Akım Korumalı Priz (Enerji Koruma Prizi) Nedir

Akım Korumalı Priz (Enerji Koruma Prizi) Ayrıntıları


Günümüzde elektriksiz bir yaşam "Taş devri" bir hayata aniden geçmemizi sağlıyor. Özellikle her şeyin torpille ve hak yeme üzerine kurulmuş sistemlerin ülkelerinde bilgiyi bilmek ve kendinizi korumak  daha da kadim bir hal almaktadır.



Modern cihazların yapısından dolayı, emniyetsiz şebekelerin elektriğinin bozucu etkilerine karşı korunması ve son kullanıcının zarar görmemesi açısından, dikkat edilmesi gereken hususların önemi gün geçtikçe artmaktadır.

Enerji koruma prizleri hassas elektronik cihazlarda; elektriksel darbe (Surge) koruyucu, gürültü (Noise) önleyici ve maksimum gerilim sınırlayıcı olarak kullanılan ürünlerdir. Bu koruma özelliklerine sahip olmayan kalitesiz prizler, elektronik cihazlarınızın arızalanmasına ve kullanım ömürlerinin kısalmasına sebep olur.

Özetle elektronik cihazlarımızı (Bilgisayar, cep telefonu, televizyon , monitör laptop, tablet ...) akım korumalı prizler ile kullanmalıyız. Normal şebeke hattından gelen elektrik yanlış bir durumda cihazlarımızı hemen bozulabileceği gibi , biz fark etmesekte elektrik üzerindeki istenmeyen değişimler , kullandığımız elektronik cihazların ömrünü önemli ölçüde azaltır. Çoğu insan zamanla oluşan bu hasarın nedenini anlayamamakta ve suçu elektronik cihazın kendisine atmaktadır.




Aslında bu aşağıda anlatacaklarım her binanın girişinde olmalıdır ama rüşvet olsun adam kayırma olsun gibi nedenlerden bina yapılırken bunlarda yoluna uydurulmaktadır.
Bazı dairelerin girişine en kalitesizinden Koruma Sigortaları yada Kaçak Akım Rölesi koyulmakta lakin alt yapı eksikliği gibi bir yerin planmasındaki üstün başarı gösterdiğimiz ortada olduğu için , gerçek hayat kullanımda sürekli attığından kullanıma uygun olmamaktadır.

Şimdi en azından cihazlarımızı ekonomik yoldan nasıl koruruz, ne nedir bir bakalım. Olurya bu yazıyı okuyan olursa bir kaç bilgi öğrensin.

Surge ve Noise Nedir ?


Surge (darbe gerilimi) nedir?
Elektriksel gerilim herhangi bir kaynağın elektrik hattı üzerinde yarattığı ani bir darbedir. Çok kısa sürelidir (Genellikle 1-10 mikro saniye). Ancak voltajı ve enerjisi çok yüksek değerlere çıkabilir.
Yüksek enerji, bu hattan beslenen cihazların içindeki elektrik ve elektronik parçalardaki yalıtkanın
tahrip olmasına ve cihazın arızalanmasına yol açabilir.
Özellikle mikro işlemcili hassas elektronik cihazlarda önemli arıza ve sorunlara yol açabilir.
Gözün algılayamayacağı kadar kısa sürede oluşan büyük bir elektriksel gerilim bu hattan beslenen bütün cihazları etkiler. Darbe kaynağına yakın olan kullanıcılar bu darbeden daha çok etkilenir.
Örneğin güneş patlamaları, çevreye yıldırım düşmesi, elektrik hatlarında yüksek enerjili darbe alması gibi durumlar, gerilimlerinin oluşmasına neden olur. 

Elektriksel gürültü nedir?
Şebekeye bağlı muhtelif cihazlar çalışma durumlarından kaynaklanan nedenlerle elektrik hattı üzerinde gürültü veya diğer bir deyişle parazit yaratırlar. Elektriksel gürültü darbe gerilimleri kadar kuvvetli olmamakla birlikte uzun süreli bazen de süreklidir ve hassas cihazların normal çalışmalarını engelleyebilir. elektrik hatlarında yüksek enerjili darbe gerilimlerinin oluşmasına neden olur. 

Surge ve elektriksel gürültüye karşı koruma neden gereklidir?
Elektronik cihazların kullanımı tüm dünyada hızla artmaktadır. Mikro işlemcili cihazlar dijital sinyallerle çalışır. Dijital sinyal çok hızlı değişen 1 ve 0 değerlerinden oluşmaktadır. Elektrik hattı veya data hattındaki bozucu etkiler dijital sinyali etkiler. Bu cihazlarda anormal durumlara ve hatta kalıcı arızalara neden olabilir. 
Günümüzün elektronik teknolojisi hızla gelişmekte, kullanılan devre elemanlarının hızı sürekli artmakta ve boyutları da gittikçe küçülmektedir. Böylece modern cihazlar bozucu etkilere karşı daha hassas hale gelmektedir. Bu nedenle hassas elektronik cihazlarla birlikte elektriksel darbe ve gürültü koruyucuların kullanılması kaçınılmaz hale gelmiştir. 

Elektriksel darbelere karşı nasıl korunulur?
Elektriksel darbe korumasında ana amaç hattan gelen darbeyi mümkün olduğunca yükten izole etmektir. Darbe gerilimi geldiğinde derhal çalışarak yüksek enerjiyi toprak hattına aktararak, hatta bağlı hassas cihazlara kadar gitmesini önleyecek bir koruyucu gereklidir.

MOV (Metal Oxide Varistor) Nedir ?




Bu koruyucu elemana MOV (Metal Oxide Varistor) denir.
MOV bütün dünyada ani gerilim darbelerini bastıran en güvenilir teknoloji olarak kabul edilmektedir.
Normal çalışmada MOV yüksek bir empedansa sahiptir ve sistemin çalışması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Eğer sistem voltajının belli bir değerinden fazla bir gerilim darbesi gelirse MOV çok hızlı bir şekilde empedansını düşürerek darbe geriliminin toprağa aktarılmasını sağlar. MOV'un tepki göstermesi nano saniyenin milyonda biri hızındadır ve surge geriliminden 1000 kat daha hızlıdır.

MOV (Metal Oxide Varistor) nasıl çalışır?
Elektrik hattından gelen elektriksel darbe MOV tarafından toprak hattına aktarılarak etkisiz hale getirilerek SurgePRO koruma prizine bağlı cihazların zarar görmesi engellenir.

MOV'un (Metal Oxide Varistor) koruma kapasitesi nedir?
MOV'un çalışma prensibine göre elektriksel darbe geldiğinde MOV hızla direncini düşürerek darbeyi kendi üzerinden toprağa aktarır. Bu durumda darbe gerilimi süresince MOV üzerinde enerji taşıyacak ve bu nedenle ısınacaktır. 

MOV'un koruma kapasitesi elektriksel bir birim olan Joule ile ölçülür.
(Formülü: 1 Joule = 1 Watt x saniye )
1 Joule 1 Watt gücün 1 saniye süreyle taşınmasıyla aktarılan enerji miktarıdır.

Yüksek Joule değerleri yüksek enerjili darbe gerilimlerine karşı koruma kapasitesi anlamındadır. MOV (Metal Oxide Varistor), küçük olmasınakarşın darbe gerilimlerine karşı çok hızlı ve etkin bir koruma sağlar.

Gaz Deşarj Tüpü Nedir?




Gaz Deşarj Tüpü (GDT). İki elektrot arasındaki gazın yüksek voltaj altında elektrik akımını iletmesi özelliğine dayanır. GDT, ürünlerde MOV elemanlarıyla birlikte enerji hattı korumasında ve anten hattı korumasında kullanılır.

Elektriksel gürültüye karşı nasıl korunulur?

Elektriksel gürültü çeşitli cihazların elektrik hattı üzerinden ve havaya yaydığı yüksek frekanslı bozucu sinyallerdir. Frekansın anlamı periyodik birsinyalin saniyede kaç kez tekrar ettiğidir. Frekansın birimi ise Hertz'dir ve Hz olarak gösterilir. Normal şebeke frekansı 50 Hz'dir. Buna karşılık parazit (RFI/EM1) yaratan sinyallerin frekansları çok yüksektir. Bu nedenle bu sinyalleri bastıran özel tip kondansatörler kullanılır.

Anten ve data hattı korumasi nedir?





Elektriksel darbeler elektrik hattında oluştuğu gibi anten ve data kablolarında da oluşabilir.
Böylece anten ve data hattından gelecek elektriksel darbelerden elektronikcihazlarınız bir kez daha korunmuş olur.

Otomatik sigorta

Bir güvenlik bariyeri daha. Aşırı yük ve kısa devreye karşı otomatik sigorta 1DA'lik otomatik sigorta aşırı yük ve kısa devre durumunda kendiliğinden atar ve devre dışı kalarak sistemleri korur. Üzerine basılarak tekrar kurulabilme özelliğine sahiptir.

Çocuk emniyet prizi

SurgePro ürünler çocuk emniyetli prizlerle donatılmıştır. Yuva içinde hareket eden, çift taraflı yayla desteklenmiş priz kapakları ancak iki uçlu fişin prize itilmesiyle açılabilir. Bir çocuğun herhangi bir cisimle oynayarak kazara fiş kapağını açması mümkün değildir.

Güvenli elektrik baraları

Sıradan prizlerin içini açıp baktığınızda en önemli parçalardan birinin,yani akım taşıyıcı baraların uluslararası standart taşımadığını görebilirsiniz.

Yüksek kaliteli fiş

Zorlu çalışma şartlarına uyabilecek şekilde kabloların iç sarımı yapılmıştır ve en uzun ömürlü fiş kullanılarak ürün kalitesi garanti altına alınmalıdır.

Ve kablo

Alev Almayan Plastik Gövde ve Işıklı Göstergeler  ürünler, ısıya ve darbelere dayanıklı kaliteli plastik muhafaza kullanılır.
Açma kapama anahtarı ve ışıklı göstergelerle ürününüzü güvenli bir şekilde kullanma imkanı bulursunuz.

Sonuç : En azından gidin teknoloji marketlerinden bir adet akım koruyuculu  üçlü priz alın , zaten normal prize göre fiyatları az daha pahalıdır. Laptop , bilgisayar, tv gibi hassas ve pahalı cihazlara takın bu şekilde kullanın.

What is the Current Protection Socket (Energy Protection Socket)?

♥... Bu içerik WebKenti.Net tarafından hazırlanmıştır.
      Yorum bölümünden fikirlerinizi veya eklemek istediklerinizi belirterek, bizlere ve diğer kullanıcılara yol gösterip yardımcı olabilirsiniz.
      Sosyal paylaşım butonlarını ( M B t f P G+1 vb.) kullanarak, faydalı bulduğunuz bilgileri beğenebilir ve paylaşabilirsiniz. ...♥

Yorumlar

  1. akım korumalı prizin kullanım şartı nedir mesela bizim evde topraklama yok bu prizler topraklı prizlerdemi çalışır mesela benm aldığım priz PHİLİPS SPN1052B/62 bu üstünde topraklı yazıyo acaba tam olarak nasıldır bu iş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısaca Standart akım korumalı prizlerin , bir durum olduğunda takılı olduğu cihazı koruması için topraklama gerekir. Lakin içinde sigorta bulunduran daha çok sanayi tipi prizler için topraklama fark etmez. Yani aldığınız ürünü biraz araştırarak kendinize uygunu almanız gerekir. Philips SPN1052B/62 standart priz.

      Sil
  2. normal bir uzatmanın ucuna akım korumalı priz takmak elektronik cihazları korur mu?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺