Resmin Parçasını Anlamak



Küçük Resmin Büyük Parçası

Büyük resmin bir parçasını gördüğümüzde kaçımız köklerini anlayabiliyoruz ki ?

Geçmiş zaman yeni emekli olmuş bir abimiz ile yolda gidiyoruz...
Yolun anlamsız bir yerinde otomobile zarar verecek kadar yanlış yapılmış bir hız kasisi varmış ve üzerinden sarsıntı ile geçtik.
Emekli abimiz küfürler savurup bu böylemi yapılır diye zerzenişte bulununca bende aldım elime sazı ve açıklamaya başladım.

Dedim ki insan hiç kendisine küfür eder mi ?
Şimdi bu kasisi buraya kim yaptı, uzaydan gelip yapmadılar sanırım yada düşman ülkeler gelip yapmışta olamaz, bizim içimizden birileri yaptı. Peki o yapanların başındaki ustabaşıda bizim içimizden birileri, bunu buraya yapılmasını sağlayan müdüründen mühendisine hep bizden insanlar ... Peki bu insanları oraya kim getirdi , daha üst makamlar , peki o insanlarda bizim içimizden çıktı , o makamlara gelsin diye onları biz seçtik , dolayısıyla insan kendi görüşündeki insanları yada menfaati olanları seçtiğine göre biz nasılsak onlarda bizim dev aynamızdaki görünümüz gibiler. Eğer biz düzgün insanlarsak , düzgün insanları seçeriz onlarda işi torpilliye değil ehline verir . O kişide bu yola gelir bakar ve doğru yere doğru açıda kasis yapar . Dolayısıyla işler doğru yapılır ama insanlar doğruysa. Değilse sen yanlışsan yanlışı seçersin oda hak yer ve yandaşlarını göreve getirir oda koltuğundan kalmadan onay verir. Bu kasiste arabana zarar verir. Bu bağlamda bu kasisi sen yaptın ve sen zarar gördün.
Şimdi senin araban azda olsa zarar gördü peki tüm ülkedeki bu yanlışlardan oluşan zararları toplasak ve bu paraları bir kişiye versen zengin olurdu değil mi. İşte bu kadar ufak şeyler bile toplandığında büyük sonuçlar çıkarır bunu da ancak büyük resmi görebilecek kadar zeki ve ahlaklı insanlar anlayabilir.

Emekli oldun ama geçinmek için çalışmak zorundaysan, bu gençliğinden beri doğru insanları destekleseydin şimdi muasır medeniyetlerdeki insanlar gibi tatil yaparak emekliliğini geçirirdin. Yok yaşadığın hayattan ve senden sonraki nesille düzgün bir şeyler bıraktıysan, başın dik yürümeye devam et. Bu kasis en kısa zamanda düzeltileceğini bildiğinden kimseye de kızmana gerek yok. Kısaca ne ekersen onu biçersin. Yoksa bilmem nerenin insanları bu kadar refah içerisinde yaşıyorsa sanma ki on kollu yirmi kafalı değiller onlarda senin benim gibi ademoğulları.


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Yorumlar