Tüm Dünyanın İnternetinin Kapatılması Mümkün mü?

Tüm Dünyanın İnterneti Bir Anda Kesilebilinir mi ?

Bu sorunun cevabı evet, bunda anlaşılmayacak bir şey yok. Ancak neden ve nasıl yapılabilir işte burası önemli.

Öncelikle internet dediğimiz şey basitçe nedir ona bakalım. İnternet; bilgi iletmeye yarayan kablolar ve uydulardan oluşan, bilgileri depolayan veri merkezleri ve bu verileri işeyen bilgisayarların oluşturduğu bir yapıdır.

İnterneti Kapatma Yetkisi Kimdedir ?

ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) bir sivil toplum kuruluşudur. Elektronik işlemlerin doğru alıcılara doğru internet protokol adresleriyle ulaşıp ulaşmadığı, kullanıcıların internet sayfalarında sörf yapıp yapamadığı, sosyal medya ağlarında paylaşımlarda bulunup bulunamadığı gibi birçok konuyu güvence altına alan kurum ICANN 'dır. Maalesef internet bağlantılarıyla ilgili tüm bu konularda son söz ABD Ticaret Bakanlığı'na aittir. Ticaret Bakanlığına bağlı telekomünikasyon idaresi NTIA ’nın izni olmaksızın internette hiçbir şey yapmak mümkün değildir.

Ulusal İnternet Mümkün mü ?

Teoride evet. Özellikle Rusya, Çin ve onları takip eden diğer ülkeler internetin millileştirilmesi için çaba gösteriyorlar ve Ulusal adres düzenlemelerine kısmen izin verilmesini istiyorlar. Bu durumda ülkeler ya da Avrupa Birliği gibi bir devletler topluluğu internette kendi adres yönetim sistemini oluşturabileceler. Ancak burada üç önemli sorun ortaya çıkıyor; birincisi kapalı devre bir interneti oluşturabilecek alt yapı ve CCIE veya CCAr gibi gerekli bilgiye ve tecrübeye sahip insan sayısı ABD dışında kimse de bulunmamakta ve sayılarının 100'ün altında olduğu tahmin edilmekte. İkinci büyük sorun kapalı bir internet sisteminin mevcut alt yapıya bağlanması mümkün değil. ( Aslında mümkün ama mevcut sistemde böyle bir zaaf oluşmasına kimse izin vermez.), üçüncüsü eğer böyle bir durum olursa ülkeler kendi kapalı devre internetlerinde özgürlük beklemek olanaksız.


Aslında İnternet’i Tamamen Kesmenin Birkaç Yolu Vardır


a) Kabloları Kesmek

Şuan mevcut Internet alt yapısında ana bağlantıların %99’luk oranı deniz tabanından giden fiber optik kablolar ile gerçekleşmektedir.

b) Kök Alan Adı Sunucularını Yok Etmek

IP numaralarının alan adlarına anlaşılır ve kolay okunabilir, akılda kalabilir şeklince çevrimini Kök Alan Adı Sunucuları sağlamakta diğer alan adı sunucularıyla barındırdığı alan adı bilgilerini eşleştirmektedirler. İlginç olan nokta ise; dünyamızda alan adı dönüştürme işlemini gerçekleştiren sadece 13 tane Kök Alan Adı Sunucusu bulunmaktadır.

c) İnternet Bağlantı Veri Merkezlerinin Tamamını Yok Etmek

Kök alan adı sunucuları haricinde ülkelerin internet erişimlerini sağlayan ana İnternet Bağlantı Veri Merkezleri (bağlantı noktaları) bulunmaktadır. Bunları ülkelerin internet’e çıkış kapıları olarak düşünebilirsiniz. Modern ve yüksek güvenlikli kurulmuş olan bu internet Veri Merkezleri büyük bant genişlikleri sayesinde servis sağlayıcılar üzerinden son kullanıcılara kadar bağlantıyı sağlarlar. Şuan dünyada 103 ülkede toplamda 3441 adet internet Bağlantı Veri Merkezi bulunmaktadır.

d) Başlangıç Noktasından Kapatmak

İnternetin merkezi, kaynağı yani başlangıç noktası neresidir ?
Herkesin bildiği gibi USA (Amerika Birleşik Devletleri) internetin merkezinde bulunmaktadır.
Peki bu merkezin tam ortası yani başlangıç noktası neresidir ? Resmi olarak açıklanmasa da  söylentilere göre internetin en dip noktası USA Kansas da bulunan gizli bir asgari üste olduğu yönündedir.
İnternetin kaynağında yani ilk başlangıç noktasında sanılanın aksine çok üstün teknolojik bir süper bilgisayar değil tam tersine çok basit bir düzenek vardır.
Bu ilk noktada eski sinema makaralarına benzer yapıda bir kaset bandı ve içerisinde 0 (kapalı) ve 1 (açık) kodu olan 2 bitlik bir yapı mevcuttur.


Söylentilere göre bu bant 1 durumunda bulunmakta ve tüm dünya için internet açık işlevini yerine getirmektedir. Ancak 0 yani kapalı durumuna getirmek için herhangi bir giriş yada anahtar bulunmamaktadır. Kısaca bu başlangıç noktasını tasarlayanlar interneti hiç bir zaman kapanmaması gereken bir sistem olarak tasarlamışlardır.

Bu başlangıç noktasındaki bant 0 (kapalı) konumuna alınırsa tüm dünyada internet bir anda gider.  Yada bu başlangıç noktası yok edilirse ve dünya kendini bir anda orta çağdaki gibi bir durumda bulabilir.



Yorumlar