Volt Amper Watt Nedir ?

Elektrik, Volt, Amper, Watt, Ohm Nedir ?


Özelliklede cep telefonu ve dolayısıyla şarj aletleri yaygınlaştıkça insanlar üzerinde yazanların ne anlama geldiğini ve farklarını merak etmeye başladılar.

İnternette baktığımda basitçe bilmeyene yönelik bir açıklama bulamadım. Yani bilimsel daha derinlemesine açıklamaları internette bulabilirsiniz. Şimdi kısaca bu terimler nedir bilmenin ne faydası olur ona bakalım.

Öncelikle Atom Nedir ?

Atom veya zerre, bilinen evrendeki tüm maddenin kimyasal ve fiziksel niteliklerini taşıyan en küçük yapıtaşıdır.

Atomlar Nötron yüksüz parçacıklar, proton pozitif yani + yükler ve elektron negatif yani - yüklerden meydana gelir.

Elektrik Nedir ?

Maddeler atomlardan oluşur ve atomlardaki elektronların bir atomdan diğerine geçerken bir akım oluşturur buna elektrik akımı denir . Böylece elektrik dolayısıyla enerji meydana çıkmış olur.


Evet şimdi elektrik nasıl olduğunu anladık gözümüzle göremediğimiz ufak parçacıklar hareket ederken çıkartığı enerji elektrik oluyormuş.

Volt (V) Nedir ?

Voltaj veya gerilim ise belirli bir zamanda belirli bir mesafe giden elektron sayısıdır. Örneğin evimize gelen elektrik 220 V , şebeke elektiriği 380 V , USB elektriği 5V ABD elektriği 110 V olabilir. Mesela elektrik santrali evimize gelen kabloya 220 şer 220 şer tane elektron yükleyip gönderiyor gibi anlayabiliriz.

Amper (A) Nedir ?

Amper veya akım şiddeti ise belirli bir zamanda belirli bir yerden geçen elektron sayısıdır. Mesela evimize gelen bu elektrik kablosunu kessek ve 1 santim yada 1 milim uzunluktaki yerde bulunan elektronları sayarsak işte o bize amperi verir.

Watt (W) Nedir ?

Watt yani elektriğin gücünü anlamak için kullanılır. Mesela evimize gelen elektrikdeki elektronlar 220 tane ama kapıya çok zayıf vuruyorlar ve biz kapının çaldığını duyamıyoruz. Fakat yine 220 elektron kapıya gelmiş ama çok kuvvetli şekilde vuruyorlarsa uzakta bile olsak duyarız. İşte Watt birim saniyede ortaya çıkan enerjiye denir.

W=V.A

OHM (ohm) Nedir ?

Ohm, elektrikte direnç birimidir (simge Ω). Bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı iletkenin gösterdiği direncin birimidir. Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir gerilim uygulandığında, bu iletkenden 1 amperlik akım geçerse bu iletkenin direnci 1 ohmdur.


Şimdi gelelim bunlar bizim ne işimize yarayacak ?

Mesela bir telefon şarjı alacaksan eve gelen 220 V değiştiremezsin ama şarj aletini daha güçlü yani Yüksek Watt da ve Amperde alırsan aynı telefon daha kısa sürede şarj olacağından sana elektrik tasarrufu sağlayacak paran daha az gidecek. Yada misal el matkabı , traş makinesi kısaca elektrikle çalışan herşeyde dikkat edersen mesela başkasının el matkabı iki vidayı zor sıkarken seninki kolaylıkla her işi yapan bir cihaz olure. vs.

Şimdi derinlere inelim

Pil (Batarya) Nedir ?

Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır.


İşte sorunda burada başlıyor. Günümüzde piller alternatif akımı olduğu gibi depolayacak yapıda değiller. Yani eve gelen elektriği aynı şekilde 220 volt olarak depolayamıyorlar. Çözüm bence kuantum da gizli. Eğer kuantum olayını daha fazla çözersek gelen elektriği sabit bir alanda dolaştırarak çok az ısı kaybı olacak şekilde dolayısıyla çok az enerji kaybedecek şekilde depolayabilir ve kullanabiliriz. Bu bağlamda şimdiki kalem pillere , bir arabayı mesela 1 yıl yetecek kadar elektrik yükleyebiliriz.



Yorumlar