Matematik Ve Lisan Birlikteliği

Matematik - Lisan İlişkisi


Matematik; bir çok insanın önyargılı baktığı, okul zamanı derslerde korkulan ve uzak durmak için sözel bölümler tercih edilen bir konu olmuştur.

Eski Yunanca matesis kelimesi matematik kelimesinin köküdür ve ben bilirim anlamına gelmektedir. Daha sonradan sırasıyla bilim, bilgi ve öğrenme gibi anlamlara gelen μάθημα (máthema) sözcüğünden türemiştir. μαθηματικός (mathematikós) öğrenmekten hoşlanan anlamına gelir. Osmanlı Türkçesinde ise Riyaziye denilmiştir. Matematik sözcüğü Türkçeye Fransızca mathématique sözcüğünden gelmiştir.

Matematik de temelde tek işlem vardır o da toplama + işlemidir, diğer bütün işlemler bunun üzerinden yapılır. Mesela çıkarma toplamanın tersidir, çarpma katları, bölme katlarının tersi vs...

Bende taki lise 2 dönemine kadar en iyi dersim ve içimde haz duyduğum bir konuydu matematik. Maalesef " Nufer Öztürk " isminde yeni bir hoca derslerimize girene kadar... Bilmiyorum o zamanlar daha yeni öğretmen olmuştu. Belki doğuştan eğitimciliğe yatkın değildi ama bizim sınıfın matematiğini ne yazık ki boynu bükük eş değerlerimizin gerisinde bıraktı.. Birde " Mustafa Aydoğan " adında ortaokulda adını dahi unutmak istediğim bir matematik öğretmeni vardı. İçimizdeki matematik ağacını kurutamadı  ama bodur kalmasına sebep olduğu için hep üzücü anılarımda oldular...


Neyse konumuza dönelim , matematik ve kullanılan ana dil arasında bağdan bahsedelim. Kullandığınız lisan matematiksel bir lisansa örneğin Türkçe gibi sondan eklemeli bir lisansa aslında matematiksel mantıkda ilerler. Dolayısıyla kullanılan lisan yapısına göre matematikte yeni bir şey bulma arasında doğrusal bir orantı vardır.

Mesela sıfır kavramını kimin bulduğu tartışmalı olsada sıfır kelimesi ve bu kelimeden türetilen siber kelimesi kuvvetli ihtimal Türklerden gelmektedir.



Peki lisanımız matematikle bağlantısı varsa neden bizden dünyaca ünlü bir matematikçi çıkmıyor yada meşhur olmuş kavramları neden biz değilde başkaları açıklayıp adlarını veriyorlar. İşte cevap zaten sorunun içinde.

Aptallar için dip not: Şimdi eee bunları bulsak ne olacak diye düşünenlere uç bir örnek verelim. Mesela  Isaac Newton yer çekimini kafasına elma düşünce buldu muhabbetini herkes bilir. Öncelikle kafasına değil , kütle çekimini düşünürken önüne düştü. Ve  kütle çekim formülünü yazdı. Sonra bir başkası bu formülü kullanarak uzaya uydu gönderdi ve dünyadaki herkes telefon ile konuşmak, gps, internet vs. için ona para ödemek zorunda kaldı. Peki bu Isaac Newton bizden çıksaydıda o paralar bize gelseydi kötümü olurdu.

Yorumlar