Dijital Parmak izi ve Güvenlik

Bilgi güçtür.


Dijital veri tabanımız çoktan oluşturuldu. Neredeyse tüm dünyadaki , tüm insanların tek tek dijital bir yansıması, bir bilgisayarın hafızasında bir yerlerde şuan an işlenmeyi bekleyen sayısal kodlara dönüştürülmüş durumda. Başta ticari ve yönetebilme kaynağı olarak bu veriler işlenip kullanılıyor.
Bunun en belirgin örneklerini siyasi seçimlerde ve toplum üzerindeki başarı ile gerçekleşen manipülasyonların sonuçlarında gözlemlemek mümkün.

Konuyu izah etmeden önce İngiliz yazar George Orwell’in 1949 yılında yayımlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri "1984" isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim. Distopya türünde bir roman olan 1984, “Büyük Birader”, “Düşünce Polisi”, “101 Numaralı Oda”, “2+2=5” gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lugâtına dahil etmiştir.
Kitapta temel olarak gelecekte her insanın düşünmeden itaat eden ve Büyük Birader adında birine bağlılıkları olan halkın yaşadığı devlettir. Toplumdaki tüm insanların hareketleri, düşünceleri ve davranışları izlenmektedir. İstenilenin dışında davrananlar yaptıkları doğru bile olsa kaybetmeye mecbur bırakılmaktadır.

Konumuza geri dönelim. Günümüzde süper güçler ve bunu takip diğer ülkeler önce kendi vatandaşlarının sonra tüm dünya insanlarının elde edebildikleri tüm verileri toplamaktadırlar. Bu toplanan verileri derinliğine göre sınıflandırırsak :


Dijital Parmak İzi :

Birinci seviyede zaten kolaylıkla elde edilebilen veriler ; ad, soyad, doğum yılı, soyağacı, ikametgah bilgileri, eğitim durumu gibi bilgiler içermektedir.

İkinci seviyede ; fiziksel özellikler, parmak izi, kan gurubu, maddi gücü ve özgeçmiş bilgileri içermektedir.

Üçüncü seviyede ; sosyal yaşantısı, arkadaşları, nelerden hoşlandığı, hangi sitelere üye olduğu, nerede nasıl zaman geçirdiği gibi kişisel özellikleri içermektedir.

Dördüncü seviyede ; düşünceleri ve alt bellek davranışlarının analizlerini, telefon konuşmaları, eposta yazışmaları gibi bilgileri içermektedir.

Beşinci seviye de ise ; bir etkiye nasıl tepki vereceği bilgileri içermektedir.




 Big Data : 

Süreci internette ve veri tabanlarında yapılan tüm paylaşımlar, fotoğraf arşivleri, log dosyaları (internette kaydı tutulan tüm hareketler) gibi farklı alanlardan elde edilen tüm verilerin analiz edilerek fayda sağlanabilecek hale getirilmesidir.

Kuantum bilgisayarları hayatımıza girene kadar şuan Big Data 'yı anlık işleyebiliecek ve sonuçlandırabilecek bir bilgisayar bulunmamaktadır. Bu nedenden Big data'yı şuan  mining (digital madencilik) üzerinden işlemeye çalışmaktadırlar.

Yani tren kaçmadan gelecekteki bizler ve çocuklarımız için şimdiden önlem almamız gerekmektedir.
Yoksa 1984 kitabındaki imha edilmek istenenler listesinde isimlerimizin olmaması için dua eder şekilde bulabiliriz.


Evet durum bu kadar ciddi bir duruma dönüştü. Özellikle Endüstri 5.0 ve yapay zekanın hızla gelişmesi ama nüfusun hızla artması beklenen kırılma zamanını çok yaklaştırdı. Bir tarih vermek zor olsada 2050 yıllarında apokaliptik gidişatın başlarında olmamız gerçekci bir seneryo olarak karşımıza çıkmakta.

Bunun ilk başlangıçlarını bazı ülkelerde gördüğümüz vatandaşlık kredi notu altında toplamaya çalışan sistemler ve benzerleri olarak karşımıza çıkacak. Bu sistemler haklı ile haksızı ayırt etmek yerine bizden olanlar ile olmayanlar olarak sınıflandırma yapacaklar.

Bu sınıflandırmada koyun olmayanların kredi puanları düşük olacağından gün gelecek istediği filme bile gidemeyecek, özgürce seyahat edemeyecek yada istediği bir evde, mahallede oturamayacak. Çocuklarını istediği okullara gönderemeyecek.
Evet durum bu kadar kötüye giderse normal insanların başarı olup mutlu bir hayat yaşama ve huzur dolu yarınlar zor görünüyor.


https://youtu.be/6jkPv7IZaww

Kişisel verilerimizin güvenliği için neler yapmalıyız?

Büyük resmi görün. Öncelikle internet dünyasında çok dikkatli olun. Sosyal ağlarda üç konudan uzak durun (Siyaset, Cinsellik, Din) , illada facebook, twitter gibi ortamlarda bulunmak istiyorsanız "Dijital Gölgenizi" oluşturun ve gerçek kimliğinizi kullanmayın. Menfaatiniz yada gerçekten fikriniz desteklemiyorsa siyasi partilerden uzak durun. Eninde sonunda birisi diğerini ezecek. İmkanınız varsa gelişmiş ve özgürlüklerin görece de olsa kısmen olduğu ülkelere gidin ve arkanıza bakmayın.

Şuan Big Data'nın başlangıç aşamasındayız. Lakin bu aşamanın çok hızlı geçtiğini unutmayın. Çok yakında yapay zeka kişi bazında bilgi sahibi olacak ve karar verecek. Sistem karşıtı olanlar tükenince sıra cahillere ve aptallara gelecek. Çünkü yapay zeka karar vermek zorunda kalırsa, hayatın devamı için birilerini feda edecektir.



Yorumlar

  1. faydalı bir paylaşım olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Kardeşim yazın çok açıklayıcı Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺