Bir Toplumun Geleceği Nasıl Anlaşılır


Gelecek... ama nasıl ?


Bir toplumu ayakta tutan ve gelişmesini sağlayan, dolayısıyla toplumu oluşturan bireylerin geleceklerinin mutlu ve rahat etmesini sağlayan saç ayağının 3 temel unsuru Bilgi, Akıl ve Ahlak üçlemesinden , o toplumun yarınları kolayca anlaşılabilir.

Eğer ki bir toplum bu üçlemeye sahip çıkıp değerini bilirse ilerleme kendiliğinden gelir ve toplum bireyleri kimseye muhtaç olmadan yaşarlar.

Tam tersi Cehalet , Aptallık, Güvensizlik üçlemesinden en az biri bile bir topluma hakim olursa , o toplum sömürülmeye ve çürümeye başlar. Çürüyen bir toplumun bireyleri içinde iyiler kaybetmeye sürüklenirken, kötüler öz benliklerine ihanet ederek küçük kazançları büyük kayıpları tetikler.

Şimdi bu afilli girişten bir ülkenin yada bir toplumun ilerlediğini veya çürüdüğünü, yarınlarının karanlık mı aydınlık mı olduğunu nasıl anlayabiliriz. Aslında burada sorunsallı bir paradoks ortaya çıkmaktadır. Çünkü Cehalet , Aptallık, Güvensizlik içinde bulunan bir toplumun geneli bunu anlayabilecek ve düzeltebilecek yetkinliğe sahip olmadığı için mevcut durumun rezilliğini fark etmeyecek, dolayısıyla üçgenin içinden çıkmaya çalışmayacaktır.

Şimdi olayı biraz daha netleştirmek için örneklendirelim. Bu olguları anlamak için bilimsel araştırmalar (çoğu gizli tutulsa da) ve sonuçlarına ulaşarak bir fikir elde edebiliriz.



Bilgi / Cehalet için internete "ülkelerin cahillik sıralaması" veya "ülkelerin gelişmişlik sıralaması" şeklinde arama yaparak istediğiniz toplumun düzeyini bulabilirsiniz. Yada çevrenizde üniversite mezunlarının kendi mezun oldukları alanlarındaki çalışma yüzdesi size basitçe bilgiye verilen değeri kolayca anlatacaktır. İnternetten dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması diye bakarak gelecek yılları tahmin etmek kolaylaşacaktır.

Şimdi bir örnekle açıklayalım, örneğin mega şehirlerin trafik sorunu her geçen gün büyümekte. Çoğu yollar tek yön şeklinde düzenlenmekte. Mesela girişi olmayan yol işaretini bilmeyen bir insan boşmuş şuradan çıkayım diye tek yönlü yola girdiğinde trafiği bir iki dakika bile tıkasa o sırada bekleyen insanların daha fazla yakıt ve zaman kaybetmesine neden olacaktır. Bunu tüm ülkedeki cahillerle çarparsak tüm ülkede boşa harcanmış yakıt miktarı bile zararın ne kadar büyük olduğunu ortaya koyacaktır. Ancak bilgili bir kişi bu yola girmeyerek yaşadığı topluma faydası olacaktır.

Not: Cahil okumamışa denmez. Okuyamamışsa yani tahsili yoksa ona ümmi denir. Cahil; bilmeyen ve bilmediğini bilmeyene denir.



Akıl / Aptallık için yine internette "ülkelerin IQ sıralaması" veya "PISA" şeklinde arama yaptığınızda karşınıza gelen sonuçlar size bir fikir verecektir. Maalesef aptallığın bir çözümü henüz yok ama aptallara yetki vermeyen toplumlar olası tehlikelerden uzaklaşacaklardır.

Yine trafikten bir örnek verelim. Mesela önünde giden bir otobüsün sinyal vererek durağa yaklaşacağını anlayamayan bir aptal takip mesafesini değiştirmeyecek ve duran otobüsün arkasında takılarak trafiği sıkıştıracak ve bir de üstüne burada durakmı olur diye küfür etmeye başlayacak ve arkasında gelenlere ani fren yaptırıp fazladan yakıt, zaman ve aşımış araç bırakacak dolasıyla çevresine zarar verecektir. Ancak akıllı bir insan mesafesini koruyacak otobüs yanaşınca yanında geçerek trafiği rahatlatacak ve topluma faydası olacaktır.

Not: Aptal, gerizekalı demek değildir. Aptal; bir etki olduğunda normalde olması gereken tepkiyi anlayamayana denir. aptal bilmediği halde bildiğini zannedene denir. Ve toplumlar aptalların verebileceği zararları küçümserler.

Ahlak / Güvensizlik için ise içinde bulunduğunuz toplumun normal gelen yanlışları kabul etmesinden anlayabilirsiniz. Ahlâk (Morality) kelimesi batılı toplumlarda tam karşılığı yoktur ama yaklaşık aynı anlamı taşımaktadır.

Örneğin bir toplumda kırmızı ışıkta geçsene diye korna basan insana , sanki normal bir şeymiş gibi algılamak. Veya rüşvet vererek bir cezadan kurtulduğunu övünerek anlatmak ve karşıdakinin bunu zaten normal bir şeymiş gibi algılaması o toplumun çürüdüğünü ve düzelmeyeceğinin bir göstergesidir.

Bir toplumda yeğencilik normal karşılanıp bir işi torpile halletmeyi övünerek anlatmak bir seviye göstergesi haline gelmiş ise o toplum çürümüştür.

Adamın olmadan o ihaleye sokmazlar gibi düşünceler normalse o toplum çürümüş demektir.
Bir hizmet yapıldığında bu yerden kimler malı götürmedi ki diye bir itibar varsa o toplum çürümüş demektir.
Uzun bir sırada önüme kimse geçmedin diye sürekli hazırda bekleyen toplumların birbirlerine güveni kalmamış demektir.
Çocukları küfür edince sevinen anne babalar içeren ailelerin oluşturduğu toplum çürümüş demektir.
Televizyona bilim adamından daha fazla siyasetçi çıkıyorsa o toplum çürümüş demektir.
Cahilliği ile övünenler baş tacı ediliyorsa o toplum çürümüş demektir.
Bilgili olduğu için birileri aşağılanıyorsa o toplum çürümüş demektir.
Onaylı sertifikalar mesela ehliyeti olupta araba kullanmayı bilmemek normal karşılanıyorsa o toplum çürümüş demektir.
Yerli malı itibarını kaybetmiş, yabancı ürünler daha çok güven veriyorsa o toplum çürümüş demektir.

.........

Bilgi, Akıl ve Ahlak bir kişi yada bir aile yada bir şirket yada bir ülke için sahip olunan derlerse , mutlaka iyi günlere gidiyordur .
 Lakin Cehalet , Aptallık, Güvensizlik içindeki kişiler, aileler, şirketler yada ülkeler hiç bir zaman rahata kavuşamazlar.
Örneğin bir şirket çalışanları Bilgi, Akıl ve Ahlak ile doluysa zorlukları aşar ve büyümeye başlarken. Cehalet , Aptallık, Güvensizlik bir şirketin çalışanları arasındaysa o şirkette sıkıntılar bitmez.

Konu böyle uzar gider... Zaman ayırıp okuduğunuz için teişekkürler.



How to Tell a Community's Future




Yorumlar

  1. Adsız24.11.16

    Fikir yol gösterir ve her şeyi değiştirir.

    YanıtlaSil
  2. Adsız30.12.16

    Nam et ipsa scientia potestas est
    Bilgi güçtür.

    Sapientia est potentia
    Bilgelik güçtür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺