Zeka, Ahlak Ve Topluma Faydaları

Zeka, Ahlak, Eğitim...

Geçmiş zaman Japonya da yaşayan bir arkadaşımızla görüştüğümüzde konu konuyu açtı. Yeni bir otomobil alacağını söyledi. Bende Japonya da otomobil fiyatlarının nasıl olduğunu işlemlerin vs. nasıl yürüdüğünü sordum.

Japonya da her iyi yönetilen ülke gibi ürün ucuz, işçilik pahalı  dolayısıyla otomobil de ucuz lakin kafanıza göre araba sahibi olamıyorsunuz. Japonya bir ada ülkesi, ülkenin çoğu dağlık, deprem bölgesi ve nüfusu 170 milyon civarında. Japonya bu gerçeklerin farkında olduğu için trafik ve park sorununa bir çözüm getirmek istemiş ve zekasını kullanmış. Otomobil sahibi olmak için arabanıza ait park yeri zorunluluğu getirmiş. Yani kimseye engel olmadan arabanızı park edebileceğiniz ve arabanızın sığabileceği kadar park yeriniz yoksa size otomobil ruhsatı vermiyorlar. Otomobil satın alınca ilgili kuruma gidiyorsunuz, ilgili kurum arabanın boyutları ile gösterdiğiniz park yeri boyutlarını denetliyor, uygunsa size ruhsat veriyor. Böylece insanlar yeni bir ev alırken buna dikkat ediyor dolayısıyla bina yapan inşaat firması binaları buna göre inşa ediyor. Park sorunu olmayınca zaten dar olan yollarda park etmiş araba olmadığından toplum rahat ediyor. Olası bir sıkışma yaşanmadığı için gereksiz dur kalk olmadığından yakıt ve zaman boş yere harcanmıyor sonuçta toplum kazanıyor.

Zaten bu kadar basit zekaya maymundan hallice zeki her toplum benzer çözümler üretebilir. Lakin mesela cahilistan gibi yerlerde aynı kanunu aynı şekilde çıkartsak, sizce adamını bulan bu park yerini 20 kişiye gösterir, yada boyutlarını olması gerektiğinden farklı çıkartır, inşaat bitince oraya dükkan açabilir mi ? Sonuçta herkes arabasını yol kenarına bırakır ve düzelmeyen bir trafik sorunu daha da büyür. 5 dakikalık yola 30 dakikada gidilip boşa zaman ve yakıt kaybı olur mu ? Sonuçta toplumun ahlakı kendisine fayda yada zarar olarak geri döner mi ?

Yorumlar