İşlemci Karşılaştırma Sitesi

İşlemci (CPU) Performans Karşılaştırma Tablosu


Pc dünyasının iki devi İntel ve AMD her yıl bir çok işlemci piyasaya sürer, bir çoğunda bir isim ve yanında birkaç harf ve rakamdan oluşan bir kod vardır. Meraklıları hariç ne anlama geldiği pek anlayanın olmadığı bu işlemcileri bir biriyle nasıl kıyaslarız nelere dikkat etmemiz gerekir, neler önemlidir beraber bir göz atalım.



Bir işlemci alacaksınız yada bir pc alıyorsunuz içindeki işlemci nasıl bilmek önemlidir. Merkezi işlem birimi (MİB veya CPU) bir bilgisayarın en önemli parçasıdır. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. İşlemci terimi genelde MİB için kullanılır. Mikroişlemci ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir MİB'dir. Genelde, günümüzde MİB'ler mikroişlemci şeklindedir.

İşlemci nelere göre değerlendirilir ?
Burada çok ayrıntı ve teknik konulara girmeyeceğim. En basit yoldan bir işlemci nasıl değerlendirilir onu anlatacağım.

İşlemci yada pc aldınız yada almak istiyorsunuz ilk bakmanız gereken şey işlemcinin üretim yılıdır, belki yeni çıkmış bir notebook alıyor olabilirsiniz ama içine 5 yıl eski işlemci ekleyebilirler. Doğal olarak her yeni yılda çıkan işlemci bir önceki nesilden daha iyi oluyor.

İkinci olarak işlemcinin çekirdek hızına ve enerji tüketimine bakmanız gerekir. Çekirdek hızı ne kadar yüksekse o kadar iyidir, enerji tüketimi ne kadar az ise okadar iyidir.

Üçüncü olarak çekirdek sayısına ve üretim teknolojisine bakmanız gerekir , ne kadar çok çekirdek o kadar iyidir. Üretim teknolojisi ne kadar yüksekse üretim nm (nanometre) o kadar düşüktür. Örneğin şuan 20 nm altında 12 ve üzeri çekirdekli işlemciler bulunmakta.

Buraya kadar basit bir ayrım yaptık şimdi daha derine inmenin vakti geldi.
Dördüncü olarak işlemci mimarisine bakmanız gerekir. Burada AMD ve intel CPU mantığı her değiştiğinde yeni şekillenmeye bir mimari ismi verir. Örneğin haswell , kaveri mimarisi gibi.

Beşinci olarak kaçıncı nesil olduğuna bakmanız gerekir. 1. nesil , 2. nesil diye gider.
Kaç bit olduğu eskiden önemliydi ama şimdi 64 bit çalıştırmayan işlemci üretmiyorlar zaten. ileride 128 bitler çıkınca bit işlemine de bakılır.

Şimdi daha da derinlere inelim.
Bize burada gereken bir performans tablosudur. Tablolar genelde numerik gider ve numara büyüdükçe işlemcinin gücü artar. Bunu karşılaştırmalı görmek için  bize yardımcı donanım editörlerinin testlerine bakıp kolayca anlarız.
CPU İşlemci Performas Karşılaştırma Listesi ,CPU Benchmarks

Online İşlemci Karşılaştır


https://www.cpubenchmark.net/

http://cpuboss.com/

https://www.cpu-monkey.com/tr/


Notebook lara özel işlemciler için
Comparison of Mobile Processors (CPU Benchmarks)
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html

Bundan sonra fiyat / performans değerlendirmesi yapıp kararımızı veririz.

Meraklısına en derin ayrıntılar :
İşlemcilerdeki slot tipi, çarpanlar, turbo özelliği,  her rakam , her harf kısaca her kodun bir anlamı vardır. Bunun anlamını araştırıp ne anlama geldiğini ve karşılığının bize ne kazandırıp kaybettireceğini bilmemiz gerekir.
Aynı koda sahip aynı ikiz işlemciler bile aralarında performans ve enerji tüketimi farkı olabilir, bu fırınlanma teknolojisinden kaynaklanır. Yani aynı iki tane " i7-4700HQ Processor (6M Cache, up to 3.40 GHz)" işlemcileri teste tabi tutsak farklı sonuçlar çıkarır.
Normalde bir seride tek bir seri CPU çıkar daha sonra lazer ile kesilerek kategorilere ayrılır. Yani bir üretimde sadece " i7-4700HQ Processor (6M Cache, up to 3.40 GHz)" üretilir . Bu işelmci lazerle kesilerek i7-4500, i5-2700 , i3 ... gibi cpu lar yapılarak satışa sunulur.
Her işlemcinin içinde bir yazılım ve arka kapı vardır. Buda siz haberiniz olmadan işlemciye müdahale yapılabileceği anlamını taşır.
İşlemci üretilirken kullanılan mazemeler kaliteyi değiştirebilir. Mesela kullanılan alüminyum alışımın kalitesi gibi paletler arası farka yol açar.
Çalışırken çıkan ısı ve verimliğin değişmesi gibi sonuçlar olabilir.
Son olarak IBM lazerle çalışan kuantum CPU ları yaptı . Kısaca şimdiki CPU lar bunların yanında taş devrinde sayılır. Ama nezaman kişisel kullanıma geçer bilinmez.


Velasıl kelam sonuç olarak kazık yemek istemiyorsan biraz araştırıp bir şeyler okursan pc alırken faydasını sen görürsün.


CPU Performance Comparison List

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺