İkinci El Otomobil Alırken En Önemli Şey Nedir ?

Zeka, Ahlak, Eğitim ve Arabalar...


2. el bir otomobil alırken bilinmesi gereken en önemli şey yaşadığınız toplumun gerçekleridir. Konuyu biraz açıklayarak anlatalım. Tarih boyunca ulaşımı sağlayan taşıtlar değerli olmuş ve insanlık tarihinde önemli bir yer teşkil etmiştir.
Gelişmiş ülkelerde ürün ucuz hizmet pahalıyken, sömürülen toplumlarda ürün pahalı hizmet ucuz, kendisini iyi yöneteni seçememiş toplumlarda üründe hizmette pahalıdır. Bu adaletsiz toplumların en kötü mazereti de hangisini seçeyim hepsi aynı gibi söylevlerin temel karşılığı, bizim içimizden kendimizi yönetecek üç beş iyi adam bile çıkaramayacak derecede beter bir toplumuz bizden uzak duran kazanır düşüncesidir.

Burada pahalı kelimesini açıklayalım. Bir şeyin ucuz yada pahalı olarak değerlendirmenin bir çok yöntemi vardır ama en kolay anlaşılanı bir asgari ücretlinin bir ürünü almak için kaç saat çalışması gerektiğine göre bakılırsa olay genel hatları ile anlaşılır. Ancak burada ufak bir gerçeğide belirtmek gerekir. Normalde haftalık çalışma zamanı 45 saattir ve bunun üstüne alınabilecek en az ücrette asgari ücrettir. Ancak sömürülen ve adaletsiz ülkelerde bu haftalık çalışma saati 60 saat hatta bu sürenin üzerine bile çıkmakta ancak ay sonu hesap yapılırken bu fazladan çalışmalar her işverenin cebine kalmaktadır. Bu doğrultuda asgari ücret hesaplanırken "çalışılan saat / alınan maaş = çalışma saati ücreti" şeklinde hesaplanması daha net bir sonuç verecektir.

Gelişmiş ülkelerde ürün ucuz olduğundan üstünde fazla durmaya gerek yoktur. Sömürülen ülkelerde zaten söylenecek bir şey bulunmamaktadır. Biz imkanı olduğu halde kendi seçimleri yüzünden adaletsiz bir toplumda bulunanların 2. el bir otomobil yada herhangi bir ürün alırken nelere dikkat etmesi gerektiğine bakalım.

Bir insan, bir toplum, bir zümre iki temel olgunun üstünde dururlar, bunlardan birincisi zeka ikincisi ahlak(güven)dir.

Ayrıca
Bknz: Dünya IQ Sıralaması, Dünya Üni. Sıralaması, Dünya Cahillik Sıralaması, Dünya Aptallık Sıralaması, Dünya Cattle Sıralaması, Dünya Adalet Sıralaması, Dünya Yolsuzluk Sıralaması, Dünya Yalan Haber Sıralaması, Dünya Trollük Sıralaması, Dünya Kitap Okuma Sıralaması, PISA Testi, TIMSS, Eurostat, World Statistics Institute ... vs.

Bu gerçekleri kabul ettikten sonra diğer teknik detaylara bakınız.

Örneğin alım gücü yüksek toplumlarda bir araba boyanıyorsa o değerli bir ek özelliktir. Çünkü bu işlem bir kusuru örtmek için değil görünüşü güzelleştirmek içindir. Eğer kusur çok ise zaten alım gücü yüksek toplum o otomobili geri dönüşüme gönderir yada çöpe atar. Ama alım gücü düşük toplumlarda ürün pahalı olduğundan kusuru örtmek ve başkasına kakalamak daha avantajlıdır. Gibi bir birini etkileyen faktörler mevcuttur.

Kısacası 2. el araba alıyorsanız yaşadığınız toplumun gerçeklerini kabul edin ve işinizi sağlama alın.

Sonra
Egzoz dumanına bakın, normalden daha siyah duman atıyorsa yakıtı yakmadan atıyor demektir.
Egzoz dumanına bakın, normalden daha mavi duman atıyorsa yağ yakıyor demektir.
Egzoz dumanına bakın, normalden daha beyaz duman atıyorsa soğutma suyu karışıyor demektir.

Sonra
Kompresyon testini ve SMS (5664) kontrollerini yapın.


Kompresyon Ne Demektir ?


Kompresyon : Baskı; sıkışma,sıkıştırma anlamında kullanılmaktadır.Yani Sıkıştırma basıncı anlamına gelmektedir.

Otomobillerde Kompresyon : Pistonun yukarı hareketi ile, silindir içindeki hava/yakıtı sıkıştırabildiği azami basınç miktarıdır. Bar veya PSI cinsinden ölçülür. Araç motoru yıprandıkça eskiyen parçalar basıncın kaçmasına ve azalmasına sebep olur. Daha az basınç altında yanan hava-yakıt karışımı daha az kuvvet verecektir.



Kompresyon Testi Nedir ?

Kompresyon test cihazı ile, her silindir için kuru ve ıslak olmak üzere iki kez yapılan bir testtir.

Çok basit bir işlemdir ve silindir içindeki basıncı ölçen basit bir manometrenin değerlerini okumaktan ibarettir.

Teste girmeden önce kendiniz basitçe manuel bir test yapabilirsiniz. bunun için aracınızın yağ çubuğunu çekip rölantide üfleme yapıyor mu diye bakınız. Ardından gaz verdiğinizde eğer yanmış gaz ve buhar, yağ damlacıkları görüyorsanız kompresyon düşüklüğü vardır. Hangi silindirde ne kadar sorun olduğunu anlamak için kompresyon testini yaparsınız.

Kompresyon Testi Nasıl Yapılır ?

Kompresyon testine hazırlık için , en az 10 dakika beklemiş ve yağı kartere süzülmüş bir motorda test yapılır.
Buji kablolarını ve bujiler sökülür. Bu sayede testi yaptığınız silindir haricindekiler sıkıştırma oluşturamayarak test sonucunu etkilemez.
Enjektörlerin de fişlerini çekin, yoksa test esnasında motora yakıt pompalanacak ve yanmayan, bujilerden dışarı taşan yakıt hem yangın tehlikesi oluşturacak, hem de sonuçları bozacaktır.
Enjektör fişlerini çekmek yerine benzin pompasının sigortasını da çıkarabilirsiniz.
Krank pozisyon sensörünün fişini çekerseniz de buji ateşlemesi ve benzin sirkülasyonu olmayacaktır.

Aracınızı hazırladıktan sonra test cihazınızı buji yuvasına vidalayın/sıkıca oturtun. Yardımcınızdan kontağı çevirmesini isteyin. 4 saniye civarı marşa basılıp bırakılması yeterlidir. Okuduğunuz değeri not aldıktan sonra diğer silindirlere de testi uygulayın. Tüm silindirler test edildiğinde kuru test sona ermiş olacaktır.

Test edeceğiniz her silindire, ilgili silindiri test etmeden hemen önce bir çorba kaşığını geçmeyecek miktarda motor yağı dökün ve teste başlayın. Bu işlemi her silindirde tekrar edin. Yazdığınız sonuçlar ıslak test sonuçlarıdır. Motor yağının yalıtım özelliği sayesinde önceki testten daha yüksek değerler almalısınız.

Kompresyon Test Sonuçlarını Yorumlama
Eğer ıslak testte değerler yükseldiyse segmanlar (piston ringleri) aşınmış demektir. Emin olmak için silindirin içerisine motor yağ numarasının bir ya da iki üstü kalınlıkta yağ sıkın ve ölçümü tekrarlayın. Değerlerde artış varsa kompresyonun segmanlardan olduğu kesinlik kazanır.

Eğer değerlerde değişiklik yoksa sübap arızası demektir.

Bitişik iki silindirde kompresyon hala düşükse silindir kapak contası zarar görmüş, silindir kapağı deforme olmuş olabilir.


Otokontrol 5664

Otomobil alırken geçmişini kontrol etmeniz önemli. Maalesef fahiş fiyatlı bir servis ama alternatifi olmadığından mecburen....

Otokontrol 5664 adlı sistemle, ikinci el araç alırken cep telefonunuzdan kısa mesaj (SMS) göndererek aracın hasar geçmişlerini, mağdur bilgilerini, poliçelerinin olup olmadığını ve bir kazaya karışmışlarsa kaza tespit tutanaklarının durumunu sorgulayabilirsiniz.
TRAMER Sigorta Bilgi Merkezi, Otokontrol 5664 sorgulama servisi ile ikinci el araçların hasar geçmişini, kaza tutanağını, mağdur bilgilerini kullanıcılara ulaştırıyor. Bu sayede araç alımında aldatılmaktan kurtulabilirsiniz.

http://www.otokontrol5664.com/

http://wap.otokontrol5664.com/

HASAR GEÇMİŞİ SORGULAMA
Plaka No yazıp 5664′e gönderin. Ör:34 ABC 0001
Şasi No ile sorgulama; HASAR S AC35CQJZE1K212234
Motor No ile sorgulama; HASAR M MT34234567

SİGORTALARIM SERVİSİ
T.C Kimlik ya da Vergi Numaranızı yazıp 5664‘e gönderin, araçlarınıza ait en son düzenlenmiş trafik, kasko ve yolcu taşımacılık poliçe bilgileri cep telefonunuza gelecektir.

KAZA BİLGİSİ SORGULAMA
Kazaya karışanların kusur oranlarını öğrenmek için; KAZA yazıp, boşluk bırakın, plakayı yazıp, 5664‘e gönderin.
TC Kimlik No ile sorgulama için KAZA T.C. Numaranızı yazıp, 5664′e gönderin.

POLİÇE BİLGİSİ SORGULAMA
Poliçenizin ne zaman sona ereceğini ve trafik poliçenize uygulanmış hasarsızlık indirim oranını sorgulamak için: TRAFIK ya da KASKO yazın, boşluk bırakın, plakayı yazın, 5664‘e gönderin.

MAĞDUR BİLGİSİ SORGULAMA
Trafik kazası mağdurunun hasarı hangi sigorta şirketinden alacağı ve hasar dosya numarasını öğrenmek için: MAGDUR yazın boşluk bırakın, TC Kimlik No’sunu yazın, 5664‘e gönderin.

http://www.tramer.org.tr/



Yorumlar