Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi

Tinnitus (Kulak Çınlaması) Nedir ?


Tinnitus yada kulakta rahatsız eden ses olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Genelde hafif ve geçici olarak rastlanılan bu rahatsızlık bazı vakalarda çok şiddetli olup; "Kulağımın içinde düdük çalıyorlar, başımın içinde çanlar çalıyor, kulağım hiç durmadan çınlıyor" gibi hasta şikayetleri ile yaşam kalitesini düşürmektedir.



Tinnitus  harici bir ses bulunmadığında bir ses duyma hissi oluşmasıdır. Genellikle zil sesi, vızıldama, kükreme, klik, uğultu, ötme, atma veya tıslama sesi veya bu seslerin herhangi bir kombinasyonu olarak tanımlanır.


Tinnitus (Kulak Çınlaması) Neden Olur ?


Yapılan araştırmalar Tinnitus (Kulak Çınlaması) bir çok nedene bağlı olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Uzun süre yüksek sese maruz kalma, yaşlanma, diyabet, tansiyon hastalarında daha sık gözlenmektedir. Özellikle kulak rahatsızlıkları olanlar örneğin Vertigo (Kristal Kayması), Otoskleroz (İç kulak kireçlenmesi) gibi durumlarda kronik Tinnitus (Kulak Çınlaması) daha sık rastlanır.

Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi


İlk yapılması gereken bir uzman hekime gidilerek sorunun ne olduğu tam olarak anlaşılmalıdır. Uzman hekime durum net bir biçimde anlatılmalı, varsa sürekli kullanılan ilaçlar (bazı durumlarda kulak çınlamasına bazı ilaçların yan etkisi olarak çıktığı durumlarda vardır.) izah edilmeli ve gerekli testler yapıldıktan sonra hekimin söylediği tedaviye uyulmalıdır.

Tinnitus (Kulak Çınlaması) rahatsızlığının şuan için nedenleri tam olarak anlaşılamamış ve Tinnitus (Kulak Çınlaması) tedavisi için lisans almış etkin bir ilacı YOKTUR. Araştırmalar devam etmektedir.


Tinnitus (Kulak Çınlaması) Semptomatik Tedavisi


1.) Bir masanın üstünde avuç içlerinizi zemine gelecek şekilde hizalayın.  Daha sonra işaret parmağınızı orta parmağınızın üstüne getirerek parmak şıklatır gibi bastırın. 50 kez bu işlemi tekrarlayın.




2.) Şimdi de avuç içinizi kulağınıza hizalayın.





a.) Kulaklarınızı hava almayacak şekilde avuç içleri ile kapatın

b.) Kulaklarınızı hava almasını engellemeden sadece üstüne gelecek şekilde hizalayın.


Bu a ve b şıklarını deneyin hangisi size daha iyi geliyorsa o şekilde yöntemi uygulayın.


3.) Şimdi de işaret parmağınızı orta parmağınızın üstüne getirerek parmak şıklatır gibi bastırın. 50 kez bu işlemi tekrarlayın.




İşaret parmaklarının şıklatma sonrası basınç yaptığı yeri çok az sağ sola ve yukarı aşağı hareket ettirerek tam etkin noktayı kendinize göre ayarlayın.





Bu yöntem size kalıcı bir çözüm sunmasada deneye katılan hastaların tamamına yakını kulak çınlamasının şiddetinin azaldığını ve bir rahatlama hissettiklerini söylemişler.

Tinnitus (Kulak Çınlaması) rahatsızlığınız varsa rahatsızlığınız şiddetlenmeye başladığında yöntemi anlatıldığı biçimde uygulayınız.
Kronik Tinnitus (Kulak Çınlaması) rahatsızlığınız varsa gün içinde istediğiniz bir zaman ve yatmadan önce olmak üzere günde 2 kez bu egzersizi tekrarlamanızı tavsiye ediyorlar.

Bu yöntemin herkese faydası olup sorunlarınızı kalıcı olarak kesin çözer diye bir savımız yoktur. Çevremizdeki insanlarda faydası olduğundan ve hiç bir yan etkisi olmadığından sizler ile paylaştığımız bu makalenin umarız sizlere de faydası olur.


Herkese şifalar dilerim.
Saygılarımızla...

Yorumlar