Monitör TV Satın Alma Kılavuzu
Daha önce sizlerle bir bilgisayar monitörü (ekranı) seçerken nelere dikkat edeceğimizi paylaşmıştık.
https://www.webkenti.net/2013/01/monitor-secme-rehberi.html
Monitör + TV Seçme Rehberi
Gelişen teknoloji ile birlikte insanların bilgisayarı ve kullanım alanlarıda gelişti. Özellikle ekran başında geçirilen zaman fazlalaştı. PS, Xbox gibi oyun konsolarından media player olarak kullanıma kadar bir çok yeni kullanım alanları ortaya çıktı.İnsanların bir bölümü bilgisayar monitörü almak yerine daha büyük ekrana sahip televizyon alarak iki işi birden üstlenen paneller tercih etmeye başladı. Uzaktan kumandasının olması , dahili hoparlörlerinin bulunması kullanım kolaylığı getirmeye başladı.
Bizimde sizlere tavsiyemiz profesyonel bir iş yapmıyorsanız, artık sadece monitör özelliği olan bir ekrana yatırım yapmak mantıksızdır. Bunun yerine PC çıkışlarının niteliklerini destekleyen TV/Monitör (Sıradan televizyon değil, IT ürün diye isimlendirilen Televizyon+Monitör) alınması yönündedir.
Ancak burada insanların çok sık yaptığı hata ise çıkışları destekliyor diye her televizyonu bilgisayar monitörü olarak kullanabileceğini zannetmesidir.
Aslında üreticiler isteseler bu özellikleri tek bir panelde sunabilirler ama kazı yolmak varken neden böyle yapsınlar. İşte bu yüzden aldığımız üründen pişman olmamak için bazı ayrıntılara dikkat etmemiz gerekiyor . Şimdi bu özelliklere beraber bakalım.
1-) Hangi tip monitör almalıyım ?
LED : Kendi içerisinde çeşitlense de şuan ki teknolojide tek tercih edilebilir monitör teknolojisidir.
2-) Ekran büyüklüğü ne kadar olmalı ?
30 inch kişisel kullanımlar için üst sınırdır. Daha büyük ekranlar bilgisayar kullanımları için rahatsız edicidir.
Tavsiyemiz PC+TV kullanımları için 28 inch alınması yönündedir.
3-) Çözünürlüğü ne kadar olmalı ?
Çözünürlüğü en az Full HD (1920 x 1080 piksel) olmalı.
4-) Tepkime süresi ne kadar olmalı ?
Tepkime süresi en fazla 5 ms olmalı.
5-) Görüş açısı nasıl olmalı ?
İnsanlar genelde ekran karşısında sabit ve haraketsiz bir oturuş sergilemezler ayrıca iki veya daha fazla kişi ekrana bakıyor olabilir. Görüş açısı en az yatay ve dikey eksende 178 derece (IPS) olmalı.
6-) Tarama hızı ne olmalı ?
Yenileme hızı en az 60 Hz olmalı.
7-) Renk derinliği ne olmalı ?
Renk derinliği en az 24 bit olmalı.
8-) Parlaklık nasıl olmalı ?
LED ekranlarda ayarlanabildiğinden ve siyah düzeyleri yeterli olduğundan kişisel tercih için farklılık gösterebilir. Siyah renkler için siyah dengesi olmalı.
9-) Kontrast oranı ne olmalı ?
Burada iki tip kontrast vardır dinamik ve statik, full hd ekran alırsanız en düşük full hd kontrast oranı bile yeterlidir lakin ne kadar yüksek olursa okadar iyidir.
10-) Tasarımı nasıl olmalı ?
Bu biraz kişinin zevkleri ile ilgili olsada bazı ayrıntılara dikkat edilmeli , örneğin ekranın öne arkaya yatabilmesi, duvara monte edilmesi, karanlıkta kullanımda çerçevesinin ve ışıklarının rahatsız etmemesi, çift ekran kullanımda çerçeve inceliği gibi özelliklere dikkat edilmesi gerekir.
11-) Marka seçiminde nelere dikkat edilmeli ?
Elektronik malzemelerde üzerinde yazan markadan ziyade ürünün özellikleri ve kalitesi önemlidir. Hiç bilmediğiniz ucuza satılan bir marka bile çok kaliteli ürünler satıyor olabilir. Marka seçiminde garanti şartlarına ve Türkçe menüsü olup olmadığına mutlaka bakın. Eğer Türkçe menü içermiyorsa özetle kurallara uygun gelmeyen bir üründür kısaca uzak durun.
12-) Hangi girişleri olmalı ?
Yeni alacağınız monitörde HDMI ve Anten girişi mutlaka olmalı. Bu teknoloji sizin ekranı çeşitli gelişmeler içinde uzun yıllar kullanmanızı ve çeşitli işlevlerde kullanmanızı sağlayacaktır.
Burada üreticiler girişlere sadece HDMI girişi ekleyip Tunner özelliğini panele eklemeyerek mazemeden çalmaktadırlar. Bu nedenden eski karasal yayınları ve kablo tv bağladığımız anten girişi mutlaka olmalıdır.
13-) Panel yapısı nasıl olmalı ?
Panel mutlaka mat (yansıma yapmayan) olmalı. İster TV isterse monitör kullanımında parlak ayna gibi ekranlar sadece mağazalarda güzel durmaktadır. Kullanımda çok rahatsız edici yansımalar yapmaktadırlar.
14-) Ekstralar gerekli mi ?
USB girişi : Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
MicroSD girişi: Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
Kamera: Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
Kamera: Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
Optik giriş : Olsada olur olmasada, özel kullanımlar hariç kullanımda pek kalmadı.
VGA: Olması iyidir eski teknoloji kullanımı için gerekir.
DVI: Olsada olur olmasada, HDMI varsa zaten onu kullanırsınız.
Hoparlör : 5w ve üzeri yetreli keyfi sunmaktadır.
HDR : Olması iyidir.
Eco kullanım modu : Olması iyidir. Daha az elektirik harcarsınız.
Kulaklık çıkışı : Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut. Normal kullanımda ekrana bir kablo ile uzakta durmak pek rahat kullanım sağlamıyor.
Video Audio çıkışı : Olsada olur olmasada, zaten pc nizde mevcut.
İnternet girişi : Henüz internet tv çıkmadığından şuan için gelişmekte olan bir özellik.
3D : Şuan için gelişmekte olan bir özellik.
Dokunmatik : Şuan için gelişmekte olan bir özellik.
Diğer özellikler : İhtiyaca göre araştırılmalı.
15-) Garanti süresi
Olabildiğince uzun olmalı. Günümüzde teknolojik ürünlerin planlı eskitme ile üretildiğini unutmayın.
16-) Dahili uydu alıcı
Olmalı.
17-) Conax CI modül girişi
Olmalı.
18-) PIP, PAP, PAT Nedir ne işe yarar ?
PIP özelliği (Resim içinde resim) : TV ekranında aynı anda 2 resim açabilme özelliğidir. Bu resimi TV ekranında küçük bir pencere olarak açabilirsiniz. Bu aynı anda iki TV kanalını yada web ile TV beraber açabilirsiniz. Aynı anda 2 TV kanalı açmak için TV’de çift tuner olması gerekmektedir.
PAP özelliği (Ekranı ikiye bölme): TV ekranında açtığımız resimleri PIP te olduğu gibi köşelerde değil, TV ekranını ortadan ikiye, dörde bölerek açabilirsiniz.
PAT özelliği (Resim ve Teleteks): TV ekranında açtığınız resimleri PAP ta TV ekranını ortadan ikiye bölerek açabilirsiniz fakat burada ekranın bir tarafında teleteks özelliğini açabilirsiniz, diğer tarafında başka görüntü. (TV, DVD veya PC gibi.)
PIP, PAP, PAT özellikleri olmalı.
19-) Pikseller Arası Mesafe
Ne kadar az ise o kadar iyidir. Mesafe uzadıkça kareli defter gibi rahatsız edici görüntü ortaya çıkmaktadır.
19-) Pikseller Arası Mesafe
Ne kadar az ise o kadar iyidir. Mesafe uzadıkça kareli defter gibi rahatsız edici görüntü ortaya çıkmaktadır.
Bonus :
MonitörTV adı altında satılan bir çok ekran bulunmaktadır. Bunların çoğu hdmi girişi olan düz panellerdir. Size tavsiyemiz ekran almaya giderken dizüstü bilgisayarınızıda yanınızda götürmeniz yönündedir. Ekrana hdmi ile bağlayıp pc nizi açın gerçek monitör tv ler otomatikmen pc girişini algılar ve tepki verir. Sonra bilgisayarınızı uyku moduna alın ekran bu özellikleri anlıyor ve tepki veriyorsa üretici doğru anakart kullanmış demektir. Eğer bu ayarlar manuel yapmanızı istiyorsa malzemeden çalmış demektir.
Kumanda ile televizyonu açın eğer açılma ve menülerde gezinme süreleri gecikmeli yapıyorsa yani kumanda tepkisi geç ise size en kötü kompenetleri kakalamaya çalışıyor demektir. Uzak durun.
Sizler için bir monitör televizyon alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklamaya çalıştık umarız faydası olur.
Harika bir rehber olmuş. Yeni bir cihaz almayı düşünüyordum, rehberinizden faydalanıcam.
YanıtlaSilFaydamız olursa mutlu oluruz.
SilGüzel rehber olmuş tv alacaklara tam aradığı içerik teşekkürler
YanıtlaSilKatkılarınız için teşekkürler.
SilTV almak isteyenlere güzel bir kaynak rehber
YanıtlaSilFaydamız olursa mutlu oluruz.
Silhttps://www.epey.com/monitor/karsilastir/104342-133243-152443/lg-24mp59g-p_aoc-22v2q_acer-nitro-vg240ybmiix/
YanıtlaSilhangisini önerirsiniz
Selamlar, öncelikle bunlar tv + monitör değil, sadece monitör. Ayrıca bizim gibi kurtlular için panel özelliklerinin çoğu belirtilmemiş. Birebir görüp test etmedende sadece sıradan kullanıcıya ait özelliklere bakarak şunu al diyemem. Zaten direk şunu al diyenler ya satış elemanıdır yada işten anlamayan ergen tayfadır. Biz öyle değiliz :)
Sil