Trafikteki En Önemli Kural Nedir ?

Trafikte gerçek anlamda her şey önemlidir !


Ancak tüm kurallar içerisinde TAKİP MESAFESİ en önemlisidir. Maalesef hala ülkemizde öndeki aracı takip mesafesi yanlış yada eksik öğretilmekte ve literatürlerde ve yazılı kaynaklarda pratik olmayan eski bilgilere yer verilmektedir.

Bu nedenden dolayı trafikte en çok takip mesafesine dikkat etmemiz gerekir.

Genel bilinen takip mesafesi uygulaması şu şekildedir.

88-89 Kuralı

"Bu mesafe, aracın kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre olmalıdır. Örneğin birbirini takip eden araçların hızı 90 km/saat ise, takip mesafesi en az 45 metre olmalıdır.
Takip mesafesinin yeterli olup olmadığını, 88-89 sayma kuralı ile sürücüler kontrol edebilirler. Buna göre; öndeki araç, sürücüsü yol üzerindeki belli bir noktayı ( ağaç,levha,köprü kavşağı vb. ) gittiği anda takip eden sürücü normal söyleyişle 88-89 diye sayar. Rakamın son hecesini arkadaki sürücü söylediğinde, kendi aracı o belli bir noktaya gelmiş ise takip mesafesi normaldir, geçmiş ise takip mesafesi azdır. O noktaya gelmemişse takip mesafesi fazladır."


Tabiki bu uygulama uygun takip mesafesini sağlayacaktır lakin şimdi bir deneme yapalım; kaç sürücü gittiği hızı kilometre saatine bakmadan tam bilebilir, yoğun trafikte sürekli gözümüz gösterge panelinde mi olmalı, tabiki hayır. Gittiğimiz hızı yaklaşık biliyor olabiliriz peki sürekli dinamiği değişen bir yoğun trafikte öndeki araç ile aradaki mesafemizi elimize metre alıp ölçme imkanımız mı vardır, tabiki bu yoğun trafikte geçerliliği olmayan bir uygulamadır.
Varsayalım 88-89 diye saymaya çalışalım 4-5 şeritli sürekli değişen yoğun şehir içi trafikte bunu yapmak olanaksızdır.
Ayrıca takip mesafemiz sadece bizimle alakalı değildir. Aracımızın durumu, lastiklerimizin durumu, hava şartları, aracın yüklü olup olmaması, öndeki aracın yapısı, yolun görüş mesafesi, yokuş yada düz olması, sürücü yetkinliği gibi bir çok faktör takip mesafesini etkilemektedir.
Örneğin refleksleri hızlı öndeki araçla takip mesafesini gösteren donanımlı, abs sistemli, yokuş yukarı, iyi bir zeminde, iyi lastikle giden bir aracın, kara düzen yapıda yokuş aşağı inen dikkatsiz bir sürücünün kullandığı araç tabiki aynı mesafede duramayacaktır.


Doğru Araç Takibi Nasıl Ayarlanır ?

Düz bir yolda giderken doğru takip mesafesinin pratik ayarlanması basittir. Bunun için öndeki aracın yada araçların aniden olduğu yerde birden durduğunu varsayın, bu durduğu yere kadar sizin aracınız sorunsuz ve rahatça durabilecek kadar mesafede ise araç takip mesafenizde sorun yoktur.
Bunun dışında önde gözüken herhangi bir araç olmasa da yolun görebildiğiniz son noktası sizin takip mesafenizdir. Çünkü karşıdan gelen bir araç yada virajı döner dönmez karşınıza çıkabilecek bir olgunun aniden önünüzde belirmesi muhtemeldir.
Takip mesafesini etkileyen bir çok faktör vardır örneğin yolun zemin durumu, aracımızın boş yada dolu olması, hava şartları, kullandığımız fren ve lastik tipleri, şehir insanlarının trafik adabı... Bunun dışında öndeki aracın yapısıda örneğin bir kamyon , otobüs olmasıda takip mesafesini artırmamızı gerektirir.
Eğer aracımız yoğun trafikte dur kalk şeklinde ilerliyorsa takip mesafemiz hızın yarısı yani 0km/2 =anlamsız olacağından bu gibi durumlarda öndeki araçla yarım araba boyu başka bir ifadeyle öndeki araç hareket etmesede bir hamlede yan şeride geçebilecek mesafe konumlandırmalıdır.

Unutmayın !
Trafikte; her zaman tahmininizden daha fazla sayıda aptal vardır.
Trafikteki en önemli şey takip mesafesidir...



Kurallara uyalım, kendimizi koruyalım...


İlaveten ;)

Korna Çalmak İle Toplumun Zekasının Birlikteliği



Korna Basma Sığır !

Yapılan araştırmalar insanların istenmeyen seslerden en fazla trafik gürültüsünden rahatsızlık duyduğunu ortaya sermiştir. Araştırmanın detayları arasında bir toplumda ne kadar çok kornaya ihtiyaç duyuluyorsa o kadar çok ahlaki yozlaşma olduğunu göstermiş ve korna çalmak ile aptallık arasında doğrusal orantı olduğunu söylemektedir.







What is the most important rule in traffic?


Yorumlar

  1. Çok dikkat ettiğim bir konu ama maalesef bazen bazı kurallara sadece ben uyuyormuşum gibi geliyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevzu derin ama okuyuculara kısa bir not anlatayım,
      Trafik kazası her gün yapılan yada boş ver yapsanda olur yapmasanda denilebilecek bir husus değildir. Belki kurallara 10 yıl 20 yıl hiç uymadan sürebilirsiniz ama yapacağınız bir kaza hem sizin hem karşının hayatının gidişatını bir ömür değiştirebilir. Bu nedenden tek doğruyu söyleyen siz bile kalsanız, doğruyu bir kişi söylüyor diye değerinden bir şey kaybetmeyecektir.
      :)

      Sil
  2. Adsız2.1.23

    takip mesafesi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺