Demokrasi, mevcudiyetteki tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimidir. Diye ağdalı şekilde tanımlanır.
Genellikle devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlar da demokrasi ile yönetilebilir. Diye de ekleme yapılır.
Demokrasi çıkış yeri olarak kabul edilen Eski Yunan'daki filozoflar Aristo ve Eflatun tarafından eleştirilmiştir. Artık siyasetbilimciler hangi sistemin daha iyi işlediğinden çok, hangi demokrasinin daha iyi işlediği tartışmalarına girmişler ve liberal, komünist, sosyalist, muhafazakâr, anarşist ve faşist vb. sistemlerinin erdemlerini ön plana çıkarmaya çalışılmaktadırlar. Buna bağlı olarak zamanla demokrasinin çok sayıda değişik tanımı ortaya çıkmaktadır.
İki boyutlu düşünüldüğünde demokrasi iyi bir şey gibi görünsede hiç bir toplum ütapik ve hiç bir insan nefissiz değildir. Yani Demokratik bir ortam hiçbir zaman insan zaaflarını ön planda engellemedikce o topluma fayda sağlamayacaktır.
Zamanımızda her toplumun içerinse fazlaca karaktersiz, eğitimsiz (eğitimden kasıt selamlaşmakta bir eğitimdir, ellerini yıkamakta), aptal (olasılık algılaması düşük), vatan hayini... vs. olmaktadır. Dolayısıyla Demokratik bir ortamda insanoğlunun büyük çoğunluğu kendi menfaattarını ön planda tutarak oy vereceği için gerçek doğruları savunanların ön plana çıkması ve kazanması oldukça zorlaşmaktadır.
Örneğin cahilistanda asgari ücrete zam yaparsak paramızın alım gücü azalır, Siz ne dersiniz diye, kararı halk versin derseniz halk 3 ay rahat edeceğim diye 5 yıl sıkıntı çekeceği bir karar verir.
İnsanın hayvanlardan farklı yürümesini sağlayan bir ayağı akıl , bir ayağı ahlaktır.
Ne Yapılmalı :
Aptal paradoksunu (aptal, aptal oldunu anlayabilse, aptal olmazdı) ve insani zaafları kabul edip, bir katsayı belirlenmeli. Bu katsayı aynı kişi kimlik no.su gibi kişiye özgü olmalı. Her insan bu "Vatandaşlık Katsayısını" isterse almalı, istemezse almamalı. VK almak istemeyenlerin katsayı çarpanı 1 olmalıdır.
VK 'yı ölçmek işlemini bağımsız bir ülkenin başında bulunduğu yapay zeka yapmalı. Çünkü cahilistan gibi halklar kesin riyakat, hak yeme, torpil gibi yollar arayacağından en baştan bunun önlemi alınmalı.
DK (Demokrasi Katsayısı) hesabı :
Aptalların kullandığı oyun çarpanı 1
Normallerin kullandığı oyun çarpanı 2
Zekilerin kullandığı oyun çarpanı 4
Çok zekilerin kullandığı oyun çarpanı 20
Dahilerin kullandığı oyun çarpanı 60
GK (Güvenilirlik Katsayısı) hesabı :
Güvenilmezlerin kullandığı oyun çarpanı 1
Az güvenilirlerin kullandığı oyun çarpanı 2
Normal güvenilirlerin kullandığı oyun çarpanı 4
Güvenilirlerin kullandığı oyun çarpanı 10
Çok güvenilirlerin kullandığı oyun çarpanı 20
VK (Vatandaşlık Katsayısı) Hesabı :
Çok güvenilirlerin kullandığı oyun çarpanı 20
VK (Vatandaşlık Katsayısı) Hesabı :
VK=DK*GK
Şimdi bir örnekleme yapalım :
Adamın birisi aptal ve normal güvenilir olsun attığı oy DK*GK yani 1*4 sonuçta 4 oy atmış gibi olacak.
Bir diğer kişi çok zeki ve çok güvenilir olsun attığı oy DK*GK yani 20*20 sonuçta 400 oy atmış gibi olacak.
Bu şekilde bir oylama yapılarak bir seçim yapılırsa işte o zaman bu cahilistan için gelecek daha iyi olacak ve demokrasi denilen kavramın zaafları minimize edilmiştir diyebileceğiz. Ama bu sisteme geçmek için bir oylama yapılsa toplumun çoğunun VK sı düşük olduğundan böyle bir sistemi çoğunluk kabul etmeyecektir. İşte size demokrasi paradoksu.
iyi, şimdi şu anda tüm diğer insanlar - olan en azından Aristoteles adı belirli bir şey / benim için, orada şüphesiz bir kınamak çoğunluğu * hangi birey için iyi - ama, sadece dün, nihayet tamamen farklı bir ışık demo anlamını koymak Sokrates, tam Plea duydum ... { ne yazık ki, karakter sayısı } Devam edeceğiz!??
YanıtlaSilGreetings, You write in the original language. It is not understood that way :)
Sil