Bilgisayarların Aşırı Isınma ve Kapanma Sorunlarının Çözümleri

Dizüstü (Laptop, Notebook, Ultrabook, Tablet) veya Masaüstü Bilgisayarların Aşırı Isınma ve Kapanma Sorunlarının Çözümleri

Bilgisayarlarda işlemci, ekran kartları ve tüm komponentlerin yeterli sıcaklıkta çalışmaları gerekmektedir. Güncel bilgisayarlar için bu değer nominal olarak 30-65 derede aralığındadır. Tabiki özel soğutma istemleri ile ne kadar düşük sıcaklıklarda çalışırlarsa o kadar verimli olurlar.
Lakin çalışma sıcaklıkları 90 derecenin üzerine çıkmaya başladığında eğer zarar verebilecek kadar ısınma oluşursa CPU bunu algılayarak donanımın zarar görmemesi için sistemi kapatırlar. Mikroişlemciler silikon temelli yapılardır. Hiç bir sorun olmasada zamanla normal çalışma sıcaklıkları yükselmesi normaldir. Ancak bir sorun olmadığı sürece nominal sıcaklıklarda çalışmaya devam ederler.

Bilgisayarımızda normalden daha fazla ısınma fark ettiğimiz zaman, ilk yapmamız gereken işlem işletim sisteminizin düzgün çalıştığının kontrolü ve bilgisayarımızda arka planda çalışan işlemciyi veya ekran kartını gereksiz yere yük altında tutan bir program var mı kontrol etmek olmalıdır.

Görev Yöneticisi > İşlemler ve Başlangıç


Bilgisayarların aşırı ısınma sorunlarında ilk yapılması gereken işlem; varsa yazılımsal sorunları ortadan kaldırılmasıdır, eğer yazılımsal bir sorun yoksa sonra diğer adımlara geçilmelidir.

Dizüstü ve Masaüstü Bilgisayarların Aşırı Isınma Sorunları İçin Neler Yapılabilir

Bilgisayarlarımızın özellikle laptopların ısınmadan kaynaklı kapanma sorunlarında neler yapabileceğimize beraber bakalım.

İşlemlere başlamadan Speccy vb. bir program ile donanım sıcaklıklarınızı ve nelerin aşırı ısındığını kontrol etmenizi öneririm.



İlk yapılması gereken işlem donanım temizliğidir. PC 'nin içerisi açılarak, fanlar ve ızgaralar temizlenmeli , fanlar WD40 vb. yağlar ile dışarıya bulaştırmadan mekanizmaları yağlanmalıdır.



Daha sonra termal macun değişimi yapılmalıdır.



Bu şekilde sıcaklıklar kontrol edilmeli sorun bu şekilde çözülmemiş ise diğer adımlar takip edilmelidir.


İşlemci Maksimum Frekansını (Underclocking) Ayarlamak

Bilgisayarımızın fan temizliğini ve bakımını yaptık, termal macun değişimini tamamladık ama işlemcimiz yada ekran kartımız aşırı ısınmaya devam ediyorsa burada yazılımsal işlemler ile maksimum çalışma frekansını sınırlamamız gerekebilir.

Bunun için :
Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç Seçenekleri > Dengeli > Plan Ayarlarını Değiştir > Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir
yolunu izleyerek

Güç Seçenekleri > İşlemci Güç Yönetimi > En Yüksek İşlemci Durumu
kısmını %100 den başlayarak adım adım azalacak şekilde %70 seviyelerine kadar ayarlayarak aşırı ısınma sorununu giderebiliriz.



Laptop üreticileri fan hızına dışarıdan müdahale olmasını istemediğinden, bios ayarları yada ekran kartı frekansları değişimi gibi ayarı sistemlere eklemezler. Eğer bu gibi özellikleri bulunan bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız yardımcı araçlar ile fan hızlarını yükseltebilir veya bios ayarlarından ayarlamalar yapabilirsiniz.

Uzmanına yönelik intel extreme tuning utility programını kullanabilirsiniz.

Son olarak sık karşılaştığım için; arızalı RAM ve özellikle eski HDD ler düzgün çalışmadığında bilgisayarlarda CPU (işlemci) ısınmasına neden olmaktadır. Sorun işlemcide gibi görünsede arızalı donanım değiştirildiğinde aşırı ısınma sorunuda düzelmektedir.

Isınmayan bilgisayarlar temenisiyle...


Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺