Dijital Dünya ve Sosyal Ağların Karanlık Tarafları

Gücün Karanlık Tarafı


"If you don't pay the product you are the product." yada "If you're not paying, you're the product."

Siber alemin tabu olmuş deyimidir. "Bir şey bedavaysa, ücreti sensindir."  anlamına gelen kapitalist sitemin gücü elinde tutmak için her şeyi yapabileceğinin güzel bir özdeyişidir.

Öncelikle yazımızın daha iyi anlaşılması için bir kaç noktayı açıklayalım.

Bu dünyanın en değerli şeyi bilgidir. Her zaman ve mekanda, sınırsız imkana ve zenginliğe sahip bir kişinin yada topluluğun korktuğu tek şey bu gücü kaybetmektir.
İnsanların %60'ı aptal (olasılık algılama yeteneği düşük insan) ve %80'i cahil (bilmediğini bilmeyen insan) dır. Kapitalizm der ki ; cahil+aptal = kendi isteği ile efendiye hizmet etmeli yoksa sorun olur.

Psikolojik manipülasyon, insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hâlde etkileme veya yönlendirme anlamına gelir. Bu etkileme ve yönlendirme sonucu insanlar davranış değişikliği ya da kanaat değişikliği gösterebilirler. Çoğu insan hiç bir konuda manipüle edilemiyeceğini yada bir konudaki sabit fikirlerinin değişemeyeceğini sanır. Zaten zincirin zayıf halkasıda burasıdır. Gerçekte ancak %2 lik bir insan popülasyonu bu konuda dirayetli olsada geri kalan %98'i aslında her konuda fikri değiştirebilir yada yönlendirilebilir.
İşte bu nitelik yüzünden eğer karşınızdaki kişi yada kişilerin en derin kişisel bilgilerine ulaşırsanız o kişiyi  manipüle etmeniz çok kolaylaşır. Maniple edilmiş kişilere çok daha rahat istediğinizi yaptırabilir yada bir ürünü çok daha kolay satabilirsiniz. Bunun en güzel örneklerini hükümet başkanlarının seçilmesinde yapılan manipülasyonları örnek gösterebiliriz.
( Şimdi bir kişisel gelişim uzmanı olarak buraya bir not düşeyim, eğer bu yukarıdaki yazdığım son cümleyi okurken içinizden yok artık benim kime oy atacağımı değiştiremezler diye düşündüyseniz işte siz o %98 lik dilimdesiniz, ancak her şey mümkün daha dikkatli olmalıyım diye düşündüyseniz sizin için hala bir ışık var.)




Şimdi konumuza geri dönelim. Günümüzün en büyük şirketlerinin ürünleri neden bedava ve nasıl bedava olmaya devam edebiliyorlar? Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp, Pingteres, Snapchat... nasıl oluyorsa hiç bir ürün satmadan bu kadar devasa büyük şirketler oldular ? Akıllara ilk gelen cevap reklam gösteriyorlar olsada, sizce üç beş reklam göstererek bu kadar çok para kazanmak ve bu kadar hızlı büyümek ne kadar mümkün olabilir. Peki bu ve benzeri şirketler size sadece reklam gösterebilmek için mi bu kadar büyük yatırımlar yapıyorlar acaba ? Güzel bir özdeyiş vardır. "Poker masasında kaybedecek kerizi anlamadıysan, o keriz sensindir."

Örneğin kırık Windows yada Office kullanıyorsanız bunu kıranların, dünya barışını korumak için yaptığını sanmak tam bir enayiliktir. En çok rastlanılan olaylara göre bilgisayarınız bir zombi olup günümüzün en çok rastlanılan sanal para kazma işleminde kullanılması yada toplu saldırılar için hazırla emir bekleyen bir durumda olması muhtemeldir.




Bedava olarak kullandığınız her şeyin bir bedeli vardır.

Sonuçta bu şirketlerin bu kadar büyük paralar kazanmasını ne sağlıyor olabilir. Tabiki bu şirketlerin sattıkları şey sizsiniz ! Sizin kişisel bilgilerinizi satarak bu kadar büyük paralar kazanabiliyorlar.
(Burada amaan benim bilgilerimi ne yapacaklar boş ver diye düşünebilecekler ve aptallar tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnekleme yapalım. Mesela 6 yaşında normal bir çocuğunuz var ve biz sizin çocuğunuzun ve sizin tüm kişisel bilgilerine , resimlerine ulaştık, internette gezerken sürekli size altı yaşındaki çocuğun neler yapacağı yada boy ve kilosunun ne olacağı gibi haberlere yönlendirdik, çıkan sonuçlarda sizin çocuğunuzun normalden kısa olduğunu yada duruma göre normalden zayıf olduğunu , olması gereken ortalamadan geri kaldığını, sağlıklı bir çocuğun aslında nasıl olması gerektiğini , kendi isteğimize göre şekillendirip size değişik kaynaklardan bu verileri ulaştırdık. Bir zaman sonra siz çocuğunuzun gerçekten normalden altta olduğunu ve bir şeyler yapmak gerekliliğini düşünürmüsünüz ? )

Bugün siz sosyal medyayı bedava kullanıyorsanız, bunun bedeli olarak eğilimlerinizin ve ilgi alanlarınızın bir dataya çevrilmesi ve ticarileştirilmesi bu işin kuruluşundaki amacın temelini teşkil etmektedir. Olay, işin aslında sadece reklam algoritmaları oluşturmaktan ziyade sizin düşüncelerinizi maniple temek içindir.

Burada şöyle bir sorunsal ortaya çıkmaktadır. Tüm dünyada ki dijital ortamda anlık olarak çok büyük miktarda veri akışı olmaktadır. Buna "Big Data" denilmektedir. Peki bu big data anlık olarak takip edilerek hızlıca nasıl analiz edilipte, mantıklı sonuçlara ulaştırılıp, bir tablo şeklinde nasıl oluyorda kolayca işlenip satılabiliyor ?

Günümüzdeki tüm süper bilgisayarların gücünü toplasak bile bu kadar büyük veriyi, anlık olarak işleme gücüne sahip değillerdir. O zaman buna bir çözüm bulmak gerekir , burada devreye veri madenciliği yani Data Mining başka bir değişle dijital para olayı girmektedir. Sizce bu kadar çok bilgisayar ve ekran kartı hangi iş için kullanılıyorda, bu kadar çok çalışabiliyorlar ve hangi algoritmaları oluşturuyorda bu kadar çok sistemin hiç durmadan çalışması gerekiyor ?
Tabi ki bu big datayı işlemek ve çıkan sonuçları satacak kimselere göndermek için olabilir mi ?

Peki bu düzeni tek başımıza yıkmak olanaksız olsada, kişisel olarak ne yapmamız gerekiyor ?
Kısaca bilinçli olmaya çalışmak gerekir. Bunun için bilgiyi öğrenirken değişik kaynakları araştırmak, okumak ve olasılıkları daha geniş çerçeveden değerlendirme yetkinliğine sahip olmak için büyük resmi anlamaya çalışmamız gerekiyor. Bilginin ne  kadar önemli bir şey olduğunu anlamak ve olayları daha bilinçli şekilde değerlendirip kararlarımızı buna göre vermemiz gerekiyor. Keriz olmamaya çalışmak bile bir kazanç olduğunu unutmamız gerekiyor. Eğer bunu önemsemezsek efendiye kendi isteğimizle hizmet eden zincirsiz kölelere dönüştüğünüzde bir kurtarıcıyı bekleyen umutsuz çöl kumları gibi savrulmanız muhtemel olacaktır. Karşınıza kurtarıcı diye çıkanların sistemin bir parçası olduğunu anlamak için geçen süre de ise ömür tüketmiş olacaksınız.

https://cambridgeanalytica.org/


Yorumlar

  1. Cambridge Analytica, Skandalın Ardından Kapanıyor
    Facebook'un karıştığı skandalın bir numaralı baş rol oyuncusu, yolun sonuna geldi!

    03 Mayıs 2018
    Cambridge Analytica, Skandalın Ardından Kapanıyor
    Facebook veri skandalının ilk patlak verdiği yer olan Cambridge Analytica, kapılarını kapatıyor. Gizmodo'ya göre ana firma SCL Group'un başkanı Julian Wheatland, çalışanlarıyla yaptığı bir toplantıda bu haberi duyurdu.

    İLGİLİ HABER Skandalın merkezi: "Biz masumuz"
    Ancak kapanan firma sadece Cambridge Analytica değil. Kurucu Nigel Oakes'in Wall Street Journal'a yaptığı açıklamaya göre SCL Group da kapanıyor. Cambridge Analytica, kapanma haberlerinin ortaya çıkmasının hemen sonrasında bir basın duyurusu yaparak SCL ve kendi firmasının işlemlerinin durdurulacağını, iflas işlemlerine başlayacağını söyledi.

    İLGİLİ HABER Twitter da güvenimizi sarstı
    Gizmodo'nun eline geçen belgelere göre Wheatland, Cambridge Analytica'nın adını değiştirmeye yönelik bir girişimin "beyhude" olacağını düşünüyordu. Çalışanların giriş kartlarını firmaya derhal teslim etmelerinin istendiği söyleniyor.

    Cambridge Analytica, veri skandalından sıyrılmakta ciddi zorluklar çekerken gelmeye devam eden raporlar ve sorgular, firmayı iyice köşeye sıkıştırmıştı. Geçtiğimiz günlerde Twitter de Cambridge Analytica'ya veri sattığını kabul etmişti.

    YanıtlaSil
  2. Adsız14.7.18

    Herkezi analiz edip algilar olusturup,
    Hükümetler kurup toplumları yonetmek
    ... Iyi bir profesyonellik ozellikle vamuk volkan
    Gibileri icin
    Abu avcı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺