Çin Sitelerinden Nasıl Alışveriş Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Yabancı İnternet Sitelerinden Nasıl Alışveriş Yapılır ?


İnternet üzeriden alışveriş yaparken özelliklede Çin sitelerinden bir şeyleri nasıl satın alacağımıza ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini gösteren bu rehberimiz dikkatli incelendiğinde oldukca faydalı ve son kullanıcının yararına bilgiler içermektedir.



Genel olarak işlediğimiz konular internet üzerinden (amazon.com , ebay.com, tr.aliexpress.com,  banggood.com, Focalprice.com, Lightinthebox.com, Miniinthebox.com ve DX.com, gearbest.com  ...) alışverişte bizlere nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgiler vermektedir.


Çin İnternet Sitelerinden Alışveriş Yapmak Güvenli mi ?

Burada sadece Uluslararası Çin alışveriş sitelerini değerlendirecek olursak , yerel alışveriş siteleri n11.com, hepsiburada.com, gittigidiyor.com vb. gibi sitelerden daha güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aslında burada söylemek istediğimiz sitenin kendisinden ziyade, sitede satış yapan satıcıların daha güvenilir ve bir sorun olduğunda sorumluluğu üslenmedeki iyi niyetlerini vurgulamak istediğimizin altını çizmek isteriz. Yoksa her alışveriş sitesi zaten size belirli koşullar altında ücret iadesini sağlamaktadır. Lakin yerel sitelerdeki kargo ücretini size kitleme çabaları, kelime oyunları, yanlış ürün gönderme, üretim tarihi eski ürünleri kakalama, yetersiz içerik yada görsel hileler uluslararası sitelerde daha az rastlanmaktadır. Özellikle suçu kargoya yada kullanıcıya atıp ben gönderdiğimde sağlamdı gibi sizi enayi yerine koymaya çalışanların sayısı uluslararası sitelerde daha azdır.
Tabiki her yerde özellikle doğu ülkelerinde şark kurnazı geçinenler vardır. Zaten bizlerinde bu rehberi hazırlamamızın amacı bu şark kurnazlarından nasıl uzak durulacağını izah etmek içindir. Yoksa güneş her yerde aynı doğar ama bir yeri güzel yapan oranın insanıdır.

Bu rehberde https://tr.aliexpress.com üzerinden anlatılsada tüm alışveriş siteleri için aynı şeyler geçerlidir.


Banka İşlemleri Nasıl Yapılır ?


Uluslararası alışverişe izin veren (Visa, Mastercard) özellikli bir kredi kartımız olmalı. Burada Türkiye'nin bankacılık sistemi (çağrı merkezlerinde bekletilmeler hariç) güvenlik konusunda oldukça başarılı olduğunu belirtmek isteriz. Bu kart üzerinden tavsiyemiz internet üzerindeki işlemleriniz için bir sanal kredi kartı oluşturmanız yönündedir. Nasıl sanalkart oluşturacağınızı ilgili bankanızın müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz. Sanal kartınızın olması mecbur değildir ancak güvenlik artırıcı bir tedbirdir.

Banka konusunda en çok dikkat edilmesi gereken konu yerel TL hesabınızdan bir alışveriş yaparken bankanın %1 ile %14 arasında değişen bir komisyon almasıdır. (bankanızın çağrı merkezinden bu oranları öğrenebilirsiniz.). ikinci konusu ise TL hesabınızın USD $ çevriminde uygulanan kur farkıdır. Yani Google'ye dolar kaç lira diye sorup hesap yaparsanız sonuç farklı çıkacaktır. Bu ayrıntıları özelliklede büyük miktarlarda bir alışveriş yapacaksanız mutlaka bankanızdan öğrenmenizi tavsiye ederiz. Hatta bankanızdan döviz hesabı açarak bu hesap üzerinden de alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca bankaların internet üzerinden yapılan harcamalarda bonus / puan gibi avantajları nasıl sunduklarını ilgili bankadan öğreniniz. Ayrıntıları ve sizin için en kârlı olanı araştırıp bu şekilde işlemlerinizi yapmanızı tavsiye ederiz.


Yurtdışından Alışveriş Limitleri Ne kadardır ?

Yurtdışından alışverişlerde ülkelerin yasakladığı (Cep telefonu, kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkollü içecekler vs.) ürünler dışında her ürünü istediğiniz kadar alabilirsiniz. Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta yada hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen gümrük kıymeti, gönderim başına toplam 22 Euro’yu geçmeyen ve 30 kg aşmayan eşya önemli değeri olmayan eşya olarak kabul edilmekte ve muafiyet tanınmaktadır.
Kısaca 22 Euro (eskiden 100 euroydu, sonra 75 , 50 , 30 derken 22 ye kadar geriledi. 22 Euro nedir bee... neyse burada zalimliğin derecesinden bahsetmeyelim )   ve 30 kg altındaki alışverşlerinizde herhangi bir ek ücret yada vergi ödemezsiniz.

Bu oranları geçen ürünlerdeki vergi ise AB ülkelerinden gelen mallar için % 18, diğer ülkelerden gelen mallar için ise % 20 oranında uygulanıyor. Bu vergi, teslimatta PTT (Yada ilgili kargo firması) tarafından alınıyor.


GÜNCELLEME: ALIŞVERİŞ LİMİTİ KALMADI, İMKANINIZ VARSA KAÇIN KURTULUN!

Çin Alışveriş Sitelerine Üye Olurken Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar Nelerdir ?


Öncelikle sıradan üyelik işleminizi tamamlıyoruz. Ve ayrıntılara dikkat ediyoruz !

Burada dikkat edilmesi gereken nokta Ad, Soyad, Adres gibi bilgilerimizde Türkçe karakter (çğıöşü / ÇĞİÖŞÜ) kullanmayınız. Nadirde olsa gönderilerde bilinmeyen karakter sorunu çıkabiliyor. Tüm bilgilerinizi küçük karakter kullanarak doldurunuz. Telefon numaranızı +90 ile başlayacak şekilde belirtiyoruz. Adres bilgilerimizde mutlaka Posta Kodu'nu doğru bir şekilde belirtiyoruz.


Çin Alışveriş Sitelerinden Nasıl Alışveriş Yaparım, Nelere Dikkat Etmeliyim ?

İnternet üzerinden her alışveriş sitesinde olduğu gibi sıradan işlemler yapılır ama burada nelere dikkat edeceğimizi alt başlıklar halinde inceleyelim. Burada sizlere örnek verilen durumların sürekli olmadığını, geneli kapsamadığını ve sadece istisna da olsa ayrıntılara dikkat etmenizin faydası olacağını vurgulayalım.

1-) En ucuz ürünü bulmak :
Aradığınız ürün belli yani burada eşdeğer ürünleri kast etmiyoruz ama satıcı farklı ise en ucuz satıcıyı bulmak için genelde ilgili kategori altında fiyata göre sıralatırız.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta aynı ürün farklı kategori altınada eklenmiş ve aslında alakasız sanılan bir alanda ve alakasız bir başlıkta daha ucuz bir şekilde karşımıza çıkabilir.

* Ürünün en ucuzunu ararken "aynı ürün niye bu kadar çok fiyat farkı var" diye düşünmeyin. İlanın ayrıntılarını ve kullanıcı yorumlarını (geri bildirim) inceleyin! Kalite farkı  ürün fiyatına etki eder. İlanda kullanılan görseller aynı olsa bile kullanılan yapım malzemesi değişiklik gösterebilir veya ürünün ölçüleri (ebatları) farklılık gösterebilir.



2-) Ücretsiz kargo tuzağı :
Burada fiyata göre sıralattığınızda ücretsiz sevkiyat kutucuğunu işaretlemeyin ! Bazen ücretli kargo satışı yapılan bir ürünü, kargo dahil fiyattan bile daha ucuza alabilirsiniz.


3-) Ücretli gönderimde sevkiyat şekli tuzağı :
Ürünü almak için sevkiyat bedeli olduğu durumlarda sistem, ilanı veren kişinin tercihi veya sizin daha önce belirlemiş olduğunuz sevkiyat tercihi arasında otomatik seçim yaparak sevkiyat ücretini belirtir. Ancak bazı durumlarda diğer ülkelerin sevkiyat yolunu kullanmak size daha ucuz gelebilir. Bizim kişisel tecrübelerimiz Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukranya, İngiltere, Almanya, Azarbeycan, ABD... üzerinden sevkiyatlarda ücretsiz sevkiyat fırsatları bile olduğu yönündedir.



4-) Adet ürün alma tuzağı :
Genelde bir üründen daha fazla adet de alışveriş yapılınca fiyatın düşmesini en azından değişmemesini beklersiniz. Ayrıca tek kargo ücreti ile bir kaç adet almak daha avantajlı görünebilir. Ancak bazı durumlarda birden fazla siparişlerde kargo ücreti eklendiği yada fiyatın değişip artığı olabilmektedir.


5-) Ödeme ekranı tuzağı
Ürünü seçtiniz şimdi al yada sepete ekle butonuna bastınız ve ödeme ekranına yönlendirildiniz. Seçtiğiniz ürünün fiyatının değiştiğini yada ücretsiz sevkiyat diye onayladığınız ürünün kargo eklenmiş son fiyatının farklı olduğunu görebilirsiniz.


6-) En ucuz ürün sıralama tuzağı :
İlgili kategoriyi seçtiniz ve ucuzdan pahalıya fiyatları sıralattınız ama bu sıralama ekranı ile ilgili ilan fiyatı farklı olabilir yada iki farklı fiyat girilmiş veya iki farklı ürün aynı ilanda verilmiş olabilir.


7-) Bonus veren siteler tuzağı :
Bir site üzerindan alışveriş yapmadan bonus veren bazı siteler üzerinden giriş yaptığınızda fiyatların değişebileceğini unutmayın. Çoğu zaman kazanacağınızdan daha fazla para harcatan bu sistemlere dikkat edin. Böyle bir uygulama kullanıyorsanız alacağınız ürünü mutlaka başka bir tarayıcı üzerinden test edin.


8-) Yanıltıcı görsel kullanımı : 
En çok rastlanılan ve güvensizlik oluşturan durumdur. Ürün fotoğrafları çekilirken ışık oyunları yapılabilir, resim editörleri ile düzenlenip al benisi artırılabilir . Ürün açıklamasına farklı kelime oyunları ile görselden farklı ürün gelebileceği, ebatlarının farklı olabileceği, görselde görünen ürünün sadece bir kısmının (örneğin bir saat alacaksınız, görselde kutu içinde saat var ama satıcı sadece saatin kutusunu satıyor olabilir.) dahil olacağı yada farklı renkte olabileceği gibi durumlar anlaşılmayacak şekilde eklenir vs.



Bu durumlarda mutlaka diğer alıcıların geribildirimlerine bakınız! Ve sizde ürünü teslim alınca geri bildirim bırakınız!!! 
İlanda belirtilmişse satıcının; kaç yıldır üye olduğuna ve aldığı yıldız puanlarına varsa kendi internet sitesine bakın.




10-) Ürün görselleri ile ürün açıklaması farkları
Yine çok sık başvurulan yöntemlerden birisi görsellerde bulunan ürünün bir kısmının satılıyor olmasıdır. Örneğin güneş enerjili bir lamba ilanında lambanın, bataryanın, güneş enerji panelinin ve kablonun ayrı ayrı değerlendirilip sadece lambanın satışta olması gibi. kısaca paket içeriği, kutu içeriği gibi ayrıntılara dikkat etmeniz gerekmektedir.


Özellikle ilanın verildiği lisandan kendi dilinize çeviri yaptığınızda anlam farklılaşması sorunları çıkabilmektedir.


11-) İndirim günleri tuzağı :
Cadılar Bayramı (31 ekim), Yalnızlar Günü (11 Kasım) , Kara Cuma (Black Friday) (Noelden önceki son cuma, Kasım ayının son cuma günü) , Noel (25 Aralık), Yılbaşı (31 Aralık), Sevgililer Günü (14 Şubat) , İşci Bayramı (1 Mayıs)

Bu gibi günlerin özel indirimlerinin olduğu zamanlarda 17 gün öncesinden alışveriş yapmamaya özen gösterin çünkü indirim yapmadan önce bindirim yapılması ve fiyatların artığını fark edebilirsiniz.
Ancak bu günlerde gerçektende işinize yarayacak mantıklı indirimler de olmaktadır.


İndirim günlerinde verilen siparişlerin, normal zamanlara göre sevkiyat zamanlarının daha uzun sürebileceğinide dikkate almanızda fayda vardır.

*-) Ve daha bilmediğimiz onlarca yöntem :
Burada bildiğimiz tuzakları sıraladık ama her geçen gün değişik yöntemler geliştirebilirler. Önemli olan siz dikkatli olun. Ve bir durum olduğunda geri iade prosedirünü uygulayın.


Çin Alışveriş Sitelerinden Siparişimiz Kaç Günde Gelir ?

İnternette en çok bilgi kirliliği bu konuda olduğunu fark ettik ve konuyu kaynağından sorduk. Çin tüm dünyaya internet satışları üzerinden sevkiyat yapan bir ülke. 2017 yılında Çin hükümeti taşıma maliyetleri konusunda ülkesindeki satıcılara, bize Dolar lazım siz satın biz satılan ürünün fiyatı üzerinden sevkiyat ücreti alacağız diye açıklama yaptı. Zaten kargo ücretleri düşünce Çin'in küçük esnafının yurtdışı satışları patladı. Kısaca satıcı 1$ ürün satıyorsa ona göre kargo parası 100$ ürün satıyorsa ona göre kargo parası ödüyor. Yalnız burada ağırlık ve boyut baremlerininde olduğunu belirtelim.
Çin üç şekilde sevkiyat gerçekleştiriyor gemi, uçak ve tren. Türkiye'ye üç yoldan da ürünün ulaşması mümkün ama sevkiyatların %80'i deniz yoluyla ulaşırken %8'i havayolu ile %2'si tren ve diğer yollardan ulaşmakta.
Sevkiyat yöntemi ne olursa olsun Türkiye için ortalama nakliye süresi 2017 ve sonrası için 15-20 gün arasındadır.

Bir tecrübemizide not olarak düşelim.
"Bir ilanda 0.09$ olan el yapımı ufak bir maskot vardı ve ücretsiz kargo şeklinde olması ilginç geldi ve bakalım gelecek mi diye sipariş verdik. Satıcı dağ köyünde yaşadığını çocuklarını okutmak için bu ürünleri sattığını, merkeze ayda bir indiğini bu nedenden siparişin geç gelebileceğini haber vermek istediğine dair mesaj attı. Bizde sorun olmadığını söyledik. Sipariş yaklaşık 2 ay sonra geldi. Bizde geri bildirime ürünü çok beğendiğimizi satıcının güvenilir olduğunu ve siparişin gelmesi için acele edilmemesi gerektiğini belirttik. Satıcılarda müşteriler hakkında geri bildirim bırakıp güvenilirlik notu veriyorlar. Adam bize olumlu mesaj bıraktığını ve müşteri bildirimi bıraktığını bunun işimize yarayacak bir kriter olduğunu söyledi. Adam bize ne not yazdıysa Çin'den ne istesek göndermem diyen olmuyor :) "
Kısaca bazı durumlarda siparişiniz farklı sebeplerden uzun zaman sonrada elinize geçebilir.

Çin'de satıcılar temelde ikiye ayırırsak büyük üreticiler ve küçük esnaf aynı yolu izliyorlar. Çin posta servisine paketini veriyor. Verdikleri postalar onaylı (genelde taşıması hassas yada kırılabilecek ürünler) ve onaysız olarak büyük çuvallara dolduruluyor. Bu çuvallar sevkiyatın yurtdışına yapılacağı bölgelere gönderiliyor. Dağıtım merkezlerinde toplanan bu çuvallar ülke ülke ayrılmış daha büyük çuvallara dolduruluyor. Sonra bu büyük çuvallar hava yada deniz taşımacılığına göre konteynerlere aktarılıyor ve ilgili ülkeye doğru yola çıkıyor. Sonra bağlı bulunduğunuz ülkenin gümrüğüne geliyor, bağlı bulunduğunuz ülkenin gümrük işlemlerine göre iç dağıtıma çıkıyor. Ve sonunda size ulaşıyor.

İşte bu yolların bazı yerlerinde bir kaç gün gecikme olabiliyor mesela sizin ülkenize gelecek konteyner dolmadan yola çıkmıyor gibi.

Sipariş verirken size kargonun kaç günde elinizde olacağı ve sevkiyat yöntemi zaten belirtiliyor, bu seçenekleri değiştirerek mesela deniz yolu yerine havayolu taşımacılığını seçerek ürünün elinize daha hızlı ulaşmasını sağlayabilirsiniz.


Tabi şunuda belirtelim eğer ücretini öderseniz her ürün 5 gün içerisinde elinize ulaşması da mümkün.


Çin Alışveriş Sitelerinden Siparişimizi İade Edebilir miyiz ?

Evet her sanal satış sitesinde olduğu gibi iade koşulları mevcuttur. Ama özellikle düşük fiyatlı ürünlerde satıcı ile iletişime geçerek durumu anlatıp bir resim gönderirseniz genelde satıcı ürünü iade almak yerine tekrar göndermeyi tercih ediyor. Diğer durumlarda ilgili satış sitesinin prosedürünü izliyorsunuz. Size tavsiyemiz ürünün geldiği kutuyu veya poşeti, ürünün sıkıntısız olduğunu anlayana kadar atmayın ve anlaşmazlık durumlarında bu bilgilerin yer aldığı kısmıda fotoğraflayarak gönderin.




Sizler için bilgi ve tecrübemizi paylaştığımız bu yayının, umarız size yol gösterici bir rehber olmuştur.

WebKenti.Net


How to Make Shopping from the Chinese Sites, What to Look for?

Yatırım Tavsiyesi değildir!

Yorumlar