaretçiler yazılara bile bakmayacaklardır.


* İçerik Kalitesi !
Her yayını bir yerden alınmış, altı ayda üç beş yayın yapmış, attığı başlık ile yazdığı metinin içeriği uyumsuz gibi saçma yapıları gören ziyaretçi işi bittikten sonra hemen sayfayı kapatacak ve verdiğiniz bilgilerden emin olamayıp başka yerlere bakma ihtiyacı hissedecektir. Yarım eklenmiş bilgi , anlaşılmayan anlatımlardan kaçınılmalıdır.

* Sıradanlık Sıkıcıdır !
Son olarak birbirine benzeyen yüzlerce blogdan biriyseniz, en fazla o yüzlerce blogun çıkabildiği kadar yükseğe çıkabilirsiniz. Unutmayın "Başkasının ayak izlerini takip ederek onu geçemezsiniz.".


* Devamlılığı olmayan bloglar !
Her şey güzel başlamış , güzel tasarım özgün ve kaliteli yayınlar devam ederken 6 ay ara sonra bir iki yayın sonra bir 6 ay daha sessizlik. En kötü ihtimal bir bloga ayda bir yayın girilmelidir.


* Lafı fazla uzatanlar !
İki kelam laf anlatmak için bir sayfa dolusu yazı yazan, aynı şeyleri bir metinde iki üç kez tekrarlayan bloglardan hoşlanmıyorum

* Yarım yamalak bilgi paylaşanlar !
Herkesin bildiği kadarının yarısını paylaşan yada olayla ilgisi olmayan şeylerden bahsedip asıl noktalardan bahsetmeyen bloglar.

* Kopyala Yapıştırcılar !
Bir yerde gördüğünü olduğu gibi kopyalayıp ben yazdım dedikten sonra sorulan sorulara cevap dahi veremeyen aciz bloglar benim için çöpten daha değersiz.

* Göz yoran animasyonlar !
Bazı blogların bir köşesinde hiç durmadan yanım sönen bir animasyon , hem dikkat dağıtıyor hemde o sayfayı bir an önce kapatma hissi uyandırıyor.

* Açılmayan yada çok geç açılan sayfalar !
Artık nasıl bir izahı vardır bilmiyorum ama gerekli gereksiz eklentiler ile blogum güzel olsun diye her şeyden biraz eklemiş doğru dürüst çalışmayan kodlar yüzünden eror veren bloglar

* Lezzetsizler !
Bunu anlatmakta , bir çözüm önermekte biraz zor ama bir misal verilecek olursa, hani bazı insanlar vardır iyilerdir ama yanında sıkılırsınız yada sizi irite edip iterler. Bazı bloglarda öyle her şey normal ama sizi iten bir şeyleri var .


Eğer sizinde bloglarda olmamasını istediğiniz yada olmasından rahatsız olduğunuz yapılar varsa yorum bölümünden bizlere katkı sağlayabilirsiniz.



Bir de sevdiğim blog özelliklerinden bahsedeyim...

* Arşiv sayfası olanlar :
Sevdiğim sitelerin arşivlerinde tozlanmış olsada değerli yayınları bulmayı kolaylaştırır.

* Sayfa sıralama kullananlar :
Önceki, sonraki diye bir şey aramak yerine sayfa numaralandırma faydalı oluyor.

* Özgün olanlar :
Zaten az önce okuduğum bir haberi bir daha baştan neden okuyayım ki değil mi. İçine kendi yorumunu araştırmanı ve sonucunu katan bloglar daha verimli oluyor.

* Kategorileri olanlar :
İçeriğini sınıflandırmış düzenli bloglar daha verimli oluyor

* Bilmediğim bir şeyi, anlaşılır ifade edenler :
Zaten biliyorsam onu aramıyorum demektir, Bilmiyorsam anlaşılır bir anlatıma ihtiyaç duyuyorumdur.

* İletişim yolları açık olanlar :
En azıdan bir iletişim olanağı olmalı.

* Kaynak belirtenler :
Özellikle bilimsel bir yayının kaynağı varsa benim için daha değerli oluyor.

* Güzel bir tasarım anlayışı olanlar :
Her türden olabilir , sadece rahatsız etmesin yeter.

* Tarih bilgisi içerenler :
Bazen öyle zamanlar olur ki hangi tarihte yazılmış önem arz eder.

* Kaliteli içerik sunanlar :
En önemlisi yazarın kalemi tabi. ‘’Content is the king!’’


Liste böyle uzar gider, sizinde eklemek istediğiniz varsa mesaj bölümünden katılabilirsiniz.


Daha iyi bloglar için, bloğuna değer kat...

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺