Bloglar (Siteler) Kolayca Nasıl Takip Edilir ?



Bloglar (Siteler) Kolayca Nasıl Takip Edilir ? RSS

Dijital yaşam artık hayatımızın bir parçası ve sanal dünya her geçen gün hızına yetişilmez bir büyüme ile ilerliyor. İnsanlar bu dünya içinde sosyal ağlar (Facebook, twitter, instagram vs. ) ile daha çok zaman geçirse de buradaki paylaşımların kalitesizliği, yetersiz içeriğinin olması, güvenirliğinin olmaması ve popcorn gibi çabuk eskimesi nedeni ile kaynağa yönelme ihtiyacı oluyor.

Özellikle bizim gibi blog okumayı seven ve çok fazla sayıda site takip eden biriyseniz , bunun pratik ve topluca tek bir yerden yapmanın bir yolunu arıyorsanız bu yazımız size göre.

Bir siteyi takip etmenin en kolay yolu kullandığımız tarayıcının Yer İşaretlerine (bookmark, sık kullanılanlar) alanına kaydetmektir. Ancak bir zaman sonra bu klasör o kadar çok kalabalıklaşır ki içinden çıkılmaz bir karmaşaya dönüşür.

Paylaşımlarını çok sevdiğimiz ama ne zaman paylaşım yapacağı belli olmayan hatta ayda bir paylaşım yapan bloglar mevcut. Bu blogları acaba yeni bir şey paylaştımı diye sürekli kontrol etmek zaman kaybı olmakta. Peki bunun pratik ve blogları topluca bir yerden yeni yayın kontrolünü yapabileceğimiz kolay bir yolu nasıl olmalı.

Bu gibi durumlar için bir çok yöntem olsada biz size kullandığımız yöntemi aktarayım. Öncelikle RSS nedir ona bakalım.


RSS (Real Simple Syndication) : Site Özeti Haberi olarak çevirebileceğimiz bir özelliktir. Bu özellik sayesinde takip etmek istediğimiz site yada bloglar yeni bir yayın yaptığında bize özetini gösterir ve yeni yayın yaptım haberin olsun derler.

Peki bu RSS nasıl kullanılır ?

Bir çok yöntem olsada en kolayı RSS okuyucusu kullanmaktır. Benim size tavsiyem Türkçe dil desteği olan ve bir çok gelişmiş özelliği bulunan, ister masaüstü bilgisayarınızda isterseniz akıllı cep telefonunuzdan kullanabileceğiniz ücretsiz inoreader servisidir.

https://www.inoreader.com/?lang=tr_TR

Android için : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.innologica.inoreader&hl=tr

Apple için : https://itunes.apple.com/us/app/inoreader-news-app-rss/id892355414?mt=8


Inoreader Nasıl Kullanılır ?

http://www.inoreader.com sitesine girdiğiniz zaman standart  site üyeliği oluşturuyorsunuz.




Ardından sol üst köşede bulunan arama alanına takip etmek istediğiniz sitenin adresini örneğin https://www.webkenti.net/ yapıştırıp Enter tuşuna basmanız yeterli.



Kısa bir süre Loading yapmasını bekledikten sonra servis otomatikman takip etmek istediğiniz blog yada sitenin RSS adresini gösteren bir onay kutusu çıkaracak.


+ Gösterilen yeri tıklayarak onayladığınız zaman artık RSS olarak eklemiş oluyorsunuz.

Bundan sonra sitenin diğer özelliklerinide kullanabilir eklediğiniz diğer blog ve sitelerin son yayınlarının özetlerine http://www.inoreader.com sitesine giriş yaparak topluca göz atabilir ve bir tık ile istediğiniz sitenin ilgili yayına giderek takip edebilirsiniz. Site ve blogları kategorilere ayırabilir yada farklı özellikler ekleyebilirsiniz.

Ayrıca Twitter mesajlarını RSS ile takip etmek istiyorsanız

http://search.twitter.com/search.atom?q=[twitter-kullanıcı-ismi]

şeklinde ekleme yaparak atılan twetleri takip edebilirsiniz.



Kısaca mail gelmiş mi diye bakmak ile aynı mantık da kullanabileceğiniz faydalı bir servis.

Alternatif :

https://feedly.com

https://feedity.com

https://feedreader.com

https://follow.it/


Bu kadar yazıyı sizler için yazdıktan sonra bir takibinizi alırız :)


Yorumlar

  1. Blog yazarlarının sosyal paylaşım ve buluşma platformuna katılarak da birçok blogu takip edebilirsiniz. Üstelik blog yazarlarıyla direkt irtibat da kurabilirsiniz. http://blogworld.com.tr.ht//welcome

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Blog yazarlarını destekleyen her türlü yayını bizlerde destekliyoruz. Ziyaretcilerimizin sitenize bir şans vermelerini tavsiye ederiz.

      Sil
  2. çok öğretici teşekkürler. Yayınlarınızda başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, faydamız olmasından mutluluk duyarız.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺