Siber Güvenlik Mecburiyeti

Siber Güvenlik Mecburiyeti


Bu yazdıklarımı sonuna kadar okuyacak kişi sayısının çok az olduğunu ve uygulayacak kişi sayısının çok daha az olduğunun farkındayım.  Lakin bunu yapan kişilerin bir ömür faydasını göreceğinin de bilincindeyim.



Ne demiştik dünyavi en değerli şey bilgidir. Dolayısıyla bilginin güvenliği her zaman çok önemliydi. Değişen zamanla bilgiye ulaşma hızımız artığı için yapılabileceklerin sınırları da genişledi. Dolayısıyla bilginin güvenliğini artırmak ve korumadaki hassasiyet de artırılması mecburiyeti kendiliğinden bir tepkisel sonuç olarak meydana geldi.

Şimdi anlatacaklarıma başlamadan bir kaç bilgi paylaşayım.

Siber ne demek?

1.) "Siber" kelimesi İngilizce "Cyber" kelimesinden uyarlanıp kullanılmaya başlayan bir kelime olup "Bilgisayar ağlarına ait olan", "İnternete ait olan", "Sanal Gerçeklik" manalarına gelmektedir.

2.) Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar ve/veya makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır.

İnternetin tam karşılığı olarak kullanılan siberuzay (cyberspace) terimiyse ilk olarak Kanadalı ünlü bilimkurgu yazarı William Gibson tarafından bir bilgisayar korsanının matrix adı verilen bir bilgisayar sistemine sızarken yaşadıklarını anlatan Neuromancer adlı romanda kullanılmıştır. Bu ünlü roman aynı zamanda sanal gerçeklik (virtual reality), yapay zeka (artificial intelligence) ve genetik mühendisliği (genetic engineering) gibi kavramların da ilk olarak işlendiği eserdir.

Matrix ne demek ?

Bir çok anlam yüklenmiş bir kelime olan matrix kök olarak anlamı ara demektir.

Cyber ne demek ?

Cyber kök olarak Türkçe sıfır kelimesinden geldiği söylevleri vardır. Hikayesi tam olarak bilinmesede sıfır kullanımının isimlendirmesini Türkler tarafından yapıldığı rivayet edilir. Bilgisayar 0 ve 1 üzerine kurulu bir düşünce mantığında işlemektedir. Ve başlangıcı 0 olarak kabul edilir.

Kuantum ne demek?

Kuantum sözlük anlamı olarak "Bir dalganın olası değerlerinin alt değer kümelerinden biri" anlamın taşır. İngilizce'de "Quantum", Latince'de "Quantus" olarak kullanılan kuantumun kelime anlamı 'miktar' dır.

Manipülasyon nedir?

Manipülasyon; İnsanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri halde etkileme veya yönlendirme işlemine denilmektedir.

Evet buraya kadar bir kaç kelimenin anlamını açıklamak istedim. ip uçlarını takip ederek yeni bilgiler öğrenebilirsiniz. Tabiki bundan sonra yazacaklarımında daha net anlaşılmasına faydası olacaktır.
Şuan siber çağının başlangıcındayız. Yani çevremizde gördüğümüz her şey 0 ve 1 lere dönüşmeye başlamaktadır.
Lakin hayatta her şey 0 ve 1 lerden oluşmamaktadır yani bir örnek vermek gerekirse insanın temel 0 ve temel 1 leri dışındaki her şey 0 ve 1 arasında sonsuz uzunluktaki bir değere sahiptir. Mesela bir insan için güneş parlaktır yargısı temel olarak doğru ve 1 olarak bellekte kesinleştirilmiştir ve değişmezler olarak kabul edilmiştir. Yada nesli tükenen canlıların var olduğu temel 1 olarak kesinleşmiştir. Bu gibi temel 1 veye 0 lar dışındakiler ise 0 ile 1 arasında yer almış hangisine daha yakınsa o kabul görmüştür. örneğin 0 yakın olanlar yanlış, 1 e yakın olanlar doğru olarak kabul ederek yaşamımız devam ettirmeye çalışmaktayız. Mesela bir kazak yada bir cep telefonu alacaksınız, hiç bir bilginiz olmadan baktığınızda pek hoşunuza gitmedi ve 0 ra yakın bir değerde olumsuz olarak düşündünüz ama sonradan size o kazağın yada cep telefonunun en iyisi ve en güzeli olduğu empoze edildi ve siz o telefonu aldınız ve sonradan da o telefonun en güzel telefon olduğu mutluluğunu yaşadınız işte sizi manüpüle ederek 0 ra yakın bir olgu temel 1ler arasına katan bu kudreti anlayamadınız demektir.

İşte devreye burada kuantum giriyor , kuantum siberden farklı olarak 1ve 0 aynı anda olabilen durumlar içerir. Henüz kuantum zamanına gelmedik ama geldiğimizde çok şey şimdiki olduğundan farklı olduğunu anlayacağız. Kuantumdan bir sonraki aşama ise 0 ve 1 lerin arasındaki sonsuz olasılıkları hesaplayabildiğimiz adı artık ne konursa , onu yaşayacağımız zaman sadece hayal gücü ile sınırlandırılabilecek.

Biz yine konumuza dönelim yani siber zamana. Günümüzde siber zamanda bilgiyi güvende tutmak işte bu yukarıda anlatmaya çalıştığım 0 ve 1 lerin bizi manipule ederek , aslında olmayan yada yanlış olan yada başkası öyle istediği için öyle olan olguları temel 0 veya temel 1 ler arasına koymamız için yapılanlardan kendimizi korumak için gereklidir.
Asıl amaç para değildir hiç bir zaman da para olmamıştır, para insanların kabul ettiği sanal bir olgudan başka bir şey değildir. Asıl amaç kudret (güç) yani başkalarına istediğini yaptırmaktır. Başkasına istediğini yaptırmak ise yanlış bildiği bir olgunun doğrulunu kabul ettirmek ise işte bu manüpule etmek ile olur.
Birini yada bir toplumu manipule etmek ise bilgiden geçer, karşındakinin bilgisini bilirsen onu manupüle eder ve istediğini yaptırır istediğine inandırırsın(istisnalar müstesna , seksene yirmi kuralı burada da geçerlidir).
Peki bu bilgiyi nasıl ele geçirebilirsin ?
"Sana bedava sunulan her şeyin bedeli sensin." Evet internette sana bedava sunulan her şeyin ücreti aslında sensin , facebook, whatsapp, mail, oyun, video vs. vs. Senden bilgiyi alıp sana zerre zerre istediklerini yaptırmaya yönelik bilgi kaynakları. Aptalların anlamadığı ise bunu sanki güneş batımı gibi birden beklemeleri, sanki bunu yapan insanlar kendinden daha aptal olduğunu zannedip gerçek aptalın kendi olduğunu anlaması 20 yılı bulan hatta bazen hiç bulamayan aptallar topluluğu işte asıl kaynak orasının olduğunun zeki insanların bilmedikleri yanılgısı ve zamanın uzunluğu gerçeği anlamanın ve harekete geçmedeki gecikme ve dolayısıyla kudreti başkasına vermedeki hata çemberinin büyüklüğü altındaki yok oluş esintileri ile sonuçlanır. Bunun en basit örneği ihtiyacı olmayan bir ürünü satın alıp sadece o ürüne sahip olma duygusunu yaşayıp , o ürünü hiç kullanmadan kaldırma ve hatırladıkça mutlu olma ama o ürünü hiç kullanmamak ve buna bir anlam verememek sorunsalının  çıkmazı olarak özetlenebilir. Bu bir yanlışmıdır yada doğru olarak kabul ettirilmişmidir.

Neler yapılmalı ?


Şimdi gelelim konumuzun başına ve neler yapılması gerektiğine. herkes bilgisayar mühendisi olacak bir durum yok ama temel bir olguyu yapmasının kendisine faydası olacağını anlaması yeterlidir. Siber dünya için sanal bir kimlik oluşturulmalı, ad soyad, mail ve temel bilgilerin hepsi bir yapı oluşturulmalı. Sonra bu ikinci kimliği sanal dünyada olup gerçek dünyada temas etmeyeceğiniz her yerde kullanılmalı. Mesela sanal kimliğinize  ikinci bir mail alıp ikinci bir facebook hesabı açıp devam etmelisiniz. Gerçek kimliğinizdeki hesaplarla sanal kimliğin hesaplarının temas etmemesine özen göstermelisiniz. İnternette bir foruma üye mi olacaksınız sanal kimlik hesabı ile üye olup sonradan gelen spamlara önlem alabilirsiniz. Oyunmu oynayacaksınız yada bir gruba katılacak, bir ünlünün hesabımı beğenecek ve paylaşakmısınız sanal kimliğiniz devrede. Gerçek kimliğinize ait olan mail ve facebook vb.den hiç bir siber etkiye karışmadan sadece gerçekte tanıdığınız kişiler ile iletişim dışında izole ederek kullanmalısınız. Örneğin cep telefonuna program , oyun uygulamamı indireceksiniz sanal kimliğiniz devrede, gerçek kimliğinizle olan hesaba hiçbir uygulama yada oyun vs. indirmeden kullanırsanız faydası size olacaktır. Mesela bir yere üye olmanız gerekti ve telefon nosu verdiniz aradan geçen zamanda sanal kimliğinizin ismi ile bir ürün kakalamak için arayan bir fırsatçıya inanmanız zorlaşacak ve sanal kimliğinizin ismi ile hitap edildiği an savunma mekanizmanız sizi otomatik koruyacaktır.
Aman benim facedeki resimlerimi ne yapsınlar , mesajlarımı görseler ne olur gibi bir aptal bakış açınız varsa ne yazık ki yazıyı buraya kadar boşa okumuşsunuz demektir. Size tavsiyem kalınlığı hiç bozmadan devam ediniz. Ancak bir şeyler anlamışsanız ve parçaları birleştirip, kaybetmek yerine kazanmak daha iyidir diyorsanız size ben teşekkür ederim.

Özetle iki kimlik oluşturup, karşınıza çıkan ve sizden bilginizi isteyen her şeye karşı gerçek mi sanal mı ayrımı yaparak o kimliğe ait hesaba yönlendirip devam ederseniz güvenliğinize önemli bir yol çizmiş olup faydasını siz görürsünüz.

Haydi selametle...


Cyber Safety Obligation

Yorumlar

  1. Adsız22.12.17

    ♥ ........ BU İÇERİK SEN PAYLAŞIM YAPMADAN, HER ZAMAN BİRAZ EKSİK KALACAK ........ ♥

    TEŞEKKÜRLER WEBKENTİ

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺