Forumlar, Bloglar, Sosyal Ağlar ve Gelecek
Bu yazıyı yazmamdaki asıl sebep son zamanlarda büyük bir hız ile kapanan blog ve forumların üzücü vedaları oldu.
Biraz başlara 2000'li yılların başına gidelim. İnternet yeni yeni palazlanırken mIRC ortalığı kasıp kavuruyordu. Çok geçmeden ICQ ve benzerleri çıktı. Kısa süre sonra MSN messenger bu gidişata son verdi.
Tam bu zamanlarda forum dünyası ve nişleşmiş sosyal mecralar hızla çoğaldı , forumlarda mod olmak rütbe kazanmak gibi olgular kalabalık kitlelere ulaşabilmenin bir yolu oldu.
Forumlardaki üstadlar teknolojinin ilerlemesi ve site açmanın kolaylaşması ile kendi bloglarına geçtiler. Tabiki "Alim ile oturursan alırsın mertebe, cahil ile oturursan dönersin merkebe." sözünde ki gibi bu forum dünyasına ağır bir darbe vurdu. Gelen ziyaretçiler aradıklarını bulamamaları birden blog dünyasının yükselişini tetikledi.
Blog rüzgarı kısa sürdü çünkü aynı zamanda ortaya çıkan iki büyük etken Facebook ve Youtube kullanıcının internette geçirdiği zamanın büyük oranına sahip oldu.
Özellikle içerik üreten kişilerin beklediği ziyaretçiler artık başka yerlerde zaman geçiriyorlardı. Çok geçmeden yazılı alanların ziyaretçi trafiğinde büyük düşüşler ve hızlı bir şekilde vedasız gidişler oldu.
Bu tabiki üzücü ve tabiki eksikliği olacak olgular. Özellikle internet arşivinden tozlu rafla giden kaliteli forum ve bloglar, insanda eski bir dost ile yollarınızın ayrılması gibi bir hissiyat içerisinde bırakıyor.
Bundan sonra ne olacak . Tabiki chat odaları, forumlar ve bloglar yaşamaya devam edeceklerdir. Ama aynı bir zamanlar kitapların gazete ve dergilerin çıkmasından sonra yaşadığı düşüş, gazete ve dergilerin radyo çıktıktan sonra yaşadığı düşüş , radyonun televizyon çıktıktan sonra yaşadığı düşüş gibi o güzel günler artık mâzi olacak.
Bu demek değildir ki televizyon çıktıktan sonra hiç radyo dinleyen yada gazete okuyan kalmadı. Tabiki her alanın kendisine hitap ettiği bir tebâla olacaktır. Ama gidişata göre kararlar vermek ve ona göre davranmak dolayısıyla beklentileri bu düzlemde kurmak gerçekçi sonuçları önceden algılamamızı kolaylaştıracaktır.
Sosyoekonomik iki önemli konuya da değinmek isterim. Bundan sonra para kazanmak için yazılı içerik üretmek çok zor. Dolayısıyla bu yazılı içerik yapısını değiştirecek ve geride kalanların elitleşmesine neden olacağı düşüncesindeyim. Ayrıca yazılı içerik takipçilerininde kalitesi aynı kitap okuyan kişilerin ortalamanın üstünde oldukları gibi ortalamanın üstünde bir grup şeklinde devam edecektir.
Görsel içerik konusuda yani şimdilik sadece bu alanda tek başına YouTube olsada . Ne kadar aptal içerik okadar çok reyting şeklinde uzunca bir süre gidecek gibi görünüyor. Bunun sebebi aslında basit, zeki içeriği sadece zekiler takip ederken aptal içeriği herkes takip edebilir ve toplumlarda aptal oranı her zaman tahmin edilenden fazladır. Ancak sonuçta kaliteli işler yapanlar ilerlemeye devam edecekler ve yeni bir dalga gelene kadar süreç ilerleyecektir.
DOĞRU konulara değinmişsiniz.uzun uzun söylenecek çok şey var ama düzelecek gibi görünmediğinden boşa zaman harcamak anlamsız olacak.
YanıtlaSil