Kitap Okumak Bize Ne Kazandırır



OKUMAK


Sürekli duyduğumuz ama çok az insanın sahip olduğu kitap okuma alışkanlığının gerçek hayatta ne gibi faydaları var ? Kitap okumak ve kitap okumayı alışkanlık haline getirmek neden bu kadar önemli ? Neden yaşamış her filozof, alim yada konusunda uzman herkes sürekli kitap okumanın nefes almak kadar vazgeçilmez olduğunu söylüyorlar ? En önemlisi ise alakası olmayan meselelerde kitap okuma alışkanlığının bizlere günlük hayatta ne faydası olabilir ?
Olayı detaylandırmadan bilinç altında sürekli bizi hımbıllığa iten "Biz bunu neden öğreniyoruz" yada "Kitap okumak çok sıkıcı, video izleyerek yada dinleyerek öğrensem " yada " Benim ne  işime yaracak ben zaten sözelci olacağım, bu fizik, matematik vb. gereksiz" gibi sizi başarıdan ve kitap okumanın faydalarından geri bırakacak sorulara yanıt verelim.

Kitap Neden Okunmalıdır ?

Çünkü; Donanımlı bir insan olup, olasılık algılamamızı geliştirip, büyük resmi anlamamızı kolaylaştıran başka bir yöntem olmadığı için. Bu o kadar önemli bir meziyettir ki hayatın her anında bize fayda getirir ve diğerlerinden bir adım ileriye götürür. Kitap okumak, kendimize değer katmanın en kolay yoludur.

Daha değerli olmak için...

Olasılık Algılama Yeteneği ve Büyük Resmi Görmek Neden Bu Kadar Önemli ?

Kısaca; kaybeden olmamak için, sömürülen olmamak için.

Olayı izaha geçmeden iki kelimeyi açıklamak gerekir . Çünkü bu iki kelime bilinç altında gerçek anlamını taşımazsa bilginin ışığı soluklaşmaktadır.

Aptal : Olasılık belirleme yeteneğini düşük olan insana denir. (Zekâsı pek gelişmemiş, zekâ yoksunu, alık, ahmak, salık anlamlarına gelmez.).

Cahil : Bilmediğini bilmeyen.  (Öğrenim görmemiş, okumamış demek değildir. Tabiki cahilin bu tanımla alakası yoktur , okumamışa yani öğrenim görmemişe Ümmi denir.).


Şimdi olayı biraz daha güncel hayatımızın içinden ama farklı açılardan bakmaya ve değerlendirmeye başlayalım.

Tedx konuşmacılarını düşünün, her biri bir konuda başarılı olmuş insanların hayata dair anlatımları ve insanlara mesajları. Yada başarılı insanları düşünün Bill Gates, Albert Einstein, Aziz Sancar... Yada çevrenizdeki insanlarınlara bakın,okuduğunuz okulun birincisi yada sınıf birincinsi.
Şimdi büyük resme bakalım ; sizin okulun birincisi kaç kişi, Aziz Sancar yada Oktay Sinanoğlu doğduğu yerde kaç kişi vardı. Evet işte Aziz Sancar gibi olma olasılığınız bu. 80 milyonda bir. Siz o seksen milyonda bir kişiyseniz sorun yok ama geri kalan 79 milyondan biriyseniz büyük resmi görseniz iyi olur.

Zenginlik güzel şey dünyanın en zenginlerine bakın mesela Mark Zuckerberg, sıfırdan bu kadar zengin oldu. Neden ve nasıl önemli değil ama aynı okuldaki Harvard Üniversitesi'ndeki daha binlerce kişi neden sürekli en zengin değil ?

İşte bir fikri düşünürken istisna kişilerden yola çıkarsanız o bir kişi sizin olamayacağınız ortada.

Kısaca her dönem ve zamanda başarılı ve zengin kişiler olacaktır. Her okulda mutlaka bir birinci çıkacaktır ama o kişinin siz olma olasılığınız milyonda birken olmama olasılınız milyonda 999999 dur. İşte kısaca bir şeye karar verirken o bir kişi olmak için yola çıkılır ama geri kalan 999999 kişiden birisi olma ihtimalide yani pastanın büyük kısmınıda görmek aslında büyük resmi görmektir.

Başka bir örnek daha verelim.

Örneğin zayıflatan bir ilaç buldum diyelim yada kelliğe tedavi olacak bir merhem vs.. Varsayalım trilyon dolarlık ilaç şirketleri değilde ben buldum. Tüm dünyada pazarı ve alıcısı hazır böyle bir şey bulsam, uyduruktan kurulmuş bir tv kanalında tanesi 10 tl için saatlerce yırtınarak bir kaç kutu satayım diyemi uğraşırım yoksa gerçekten işe yarıyorsa lisansını milyar dolarlara kiralayıp oturduğum yerden zenginmi olurum. Çok Basit değilmi. Hadi manyağım ben yapacağım dedim. Sizce bu kadar büyük gücü size gel kardeşim yap mı derler yoksa sen karışma yoksa tenhada kıstırırz mı derler. Yada ilacı moleküllerine kadar ayırıp formülünü geliştirip tüm dünyada lisans alıp sana o ilacı ürettirmeden yok mu ederler.

İşte kitap okuyan birisi için, olasılıkları anlamak ve büyük resmi görmek aslında bu kadar basittir.

Kitap Okumak Size Ne Kazandırır ?

İnsan beyni , bilgisayarlar gibi sadece 1 ve 0 'lar ile çalışmaz. Yâni bir fikri değerlendirirken bir çok olguyu düşünerek aklı ve tecrübelerine dayanak 0 ila 1 arasında yer alan bir karar verir . Bu karar 0 'a ne kadar yakınsa olumsuz, 1'e ne kadar yakınsa olumlu sonuçları kabullenir. Mesela herhangi bir konu hakkında tercihde bulunacak ise bu 0-1 arasında bir sonuç çıkararak nihai bir karar verir.
Aslında burada hayat tecrübesi kadar farkında olsa yada olmasa da okuduğu kitapların konu ile alakası olamasa bile verdiği bu kararlara az yada çok etki eder ve bu etki hayatında ufakta olsa bir sapma yaptırır. İşte bu ufak sapma 10 , 20 yıl sonra okadar büyük farklara neden olur ki , imkan olup geri dönülüp o küçük kararların tersi yapılsaydı neleri değiştirebileceği gözlenebilse kitap okumak ile okumamanın farkları daha net açıklanabilirdi.

İnsanın hayatını karşılaştığı insanlarla okuduğu kitaplar değiştirir.

Uluslararası yapılmış bir araştırmada dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticilerinin ortak özelliğinin ne olduğunu analiz etmişler.
Kimi uzun boylu, kimi şişman, kimi dünyaya zengin gelmiş, kimi okulu bitirecek bile imkanı olmamış, bazısı erkek, bazısı kadın vs.
Sonuçta bütün hepsinde tek bir ortak özellik çıkmış, zaten makaleyi buraya kadar okumuşsanız  cevabı anlamışsınızdır, evet hepsinin tek ortak özelliği çok kitap okumaktan başka bir şey değil.


6 -12 Yaş :
Kitap okumanın başladığı yıllardır. Eğer kitap okuma alışkanlığı edinmeye başladıysanız, derslerinizde daha başarılı olursunuz. Zeka seviyeniz normalden daha hızlı geliştiği için yeni şeyleri öğrenme ve sınavlarda daha yüksek notlar alırsınız. Okulda başarılı bir öğrenci olduğunuz ve karnenizde yüksek notlar olduğu için sevilen, örnek gösterilen bir bireyin ilk adımlarını atmaya başlamış ve liderlik yönünüz gelişmeye başlamış ve dominant bir karakter olmaya başlamışsınızdır. Dolayısıyla kazanan tarafa geçmeye adım atmış olursunuz.

12-15 Yaş : 
Kitap okuma alışkanlığınız önceden varsa zaten yaşıtlarınızın bir adım önünde gitmeye başlamışsınızdır. Eğer kitap okuma alışkanlığınız bu yıllarda edinmeye başlamışsanız kelime daracığınız hızlıca artmaya başlar. Okulda ve çevrenizde olduğunuzdan daha büyükmüş gibi karşılanmaya, derslerinize daha az çalışarak daha başarılı olmaya başlamışsınızdır. Sınavlardan daha yüksek not alıp lise için daha iyi fırsatlar sizin için daha kolay ulaşılabilir olmuştur. Arkadaş çevreniz ne kadar zeki ise sizde okadar kendiniz gibi olmaya başlamış yakın gelecekte olacaklara daha hazırlıklı olup ders çalışma adabı oturduğu için sınava yönelik çalışmalarınız daha verimli olmuştur.

15-18 Yaş :
Kitap okuma alışkanlığınız önceden varsa zaten yaşıtlarınızın bir kaç adım önünde gitmeye başlamışsınızdır. Olayları daha geniş açıyla gördüğünüz için yıllar sonra geriye baktığınızda zamanında "keşke" diye kuracağınız cümleler oldukça azaltmışsınızdır. Eğer kitap okuma alışkanlığınız bu yıllarda edinmeye başlamışsanız en hızlı aşama kaydettiğinizi ve gerçekten işe yaradığını da anlamaya başlamışsınızdır. Ders çalışma ve sınava hazırlanma sizin için zulüm olmaktan çıkmış, ilerisi için en önemli adımları mümkün olduğunca sağlam atmaya başlamışsınızdır. Zeka seviyeniz artığı için sınav çözme hızınız da artmış yaşıtlarınıza göre daha yüksek notlar aldığınız için başarının tadı sizi daha mutlu yapmıştır.

18-22 Yaş :
Kitap okuma alışkanlığınız önceden varsa zaten yaşıtlarınızın çoğunun önüne geçmiş ve iyi bir lisans programına gidiyorsunuzdur. Artık zeki ve bilgi birikimi olmasının faydalarını görmeye başlamış , sizin seviyenizde olmayanları mal olarak algılamaya başlamışsınızıdır. Çoğu kalın kitaplar sizin için normalleşmiş , sınavlar kolaylaşmıştır. Eğer kitap okuma alışkanlığınız bu yıllarda edinmeye başlamışsanız çok hızlı aşama kaydedip, gerçekten işe yaradığını da anlamaya başlamışsınızdır. Daha erken daha fazla kitap okuş olmayı diler durumda hızlıca açığı kapatma ve daha çok okuma arzusu oluşmuş, kitap okudukça geliştiğinizi ve aptallıktan uzaklaştığınızı fark etmişsinizdir. Ortamlarda daha eğlenceli muhabbet eden , her konuda az çok fikir yürütebilen birisi olmuş ve çevrenizde bilgili imajı verip aptal olmadığınız çevreniz tarafından diğerlerinden bir tık yukarıda olduğunuz için ona göre muamele görmeye başlamışsınızdır.

22-32 Yaş:
Kitap okuma alışkanlığınız yıllara dayanıyorsa , artık meyvelerini yemeye başlamışsınızdır. İş mülakatlarında (liyakattan batağa giden toplumlar hariç) Farkınız hissedilmeye, ikili ilişkilerinizde yada yeni bir durumun sonuçlarını analiz edip daha  doğru kararlar aldığınız için kariyer basamakları size daha kolay tırmanır hale gelmeye başlar. Defakto (gerçekte olan) anladığınız için daha az kazık yiyen birisi olmaya başlamışsınızdır.

32-45 Yaş:
Uzun yıllar biriktirdiğiniz bilgi ve tecrübe sizi iyi bir yönetici ve ebeveyn yapmış , Büyük resmi gördüğünüz için çevrenizde saygı duyulan birisi olmuşsunuzdur. Cahilliğin ve aptallığın zararlarını anladığınızdan çocuklarınızı doğru yetiştirmeye başlamışsınızdır. Yeni çıkan bir şey bile örneğin sanal dünyada veri güvenliği gibi durumlara daha kolay adapte olan bir zekanız vardır.

45-60 YAş :
Kitaplar sizi üstat mertebesine ulaştırmıştır. Artık okumanın yanında kalıcı eserlerde bırakmaya ve dünyada adınızın söylendiğini her yerde saygı duyulan birisi olmuşsunuzdur.

60-... Yaş :
Çocuklarınızı zeki ve ahlaklı yetiştirdiğiniz için yaşlılığınızda mutlu ve huzurlu en önemlisi yalnız kalmadan geçiriyorsunuzdur. Değişen dünya size zulüm olmaktan çok yalan bir oyun alanı olmuştur.


.....




Yorumlar