Byte (B) ve Bit (b) Farkları Nelerdir ?


Byte (B) ve Bit (b) Farkları Nelerdir ?


Teknoloji ilerledikçe çevremizi yeni ölçü birimleri almaya başladı. Peki bu terminoloji nedir, bilmek bize ne kazandırır kısaca bakalım. Aslında mesela gramı bilsen ne olur bilmesen ne olur gibi basit bir şekilde izah edilebilir. Bilirsen normal olursun bilmezsen cahilistanlılar gibi laf oyunlarına kanar kazık yersin. Aptalsan birde bundan mutlu olursun. Kısaca bilgisayar ölçü birimleri neler beraber bakalım.



Normal bilgisayarlar her bir veri anlamdırması için ikili sistem yani 1 yada 0 kullanır. Kısaca en küçük ölçüye bit denir.

Bit (b) : İkili rakam anlamına gelen 'binary digit' kelimelerinin kısaltmasıdır. Programlama ve haberleşmede, bir bit bilgi depolama ve haberleşme veya bağlantının en küçük ve temel ünitesidir. Bir cihaz ya da fiziksel bir sistem tarafından depolanabilecek bilginin maksimum değeri normal olarak sadece 2 farklı şekilde bulunabilir. Bu durumlar genellikle (özellikle numerik veride) ikili sayılar 0 ve 1 olarak yorumlanır. Ayrıca mantıksal değerler logical values , doğru ya da yanlış, flag ya da switch, on ya da off olarak yorumlanabilir.


Bayt (B) : Elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen bilgilerin türünden bağımsız bir bellek ölçüm birimi. Bir bayt, Latin alfabesini baz alan 8-bitlik bir kodlamada herhangi bir harfi temsil eder.

Kısaca 8 bit = 1 Bayt


8 Bit (b) = 1 Byte (B)
1 Kilobyte = 1024 Byte
1 Megabyte = 1024 Kilobyte
1 Gigabyte = 1024 Megabyte
1 Terabyte = 1024 Gigabyte

Kısaca b ≠ B

Mbps (megabit) : İnternetin standart hız birimidir. "Mega Bits Per Second" yani 1 saniyede kaç mega bit veri aktarıldığının kısaltılmasıdır.

Bir dosyanın yada belgenin ne kadar alan kapladığını belirlemek için günümüzde genelde Megabyte (MB) yada Gigabyte (GB) kullanılır.

İnternet servis sağlayıcılarından internet satın alırken veya bir modem/acces point gibi bir cihaz alırken genellikle  Mbps terimi ile kullanırlar. Ancak Megabit Megabayt demek değildir. Megabit bilgi işlem terimi olarak saniyede aktarılan veri hızıdır. Yani 1 saniyede aktarılan veri hızına 1 Megabit denir.

100 Megabit = 12,5 Megabyte


Örneğin 24 Mbps hıza sahip bir internet paketine sahipseniz, saniyede 24 Megabyte’lık bir indirme hızı şeklinde düşünmek yanlış olacaktır. Bunun anlamı saniyede 3 Megabyte veri indirdiğidir.

Mesela stabil bir bağlantınız olduğunu varsayarsak.

8 Mbps’lik internet hızı ile saniyede maksimum 1 Megabyte veri indirmesi yapmak mümkündür.
16 Mbps’lik internet hızı ile saniyede maksimum 2 Megabyte veri indirmesi yapmak mümkündür.
24 Mbps’lik internet hızı ile saniyede maksimum 3 Megabyte veri indirmesi yapmak mümkündür.
32 Mbps’lik internet hızı ile saniyede maksimum 4 Megabyte veri indirmesi yapmak mümkündür.
50 Mbps’lik internet hızı ile saniyede maksimum 6.25 Megabyte veri indirmesi yapmak mümkündür.
100 Mbps’lik internet hızı ile saniyede maksimum 12.5 Megabyte veri indirmesi yapmak mümkündür.



Şimdi bir örnek yapalım.

50 Mbps’lik sınırsız internet paketimiz olsun . 24 saat hiç ara vermeden veri indirirsek ne kadar alan kaplayan bir diske ihtiyacımız vardır ?

30 gün * 24 saat (86400 saniye) = 2592000
2592000 * 6.25 = 16200000 MB yani 15820 GB yani 15,5 TB veri indirebilirsiniz. Dolayısıyla en az 15,5 TB lık bir diske ihtiyacımız olacaktır.



Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺