Dijital Gölgenizi Oluşturun

Dijital Gölgenizi Oluşturun

Dijital Dünya artık yaşamın bir parçası. Bununla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Tabiki herkes siber güvenlik uzmanı yada bilgisayar mühendisi olmak zorunda değil ancak kendi kendisine yetecek kadar siber güvenlik önlemlerini almasının oluşabilecek tehlikelere karşı korumakta ne kadar önemli olduğunu testi kırılmadan bilmesi gerekir.

Şimdi sizlere sıradan bir kullanıcının alması gereken önlemlerin başlıcalarına bakalım.

Bilgisayarınızda yada telefonunuzda kırık program kullanmayın. Örneğin kırık Windows yada en kötüsü kırık antivirüs kullanmak kadar hatalı bir davranış yoktur. Bu programları kıranların dünya barışına katkı sağlamak için kırdığını sanmakta tam bir ağır aptallık göstergesidir.
(Sıradan bir kullanıcı için Windows Defender en optimize antivirüs uygulamasıdır.)

Dijital gölgenizi oluşturun. Sanal dünyada kullanmak için sanal bir kimlik oluşturun. Tüm üye olduğunuz ve kimlik bilgilerinizi vermek zorunda olduğunuz mesela alışveriş siteleri, kargo firmaları, forumlar, sosyal medya uygulamaları gibi tüm gerçek dünya da resmi bir iş için kullanmayacağınız tüm işler için bu uygulamayı kullanın.

Bunun için ilk yapmanız gereken bir mail adresi almak olmalıdır. Size tavsiyemiz birinci eposta adresinizi Gmail ikinci eposta adresinizi Yandexmail den almanız yönündedir. İlk mail adresinizi kişisel ve iş hayatınızda , telefon ve bankacılık gibi resmi işleriniz için kullanmanız, ikinci mail adresinizi sosyal medya, üyelik isteyen forumlar, sanal dünya işleri için kullanmanız yönünde olacaktır. (Neden Yandexmail çünkü Facebook, İnstagram, Twetter gibi en büyük güvenlik açığı veren platformlarla otomatik etkileşime geçmediğinden.)

Dijital gölgenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta gerçek kimliğinizin en önemli kısımlarının değiştirilmiş olmasıdır. Örneğin bilgileriniz şu şekilde olsun Ahmet Karaoğlu , 11/10/1980 şimdi kendimize sürekli kullanacağımız bir sanal kimlik bulalım bu kimlik öyle olsun ki gerektiğinde gerçek kimliğimiz yerine kullanılabilsin. Ahmet Kara 10/11/1980  görüldüğü gibi gerçek kimliğimize çok yakın peki neden böyle bir şey yaptık hemen mantığını izah edelim. Özellikle kargo ve internet işlemleri için. Mesela internetten bir şeyler satın aldınız yada yarışmaya katıldınız burada sizden temel ad soyad, doğum tarihi ve adres bilgilerini isterler. Yarışmaya kazandınız yada siparişiniz kargocu ile teslimata geldi, sizin doğum tarihiniz, doğum yeriniz ve tam olarak soyadınız tutmasa da TC no doğru olduğu müddetçe teslimatı alırsınız.
Dolandırıcılık telefonlarından da dijital gölgeniz sayesinde sanal isminizi duyunca kolaylıkla anlayabileceksiniz.

Gelelim sosyal medya manyakları için en önemli noktaya, zeki hiç bir insan sosyal medyadaki paylaşımları referans almaz. Dolayısıyla bu platformları kullanacaksanız gerçek kimliğiniz ile başka kişilerin içeriklerini paylaşmayın. Örneğin paylaştığınız yada beğendiğiniz bir gurubun ismi elma severler gurubundan çok kolay bir şekilde gözlüklerden nefret edenler gurubuna dönüştürülüp alttaki paylaşımları etkileyebilir. Çok istiyorsanız dijital gölgeniz bu gibi işleri yapsın.

Şimdi ise bilgisayar güvenliği konusundaki en önemli ayrıntıya gelelim. İkinci bir tarayıcı kullanın. Örneğin gerçek kimliğinizle Chrome, Dijital gölgenizle Opera kullanabilirsiniz. (Neden Opera tarayıcı çünkü içerisinde dahili VPN sunucusu barındırmaktadır. Tabi şunuda belirteyim VPN kullanıyorum diye yaptıklarınızın tamamen anonim olduğunu sanmayın bu sadece güvenliği artıran bir tedbirdir.)


Özetle :
1-) Orijinal yazılım kullanın
2-) Dijital gölgenizi oluşturun
3-) İki farkı kimliğinizi iki farklı tarayıcıda kullanın.

Bu adımlar sizin büyük ölçüde gelebilecek siber risklerden koruyacaktır.





Yorumlar

  1. Düşünmeden okumak aptallıktır.
    Okumadan düşünmek cahilliktir.
    Düşünmeden öğrenmek faydasızlıktır.
    Öğrenmeden düşünmek yobazlıktır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺