Türkçe Haber Siteleri


Türkçe Haber Siteleri

Haber, güncel ve ilginç bir olayın olduğunca nesnel ve gerçeğe uygun bir biçimde sunulmasıdır. Haber metninde her türlü taraflı değerlendirmelerden ve söz oyunlarından uzak durulur. Metin kısa, haber dili de yalındır.



Bu haber tekniği son derece katı kurallara tabidir. Haberi yazan kişinin, sahip olduğu yaratıcılık alanı sınırlıdır. "Okurlarımız için yazıyoruz, hakkında yazı yazdıklarımız için değil" görüşü hakimdir. Nitekim hatır için gazetecilik yapmak sakıncalıdır. Bir kısa ya da karmaşık haber metninde uyulması gereken kurallar şunlardır:

Güncel, haber yeni olmalı ve kolay iletilebilmelidir.
Konu ilginç olmalıdır.
Konu önemli olmalıdır.
Konu ilinti yaratmalıdır.
Konu kısa ve öz olmalıdır.
Haber katıksız gerçekleri iletir. Olası olduğunca 5N 1K kuralına uymalıdır: (Ne? Nasıl? Niçin? Nerede? Nasıl? Ne zaman? Kim? ) sorusu kaynağa yönelik sorudur.

Buraya kadar olmasını gerekenleri gördük. Birazda madalyonun arkasına bakıp değerlendirelim.
Basın yayın enformasyon alanında büyük resmi anlamaya çalışalım.
Basın dediğimiz şey yazılı (gazete, dergi) , görsel (televizyon), interaktif (internet) olmak üzere üç temel kanaldan son kullanıcıya ulaşır.

Şimdi bunlara ticari açıdan bakalım.
Sizce bir gazete ne kadar para kazanıyordur ? Hele şu devirde . Yada bir gazete kursam sizce işletmenin binasının giderlerini yada çalışan personelin maaşını çıkarır mı ? Bir televizyon programı için alınan kameralar sizce kaç bin dolardan başlıyordur. İnternet sitesine içerik üretenler çay kahve parasına mı kendilerini rezil edecek kadar kötü habercilik yapıyorlar.

Tabiki bu değirmeni döndürecek para akışı olmadan bunlar olanaksız.

Birde gelirlere bakalım, görünürde reklam gelirleri dışında önemli bir gelirleri yok. Mesela sizce bir gazeteye tam boy reklam vermek kaç lira, bu parayla mürekkebin masrafı bile çıkmaz. Yada tv de reklamın saniyesi ne kadar. Hele internet sitelerinde reklama tıklayacanda sana suyunun suyu gelir gelsin.

Tek amaç bilmeyeni manipule etmek.

Sanırım anladınız.

Tavsiye edeceğim Türkçe haber sitesi YOK.

YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺